Obavijesti

News

Komentari 3

U ponedjeljak ide rasprava za odobrenje kaznenog postupka protiv bivšeg ministra Varge

U ponedjeljak ide rasprava za odobrenje kaznenog postupka protiv bivšeg ministra Varge
1

Saborskog zastupnika i bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva navodno se sumnjiči da je naručio nekoliko studija u kojima su analizirani irelevantni podaci, dok je dokumentacija bila manjkava

VIDEO

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo raspravljat će u ponedjeljak o zahtjevu za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv saborskog zastupnika Siniše Varge (BM 365) kojeg je policija prijavila da je u vrijeme ravnanja HZZO-om navodno naručivao bespotrebne studije.

Saborskog zastupnika i bivšeg SDP-ovog ministra zdravstva navodno se sumnjiči da je naručio nekoliko studija u kojima su analizirani irelevantni podaci, dok je dokumentacija, kojom se pokušalo prisnažiti njihovu nužnost, bila manjkava.

Prema pisanju Večernjeg lista, cijena jedne studije iznosila je između 70.000 i 80.000 kuna što je bilo dovoljno niska cijena da za njezinu izradu nije bilo potrebno raspisati postupak javne nabave. Prijava protiv Varge išla je redovnim putem, dok Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) za njega nije tražio dovođenje u policijske prostorije, navode izvori bliski istrazi.

Mandat pun afera

Varga je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje od travnja 2012. do lipnja 2014.  nakon čega ga je Vlada RH premijera Zorana Milanovića imenovala nasljednikom Rajka Ostojića na mjestu ministra zdravstva. Varga je u SDP ušao 2010. godine, a u vrijeme dok je bio ministar njegovo ime često se povezivalo s aferama.

Nakon što je Varga postao ministar, otkrilo se da je za vrijeme svojeg ravnanja HZZO-om potrošio 1,2 milijuna kuna za uređenje sobe za sastanke veličine 50 četvornih metara. Varga je tvrdio da troškovnike nije radio on, nego arhitektonske stručne službe, ali i da ga je visoka cijena preuređenja i samog zabrinula pa je postavio pitanje odgovornosti ljudi koji su na tome radili.

Mediji su također izvijestili da je Varga u svojstvu ravnatelja HZZO-a angažirao PR tvrtku Rijetka biljka za izradu monografije o zavodu, trening javnog nastupa djelatnika i izradu stranice o zavodu na Wikipediji, a što je iz proračuna plaćeno 177.000 kuna.    

Na skijanje službenim automobilom    

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju 2016. kaznilo je Vargu s 20.000 kuna zbog dva kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Varga je kažnjen jer je kao ministar odobrio 50.000 kuna za organizaciju konferencije 'Renesansa primarne zdravstvene zaštite' u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS) koju je on osnovao te stoga što je kao ravnatelj HZZO-a u KB Dubrava od veljače do listopada 2012. redovito obavljao poslove koji nisu bili edukativne naravi.

Varga se našao u aferi zbog odlaska na skijanje službenim automobilom, a u veljači 2015. je zapanjio javnost seksističkom izjavom ''volimo da su sestre u pripijenom'' koju je izrekao na dodjeli zahvalnica za najliječnika i najsestru koje svake godine biraju pacijenti.

Mandat ministra zdravstva u Milanovićevoj Vladi Varga je odradio do kraja, a iako je u posljednji saziv sabora ušao kao zastupnik SDP-a, iz stranke je izašao u kolovozu prošle godine nastavivši mandat kao nezavisni zastupnik, a potom kao član BM 365 – Stranke rada i solidarnosti. Prijava protiv Varge podnesena je nakon raspuštanja Sabora sredinom svibnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa