Obavijesti

News

Komentari 12

U Saboru će u srijedu glasati o povjerenju ministru Berošu

U Saboru će u srijedu glasati o povjerenju ministru Berošu

Imamo dugove, obustavu isporuka lijekova, nefunkcioniranje sustava cijepljenja, javne nabave po klijentelističkim i koruptivnim metodama, unutarstranačko kadroviranje, i zbog toga Beroš mora otići, kaže Grbin

VIDEO

U Hrvatskom saboru u srijedu se očekuje glasanje o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje zbog nagomilanih problema i dugova u zdravstvenom sustavu te nepostojanja učinkovitog i transparentnog sustava cijepljenja.

Oporba također navodi problem izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra zdravstva Beroša te stranačko kadroviranje u sustavu.

Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Uz to, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr., rekao SDP-ov Peđa Grbin govoreći o motivima za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no, najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?
HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?

Grbin je podsjetio na niz afera koje su se događale u zdravstvu - nefunkcioniranje platforme "cijepi se", cijepljenje preko reda, dodjeljivanje posla informatizacije zdravstva tvrtki koja se bavi cvijećem i poslova bivšim ministrima, te slučaj dr. Dijane Zadravec iz Klinike za tumore pročitavši transkript razgovora između Beroša i Zadravec. 

Umjesto upravljanja zdravstvenim sustavom - imamo dugove, obustavu isporuka lijekova, nefunkcioniranje sustava cijepljenja, javne nabave po klijentelističkim i koruptivnim metodama, unutarstranačko kadroviranje, i zbog toga Beroš mora otići, zaključio je Grbin.

"Zahvaljujući premijeru Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva Viliju Berošu Hrvatska postaje nenormalna zemlja", ustvrdio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je "ostao na nogama".

Vlada je odbacila oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za platformu za cijepljenje te nabavu savjetodavnih usluga. Smatra i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Očekuje se da će zastupnici glasovati i o izvješćima pučke pravobraniteljice za tri protekle godine.

Beroš: Liječnici iz KB Dubrava vraćaju se u svoje bolnice, sve je manje pacijenata na liječenju
Beroš: Liječnici iz KB Dubrava vraćaju se u svoje bolnice, sve je manje pacijenata na liječenju

U izvješću za 2020. upozoreno je kako se preporuke pravobraniteljice sve manje ispunjavaju, a to je pripisala i činjenici da Sabor unatrag tri godine nije raspravio njezina izvješća.

"Posebno zabrinjava što se Vlada nije očitovala na čak 60 posto preporuka“, upozoreno je u izvješću uz navođenje 142 preporuke, mahom za ministarstva, koja trebaju osnažiti zaštitu ljudskih prava u gotovo svim područjima života.

Zastupnici će prethodno raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2020. u kojem se, među ostalim, navodi da je Hrvatskom saboru dostavljeno je 185 izvješća o obavljenoj reviziji. 160 ih se odnosi na financijsku reviziju, a 25 na reviziju učinkovitosti kako bi informirali Hrvatski sabor o pravilnosti i učinkovitosti poslovanja subjekata revizije u upravljanju javnim sredstvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
Uhićena je Anna Marija Radić! Obitelji Rimac darovala državne stanove. Bila je i na tjeralici...
DOZNAJE 24SATA

Uhićena je Anna Marija Radić! Obitelji Rimac darovala državne stanove. Bila je i na tjeralici...

Anna Marija Radić potpisala je da država daruje tri stana suprugu Josipe Rimac, a četvrti suprugu Josipine sestre. Uskok je samo nju optužio. Zbog nje se Rimac sastajala i s Turudićem