News

Komentari 0

U požarima na Madeiri troje mrtvih, oko 1000 evakuiranih

U požarima na Madeiri troje mrtvih, oko 1000 evakuiranih

Tri su osobe izgorjele u svojim domovima, smještanima blizu povijesnih gradskih četvrti regionalnoga središta Funchala. Požari su buknuli u ponedjeljak, a stanje pogoršava vjetar

U požarima koji haraju portugalskim otokom Madeirom u noći na srijedu smrtno su stradale tri osobe, a tisuće stanovnika i turista je zbog opasnosti evakuirano, izvijestile su vlasti.

Tri su osobe izgorjele u svojim domovima, smještanima blizu povijesnih gradskih četvrti regionalnoga središta Funchala. Mediji javljaju da je požar središte grada zahvatio tijekom noći. Teže su ozlijeđene dvije osobe. 

"Oko tisuću lokalnih stanovnika i turista evakuirano je iz domova i iz hotela", rekao je gradonačelnik Funchala Paulo Cafofo, dodavši da ih je dio privremeno smješten u vojarnama, a dio na gradskom nogometnom stadionu. 

Agencija Lusa prenosi da je jedan hotel u potpunosti izgorio te da je trenutačno nemoguće iznijeti podatak o broju izgorjelih zgrada. Sinoć su hitno evakuirani pacijenti iz bolnica i štićenici domova za starije osobe.

Požari su buknuli u okolici Funchala u ponedjeljak navečer, a stanje je u utorak navečer pogoršao snažan vjetar. 

Iz Lisabona je na Madeiru noćas poslano 110 vatrogasaca, liječnika i pripadnika snaga sigurnosti. 

Šumski požari na sjeveru Portugala bukte već četiri dana. U regijama Aveiro i Braga razmješteno je gotovo 800 vatrogasaca i 270 kamiona da bi se spriječilo izbijanje novih požara.

Po podacima Nacionalne službe civilne zaštite, trenutačno je izvan kontrole u unutrašnjosti Portugala stotinjak manjih i većih požara, a na njihovu gašenju angažirano je 3400 vatrogasaca, 18 aviona i 1160 vozila.

Premijer Antonio Costa u utorak je izjavio da bi, ukoliko šumski požari nastave bjesniti jednakom žestinom, mogao zatražiti pomoć nekih europskih zemalja i Rusije.

Najčitaniji članci