News

Komentari 4

U Nizozemskoj i treću noć zaredom prosvjed covid mjera

U Nizozemskoj i treću noć zaredom prosvjed covid mjera

Posljednji neredi počeli su u petak navečer u Rotterdamu, gdje je policija reagirala zbog povećanja broja prosvjednika, a gradonačelnik je prosvjed ocijenio kao "orgijom nasilja"

Diljem Nizozemske i treću noć zaredom izbili su neredi u više gradova gdje se policija sukobila s velikim brojem prosvjednika koji su uzrokovali palež te su bacali kamenje zbog nezadovoljstva oko mjera protiv širenja Covid-19 zaraze.

Neredi su zabilježeni u gradovima Leeuwarden, Groningen te u Enschedu i Tilburgu.

A protester throws a bicycle at a police vehicle in Rotterdam

U Enschedeu, gdje je izdana uredba o izvanrednom stanju, policija je pendrecima pokušala rastjerati prosvjednike, vidjelo se na video zapisu objavljenom na društvenim mrežama.

U Leewardenu policijska su vozila bila gađana kamenjem, a prosvjednici su skandirali i palili baklje.

Policija je priopćila da je pet policajaca ozlijeđeno tijekom noći u subotu, a najmanje 64 osoba je uhićeno u tri regije, uključujući i desetke onih koji su bacali pirotehniku i ograde tijekom nogometne utakmice na stadionu Feyenoorda iz Rotterdama.

Posljednji neredi počeli su u petak navečer u Rotterdamu, gdje je policija reagirala zbog povećanja broja prosvjednika, a gradonačelnik je prosvjed ocijenio kao "orgijom nasilja".

Vlasti su priopćile kako vjeruju da su četiri osobe pogođene policijskim mecima te su primljeni u bolnice.

Prosvjede je izazvalo protivljenje vladinim planovima da ograniči korištenje Covid-potvrda na ljude koji su se oporavili od Covid-19 ili su cijepljeni, isključivši time one s negativnim testom na virus.

Nizozemska je prošlog vikenda ponovno uvela mjere izolacije za 17,5 milijuna stanovnika na tri tjedna u pokušaju da uspori ponovno širenje virusa, no dnevni broj novih slučajeva zaraze ostao je na najvišoj razini od početka pandemije.

Protesters watch smoke flares on as street in Rotterdam

Neki mladi također su izrazili nezadovoljstvo što je zabranjen i vatromet u novogodišnjoj noći, u namjeri da se izbjegne dodatni pritisak na bolnice koje su već bile prisiljene smanjiti svoj opseg rada zbog porasta pacijenata s Covid-19 zarazom.

Među ozbiljnijim sukobima u subotu navečer bio je i onaj u Haagu, gdje su ozlijeđena petorica policajaca, od kojih je jedan ozbiljno, navodi policija.

Najčitaniji članci