Obavijesti

News

Komentari 61

'U pritvoru razmišljam kako razotkriti zavjeru protiv sebe'

'U pritvoru razmišljam kako razotkriti zavjeru protiv sebe'
1

Bivši premijer u intervjuu za austrijski list izjavio je kako mu je Mladen Bajić poslao SMS poruku u kojoj mu je napisao da je dobro učinio demantirajući priču o Hypu

VIDEO

Austrijski list Salzburger Nachrichten objavio je  nedjelju drugi dio intervjua s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Priznao je kako neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja dok ne bude u detalje upoznat za što ga točno terete. Kaže kako njegovi odvjetnici u Zagrebu još nisu dobili uvid u spis. U intervjuu su ga upitali je li uistinu htio pobjeći u SAD te je li već, kako se pisalo, imao avionske karte za put. Sanader je odgovorio da je to hrpa besmislica. 

- Kada sam stigao u inozemstvo saznao sam da su mi u Saboru ukinuli imunitet. Obavijestio sam svoje odvjetnike da ću se brzo vratiti jer sam trebao otići na nekoliko poslovnih sastanaka. Dan kasnije saznao sam za nalog za uhićenje. Dogovorio sam s odvjetnicima da me čekaju iza tunela Karavanki - priča Sanader. 

Dodaje kako i dalje smatra da je njegov progon politički motiviran. Sanader kaže kako glavni državni odvjetnik "ovisi o nominaciji parlamenta, gdje vlada gospođe Kosor ima većinu". Istaknuo je kako Bajića poznaje iz mladosti u Splitu te da su kod kuće zalazili u iste kafiće i restorane. Izjavio je kako je Bajić bio iz komunističke, a on iz katoličke obitelji. 

- Optužbe da sam za posredovanje kredita kod Hypo-Alpe-Adrije strpao veliku proviziju u džep, prastare su. Prvi put su se pojavile 2001. godine. Onda još uopće nisam bio premijer. Državno odvjetništvo istražilo je stvar i utvrdilo da su to neutemeljene tvrdnje jedne žene koja se nadala izvući iz toga osobnu korist - rekao je Sanader. 

Dodaje kako je tu istu priču demantirao prije 2010. godine, a da mu je glavni državni odvjetnik poslao SMS i poručio mu da je to dobro napravio i da je žena legala. Sanader tvrdi kako još uvijek ima taj SMS. 

- Nakon što su me izbacili iz stranke i nakon mog razgovora sa premijerkom, kod glavnog državnog odvjetnika je došlo do preokreta. Jednom zaposleniku američkog veleposlanstva je ispričao da će zbog tog slučaja pokrenuti istragu protiv Sanadera - rekao je Sanader. 

Austrijskom listu priznao je kako vrijeme u pritvoru krati čitanjem knjige Tonyja Blaira i Stephena Hawkinga. No, ističe, da najviše razmišlja o tome kako će "razotkriti zavjeru protiv sebe". 

Bio sam na čelu najjače stranke, a ne bande

U ostatku intervjua koji je ekskluzivno prenio Jutarnji list piše kako je Sanader rekao da je Bajić po Splitu poslije pričao da će on "sigurno razumijeti njegovu poziciju". Sanader iz toga konstatira da je riječ o utjecaju politike na DORH i Bajića. Dodao je kako se to kosi s europskim standardima, ali da je Hrvatska ipak spremna za EU. Bivši premijer je istaknuo kako ga se nitko od stranih političara nije odrekao te je među njih svrstao i austrijskog premijera Wernera Faymanna. U intervjuu je Sanader ponovno progovorio o svojoj ostavci. kazao je kako je njom želio izazvati šok u EU zbog blokade Slovenije. Na kraju je zaključio kako pokojnog guvernera Koruške Jörga Haidera nije osobno poznavao, a za Wlofganga Kulterera i Güntera Striedingera iz Hypo banke, tvrdi da ih je viđao rjeđe nego predstavnike drugih banaka. Tvrdi da ih je svaki put viđao u okviru svojih premijerskih dužnosti. Na kraju je Sanader zaključio kako je bio na čelu najjače stranke, a ne bande.

Blokirali imovinu rođakinje, vjeruju da je pravi vlasnik Sanader

Uskok je prema pisanju Vjesnika blokirao imovinu Sanaderove rođakinje. U Uskok-u smatraju kako je pravi vlasnik imovine u Split i na Braču Ivo Sanader. Istragom su utvrdili da rođakinja bivšeg premijera na području Dalmacije posjeduje imovinu, koja u velikoj mjeri prelazi gabarite koje je mogla steći legalno. Smatraju da je imovina pribavljena sredstvima koja su nabavljena kaznenim djelom, odnosno novcem koji je preko Fimi medije izvučen iz državnih tvrtki i ministarstava. Uz imovinu blokiran je i račun u jednoj domaćoj banci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...