Obavijesti

News

Komentari 37

U mjesec dana ciljevi strategije su promijenjeni - skoro svaki je smanjen, a radili su ih 3 godine

U mjesec dana ciljevi strategije su promijenjeni - skoro svaki je smanjen, a radili su ih 3 godine

Strategija razvoja vrvi lijepim željama, a nema ništa o tome kako ćemo to postići. Čak su nam i iz EU poručili da ne znamo kako se želimo razvijati do 2030. godine

VIDEO

Hrvatska je 2030. godine konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture. 

Zemlja smo očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. Nakon tri godine rada i potrošenih 32,5 milijuna kuna, to je zaključak Nacionalne strategije razvoja do 2030. godine koju je napokon predstavio premijer Andrej Plenković.

- Odlučni smo sve ove izazove pretvoriti u prilike, a svoje potencijalne ranjivosti pretvoriti u prednosti - poručio je samouvjereno Plenković. 

Pozvao je sve da se uključe u javnu raspravu o strategiji kako bi je učinili boljom i kvalitetnijom. Već smo pisali da ovaj dokument koji definira smjer razvoja vrvi općenitostima i lijepim željama, ali malo je toga konkretnoga kako Vlada to planira postići. Osim toga, stručnjaci poput Željka Lovrinčevića su rekli da se iz strategije ne vide jasni prioriteti razvoja i pravac, nego je u nju stavljeno baš sve. 

Zanimljivo je još nešto. Prije malo više od mjesec dana imali smo uvid u prvi nacrt strategije koji je u međuvremenu dorađivan u Vladi. Taj prvi nacrt je rezultat rada nakon tri godine uz pomoć Svjetske banke. Ali samo u ovih mjesec dana ciljevi su u Vladi promijenjeni! Tako je, recimo, u prvoj verziji bilo navedeno da ćemo 2030. imati prosjek od 80 posto kupovne moći članica EU-a. Sad je to palo na 75 posto. 

Ako strategija Vlade i zaživi neće je imati tko provoditi...
Ako strategija Vlade i zaživi neće je imati tko provoditi...

Bilo je zacrtano da će nam izvoz biti 80 posto BDP-a, a sad je to palo na 70 posto. Obećano je da ćemo biti među 40 najkonkurentnijih zemalja svijeta, a sad je kriterij smanjen na 45. Hrvatice su trebale rađati po prvom prijedlogu u prosjeku 1,6 djece umjesto sadašnjih 1,47 djece. Ali sad je nekim čudom obećano da je cilj da rađaju 1,8 djece. Pa se postavlja pitanje: ili je one prve tri godine netko pogriješio i uzeo novac za to ili je sad u mjesec dana na brzinu netko nabacao brojke. 

Za razliku od prve verzije, Vlada se ipak sjetila da bi razvoju širokopojasne internetske mreže i digitalizaciji trebalo biti posvećeno malo više prostora. Pa su to dodali kao dodatni cilj. 

Zagreb: Ministar Marić zadovoljan je zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga

Novinari su pitali Plenkovića kako će on to obećano postići i koje su konkretne mjere...

- Strategija je okvirni, strateški akt. On po svojoj prirodi ne podrazumijeva provedbene dokumente koji bi trebali ići po strateškim ciljevima - rekao je Plenković, koji je otkrio i da je dosad Hrvatska imala “dvjestotinjak nacionalnih strategija”. 

Strategija je napravljena kako bi se mogao povući novac EU-a. Oni su prigovorili da uopće ne znamo kako se želimo razvijati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...