Obavijesti

News

Komentari 6

'U ruci sam imala kartu za let smrti avionom JAT-a'

'U ruci sam imala kartu za let smrti avionom JAT-a'
4

Nada Kavgić (63) trebala se s kolegicom ukrcati na kobni let JU367, koji se srušio iznad Srbskih Kamenica u Češkoj. Zbog šefa nije u njega ušla

VIDEO

Kolegica Ljubica i ja radile smo u hotelu St. Jörgen u švedskome Malmöu. Za Zagreb smo putovale iz Kopenhagena, a za srijedu, 26. siječnja 1972. kupile smo JAT-ove karte. Na odlasku direktor nam je rekao da moramo ostati jer dolaze tri autobusa ruskih turista, priča Zagrepčanka Nada Kavgić (63), koja se na kobni let JU367, koji se srušio iznad Srbskih Kamenica u Češkoj, na sreću, nikad nije ukrcala. Iako je, kako priznaje, tada bila strašno ljutita na šefa, danas mu je neizmjerno zahvalna.
- Posvađala sam se sa šefom, čak sam ga nazvala majmunom. No rekao je da će nam dati nekoliko slobodnih dana više pa sam na kraju ostala raditi - rekla je Nada i dodala kako nikad neće zaboraviti tu srijedu.
- Postavljale smo stolove u blagovaonici, sjećam se da je svirao Mišo Kovač. Utrčao je naš kolega i počeo se derati: 'Poginuli su, poginuli’. Vidjevši mene i Ljubicu rekao nam je da se 'naš’ avion srušio - kaže Nada. S tugom se prisjeća tog dana jer je u avionu bilo i troje njenih kolega iz hotela.
- Jedan je tata išao po kćer kod bake u Niš, a jednom od radnika sam posudila hrvatsko-švedski rječnik - priča Nada.
Sjeća se kako su im poslije pričali da je bombu na JAT-ov avion postavio hrvatski emigrant. Za Zagreb je otputovala za tri dana.
- Naizmjence je vozila skandinavska i jugoslavenska kompanija. Na JAT-ovim letovima bila je odlična hrana, a na SAS-ovim su se prodavali parfemi. Kako sam ja voljela jesti, češće sam putovala JAT-om - kaže kroz smijeh Nada, koja je u Švedskoj živjela 19 godina. Često je letjela za Zagreb, gdje je studirala vanjsku trgovinu. S Ljubicom, koja živi u Švedskoj, čuje se redovito.
- Baš mi je rekla moja Ljubica jučer: 'Mala, jesi čitala, pričaju da su Česi srušili naš avion. Kakvu smo sreću imale’ - završava Nada.

PREŽIVJELA PAD SA 10.000 METARA
Srpska stjuardesa Vesna Vulović (59) jedina je preživjela kobni JAT-ov let 1972. Pala je s visine od 10.160 metara, a u polju ju je pronašao Čeh. U avionu je bila jer je mijenjala kolegicu.

TAJANSTVENI PAD: ZRAKOPLOV SRUŠILI ČESI ILI BOMA?
JAT-ov zrakoplov DC-9 koji je letio na relaciji Kopenhagen - Zagreb - Beograd srušio se 26. siječnja 1972. u Srbskim Kamenicama u Češkoj. Poginulo je 29 putnika i članova posade. Dan nakon nesreće švedskim se novinama javio muškarac koji je tvrdio kako su bombu u avion postavili hrvatski emigranti. Novinari iz Njemačke tvrde da avion nije bio napadnut, nego ga je pogreškom oborila čehoslovačka protuzračna obrana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)