News

Komentari 3

U napadu na saudijsku zračnu luku ozlijeđeno je deset ljudi

U napadu na saudijsku zračnu luku ozlijeđeno je deset ljudi

Aerodrom u Jazanu pogodio je dron s eksplozivom. Uz 10 ozlijeđenih, razbijen je niz prozora zračne luke u gradu koji se nalazi blizu granice s Jemenom

Deset je osoba ozlijeđeno u napadu dronom napunjenim eksplozivom na zračnu luku King Abdullah u saudijskom gradu Jazan u blizini jemenske granice, javljaju službeni saudijski mediji.

Ozlijeđeno je šest Saudijaca, tri državljana Bangladeša i jedan Sudanac.

Neki od fasadnih prozora zračne luke također su razbijeni u napadu, dodao je glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Huti preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Saudijska Arabija i njezini saveznici bore se protiv Hutija koji ne podržavaju u Rijad odbjeglog Hadija, i to zbog vjerskih netrpeljivosti. Na sjeveru Jemena naime žive šijiti, kojima pripadaju i Hutiji, dok na jugu žive suniti.

Huti za sada nisu izravno preuzeli odgovornost, ali skupina redovito lansira bespilotne letjelice i rakete napadajući Saudijsku Arabiju.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja arapskog svijeta, a rat u toj zemlji jedna je od najvećih humanitarnih katastrofa u povijesti. Prema UN -u, oko 80% od 24 milijuna stanovnika treba humanitarnu pomoć i zaštitu, a oko tri milijuna ljudi je pothranjeno, a od toga su dvije trećine djeca.

Najčitaniji članci