News

Komentari 4

Golemović na sudu u Rijeci priznao krivnju za "Ipsilon"

Golemović na sudu u Rijeci priznao krivnju za "Ipsilon"

Golemovića terete zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, nezakonitog posredovanja, primanja i davanja mita...

Smatram se krivim po svim točkama optužnice - izjasnio se danas u riječkoj sudnici Dražen Golemović, prvooptuženi u "aferi Ipsilon" nakon što je  zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina 35 minuta čitala optužnicu kojom se Golemović i njegovi suradnici s kojima je spleo korupcijsku mrežu u Istri  - policajci, carinik, bivša općinska državna odvjetnica i porezni pročelnik iz Pazina - terete za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabe, nezakonito posredovanje i davanje, odnosno primanje mita.

Uz Golemovića, još se petero optuženih smatra krivima, dok se carinik Silvano Legović, policajac Željko Muler i bivša općinska državna odvjetnica Davorka Smoković ne smatraju krivima.  Štoviše, bivša je pravosudna djelatnica, na već otvorenoj raspravi, zatražila izuzeće zamjenice ravnatelja USKOK-a Sajonare Čuline, njenog nadređenog, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića jer, kazala je, opravdano sumnja da je za ovo suđenje sve već dogovoreno. Usto, ima saznanja da će svi njeni dokazni prijedlozi biti odbijeni, osim saslušanja jednog svjedoka kojeg pod kontrolom drži Čulina, a on će još "pojačati" svoj iskaz protiv nje. 

- Podnijela sam u petak policiji u Zagrebu prijavu zbog pritisaka koji na mene rade odvjetnički lobi i Golemović, a sve kako bih priznala optužbe jer ću u protivnom, ako ne priznam, dobiti deset mjeseci zatvora - kazala je Smoković. Navela je da je takvu poruku dobila preko svog odvjetnika Frančule kojemu se obratio netko iz ureda odvjetnika Veljka  Miljevića, a potom se i sama u Žminju sastala s odvjetnikom Prelecom koji joj je sve ponovio rekavši da je dogovoreno s Bajićem, Cvitanom i Čulinom da se "sve prizna u paketu".

- Kazao mi je da Bajić zna da sam nedužna i poštena i te da se i Bajić čudi što sam spominjala zlatnu ogrlicu jer za Golemovića nisu ništa imali - opisala je i dodala da ju je nazivao i Golemović i spominjao joj svog riječkog odvjetnika Vlatka Vrkića, a Ivan Herak, bivši ministar turizma, prenio joj je poruku odvjetnika Gorana Gatare, kojemu je to navodno kazao predsjednik Županijskog suda u Rijeci, "da se urazumi ili će dobiti deset mjeseci".

Sud je odbio njezin zahtjev.

Golemovićeve odvjetnike Ljubu Pavasovića Viskovića i Predraga Jošanovića nije spominjala, a Gatara, inače branitelj drugooptuženog Nedjeljka Mijošeka, opovrgnuo je bilo kakvu vezu s njenim tvrdnjama. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina ustvrdila je da ni ona, kao ni njen šef i glavni državni odvjetnik, nisu učinili ništa zbog čega bi bilo zakonski moguće tražiti njihovo izuzeće, poučavajući bivšu državnu odvjetnicu da se zahtjev za izuzećem ne može dati kad rasprava počne. Vijeće Županijskog suda nakon ovog zahtjeva odredilo je stanku do 12.30 sati.

Najčitaniji članci