Obavijesti

News

Komentari 7

U proračunu za uređenje nove privremene lokacije Sabora osigurano je 2 milijuna eura

U proračunu za uređenje nove privremene lokacije Sabora osigurano je 2 milijuna eura

Za idući saziv Sabora u budućoj kongresnoj dvorani treba se preurediti glavna dvorana, u kojoj će se održavati plenarne sjednice, ali i ostali uredi te dva kata zgrade u neposrednoj blizini.

VIDEO

Za uređenje i preseljenje Sabora u novu privremenu zgradu Hrvatskog vojnog učilišta na zagrebačkom Črnomercu u proračunu je osigurano 2 milijuna eura, a koliko će cijeli proces u konačnici stajati ovisi o natječajima koji se tek trebaju provesti. Već idućeg tjedna očekuje se potpisivanje sporazuma s MORH-om, a onda kreće cijela procedura. Za idući saziv Sabora u budućoj kongresnoj dvorani treba se preurediti glavna dvorana, u kojoj će se održavati plenarne sjednice, instalirati sustav za glasovanje i drugu tehniku neophodnu za normalan rad. 

- Napravit će se klupe i namještaj, ali ići će se na niži rang odnosno neće biti kvalitete i razne koje su trenutno u sabornici, jer riječ je o privremenom prostoru gdje će zastupnici boraviti dvije do tri godine dok se povijesna zgrada na Markovom trgu obnavlja. Strogo će se voditi računa o troškovima - kažu u Saboru.

Sabor ne ljuti se: Na novoj lokaciji ipak nema mjesta za sve, tu bi mogli ostati do 2027.
Sabor ne ljuti se: Na novoj lokaciji ipak nema mjesta za sve, tu bi mogli ostati do 2027.

Uz to u kongresnoj dvorani morat će se dijelom intervenirati u prostore kako bi se od njih napravili uredi za predsjednika i potpredsjednike Sabora, klubove zastupnika, sjednice odbora, tajništva i svih službi koji su vezani za normalno funkcioniranje Sabora. Uređivat će se i dva kata zgrade neposrednoj blizini, gdje su smještena 32 ureda, gdje bi dijelom stručne službe bili i uredi rezervirani za čelnike saborskih odbora. Ta zgrada je također oštećena u potresu, ali puno manjeg intenziteta nego što je to slučaj sa zgradom Sabora na Markovom trgu. Zbog preseljena nema potrebe za smanjenjem broja zaposlenih. U nove prostore sa zastupnicima preselit će dio zaposlenika saborske kuhinje i kafića, koji su inače zaposlenici Ureda za opće poslove Vlade i Sabora, te saborske straže dok će dio njih biti raspoređeno u ostala državna tijela gdje postoji potreba. 

Jandroković otkrio gdje se seli Sabor: 'Naša zgrada je stradala u potresu, moramo se odseliti'
Jandroković otkrio gdje se seli Sabor: 'Naša zgrada je  stradala u potresu, moramo se odseliti'

- U kongresnoj, ali i drugoj zgradi bit će također biti ugostiteljskog sadržaja. U preliminarnim razgovorima s Pleterom oni su rekli da su spremni preuzeti dio osoblja iz kuhinje, jer će se broj obroka na dnevnoj bazi povećati za njih 200 do 300 - navode u Saboru. 

Budući da u zgradi Sabora na Markovom trgu ima značajan broj umjetnina, morat će se i za njih naći rješenje. Sabor je vlasnik manjeg broja umjetničkih dijela. 

- Dio ćemo preseliti i njima ukrasiti buduće prostore, jer imat ćemo i tamo reprezentativne prostore. Druge ćemo dogovoriti s muzejima i galerijama, koji su vlasnici, da preuzmu dio umjetnina - rečeno je u Saboru.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.