Obavijesti

News

Komentari 9

U posljednjih mjesec dana u Splitu zapaljeno desetak vozila

U posljednjih mjesec dana u Splitu zapaljeno desetak vozila
1

Gorjelo je tako građevinskom poduzetniku, sutkinji, odvjetniku, vlasnicima kafića, ali i nastavnici, umirovljenom branitelju, bivšem policijskom vježbeniku, dilerima..

VIDEO

U posljednjih desetak dana u okolici Splita gori kao nekad u Bejrutu: zapaljeno je desetak vozila u četiri odvojena incidenta, a šteta je preko sto tisuća eura! Eskalacija trenda započela je 3. travnja zapaljenim kamionima na TTTS-u, na ulazu u Split, a nastavilo se u Kaštel Starom s dva automobila pa u Solinu s dva kombija te je jučer u Podstrani potpaljen Suzuki Burgman, dok su oštećeni još Citroen i Toyota.

Da u kladionicama postoji ponuda za broj paleža na području Splitsko-dalmatinske županije, granična vrijednost (za više/manje opciju) bila bi – 18. Točno toliko je zabilježeno potpaljivanja vozila prošle, ali i 2016. godine! I policijski učinak je stabilan: prošle godine su riješena četiri slučaja, godinu ranije šest incidenata je završilo podnošenjem kaznene prijave. Potvrdili su nam to iz splitske PU, dok u ovogodišnjih već sedam slučajeva (mogla bi ovo biti i rekordna "sezona") nisu još otkrili krivce. Vlasnik tri kamiona zapaljena kod skretanja za Stobreč je čak ponudio deset tisuća eura za informaciju koja bi mu pomogla u otkrivanju počinitelja!

Vlasnik zapaljenih kamiona nudi 10.000 € za informacije
Vlasnik zapaljenih kamiona nudi 10.000 € za informacije

Ne valja gubiti nadu, iako u policiji napominju kako nije riječ o jednostavnim obradama, dapače. "Radi se o kompleksnim istraživanjima i specifičnim kaznenim djelima na štetu imovine, u kojima je između ostalog od izuzetnog značaja i suradnja s oštećenim osobama..."

Možda u tome leži odgovor za lošu učinkovitost policije. Vlasnici zapaljenih automobila možda i sumnjaju tko im se osvećuje ili šalje poruku, no očigledno se skanjuju svoja saznanja podijeliti s istražiteljima. Gotovo pedesetak slučajeva u posljednje dvije i pol godine imaju tek jedan zajednički element. Vozila se "užgaju" u gluho doba noći, uglavnom između ponoći i četiri sata ujutro. Sve drugo je potpuno opcionalno.

U Podstrani izgorjeli Citroen i motor, vatra zahvatila i Toyotu
U Podstrani izgorjeli Citroen i motor, vatra zahvatila i Toyotu

Jer, gorjeli su automobili starijih godišta i vrijedni niti par tisuća eura (Opel Corsa, Fiat Punto,...), oni nešto skuplji (Renault Laguna, BMW serije 3, Audi A3, stari model Audija S8) do luksuznih i novih vozila poput Porsche Macana, BMW-a X6 ili novog Mercedesa SLK. Lokacije su također raznolike. Uglavnom ipak u Splitu, ali bez diskriminacije prema kvartovima, u svim dijelovima grada.

Donekle se mogu naslućivati nekakvi motivi kada se znaju vlasnici vozila – gorjelo je tako građevinskom poduzetniku, sutkinji, odvjetniku, vlasnicima kafića, ali i nastavnici, umirovljenom branitelju, bivšem policijskom vježbeniku, dilerima... Ovakav način obračuna, odnosno upozorenja i nije posebno neobičan, bilo je toga i ranije, no u nekim "normalnim" okvirima. Danas je u Splitu sreća kada vas na parkingu dočeka netaknuti automobil, preko noći lako može završiti kao hrpa nagorjelog lima. Kao direktna poruka ili kolateralna šteta susjednog vozila, ne mijenja puno na stvari. Svjesni su toga i u policiji. Nisu nam službeno potvrdili pojačane ophodnje (navodno je osigurano dodatnih 18 vozila i 50 policajaca, sve kako bi uhvatili "piromane" na djelu), ali kažu kako je "u cilju prevencije organizacija rada na terenu usmjerena prema tom sigurnosnom problemu".


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.