News

Komentari 3

U Madridu je počeo dvotjedni klimatski summit 'COP25'

U Madridu je počeo dvotjedni klimatski summit 'COP25'

Narodi UN-a počeli su dvotjedni klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja učinaka globalnog zagrijavanja

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u prosincu prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

- Možda se svijet još nije pomaknuo tempom koji bismo željeli, no nade polažem prvenstveno u mlade ljude, rekao je Kurtyka na otvaranju samita u ogromnom konferencijskom centru u Madridu.

- Imali su hrabrosti  progovoriti i podsjetiti nas  da smo ovaj planet naslijedili od svojih roditelja i da ga moramo predati budućim naraštajima, rekao je Kurtyka.

Svrha konferencije jest položiti zadnje komadiće temelja za potporu Pariškom sporazumu sklopljenom 2015. u svrhu rješavanja klimatskih promjena, koji ulazi u ključnu provedbenu fazu sljedeće godine.

Postojeća obećanja u sklopu sporazuma nisu dovoljna da bi se izbjegle najopasnije posljedice globalnog zatopljenja, u smislu porasta razine mora, suše, oluja i drugih utjecaja, rekli su znanstvenici.

Najčitaniji članci