News

Komentari 187

U Puli uhićen poznati kirurg: On i njegov tim izmišljali ozljede i godinama muljali osiguranja

U Puli uhićen poznati kirurg: On i njegov tim izmišljali ozljede i godinama muljali osiguranja

Uhodana ekipa je u bolničkom sustavu krivotvorila najmanje 200 liječničkih nalaza s pečatima par uvijek istih liječnika i tako su izvlačili novac od osiguravajućih kuća

Poznati kirurg pulske Opće bolnice Rajko Ćelović, kako neslužbeno doznajemo, uhićen je u petak ujutro na svome radnom mjestu. Po njega su oko 9 sati, potvrđuju nam to i zaposlenici bolnice, došli policajci u odorama s fantomkama na licu i odveli ga. 

Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije potvrdila je uhićenje jedne osobe, ne navodeći njegov identitet.

Nastavak je to istrage o muljanju s osiguranjima koja se „zakotrljala“ još krajem 2019. godine. Slučajem se najprije bavilo pulsko Općinsko državno odvjetništvo. Tada je, prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip Penić koji je jedini završio u pritvoru. 

Penića se sumnjičilo da je u rasponu od 2012. do 2019. U bolničkom sustavu „BIS“ krivotvorio najmanje 200 liječničkih nalaza. Ti nalazi imali su pečate nekolicine gotovo uvijek istih liječnika. Još je tada bilo jasno da to medicinski tehničar sa svojim stručnim znanjima nije mogao sam mijenjati liječničke nalaze od kojih su neki mijenjani s blažih dijagnoza u teže s izmišljenim ozljedama koje su poslije teško dokazive.

Kako smo već u više navrata pisali, Penić je pred istražiteljima, o čemu postoje i video-zapisi, početkom listopada 2019. priznao da je „ušao u posao“ s muljanjem osiguranja i da ga je u posao uveo Nevio Aflić iz Rovinja. Za svoj dio posla  Aflić ga je u početku nagrađivao bocom vina, čokoladom ili sa stotinjak kuna. Medicinski tehničar je istražiteljima ukazao kako ta kriminalna hobotnica funkcionira. Istražitelji su još tada ispred sebe imali imena pojedinih posrednika, zaposlenika osiguravajućih kuća s područja Istre, poznatih liječnička pulske bolnice, odvjetnika i inih pomagača.

Odmah se uvidjelo da se radi o kriminalnoj organizaciji koja na uhodan način godinama na perfidan način uz krivotvorenu dokumentaciju izvlači novac od osiguravajući društava. Zaposlenici osiguravajući kuća s kojima smo još tada razgovarali kažu da su nemoćni i da te lopove gotovo nitko i ne dira uz opasku da mnogima od njih osiguravajuće kuće godinama služe kao bankomat. 

Medicinski tehničar Penić je nakon nekog vremena pušten iz pritvora i vraćen na posao. Nitko od „jačih“ aktera ove kriminalne hobotnice mjesecima nije bio ni „okrznut“ istragom. Govorkalo se o sklanjanju i „peglanju“ dokaza. Kada se uvidjelo da tu „ima nečega“ slučaj je nakon više od godinu dana od pulskog državnog odvjetništva preuzeo riječki USKOK-u kada kreće nova istraga.

Nevio Aflić iz Rovinja koji je u najnovijoj USKOK-ovoj istrazi od prije nekoliko nad 30-ak ljudi označen kao prvi okrivljenik zločinačkog udruženja koje je godinama varalo osiguravajuća društva uhićen je lani u studenom i još je iza rešetaka pulskog zatvora.

Zanimljivo u slučaju je da je medicinski tehničar pulske Opće bolnice Josip Penić, istražiteljima između ostalog tvrdio, da je Nevio Aflić u to vrijeme svakog četvrtka dolazio kod doktora Rajka Ćelovića gdje su oni zajedno pisali nalaze. Nevio Aflić je osim sa mnom, govorio je medicinski tehničar istražiteljima, surađivao i s drugim liječnicima i I.K. u krirurškoj ambulanti koji radi sa mnom. 

Najčitaniji članci