HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno? | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 115

HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?

HDZ-ovka: Medicinska sestra s Covid odjela dobiva 9000 kuna, Grbin: I vama je to adekvatno?

Inicijativu za opoziv Beroša pokrenuo je u Saboru SDP uz podršku drugih oporbenih zastupnika. Njih ukupno 41 potpisalo je prijedlog. Vlada je sredinom svibnja stala u obranu svog ministra na čak 14 stranica

VIDEO

Želio bih čestitati svim novim županima, gradonačelnicima, načelnicama, posebno našim kolegama. Od zastupnika imamo dva nova župana, 16 gradonačelnika, sedam načelnika, jednog zamjenika župana i dva zamjenika gradonačelnika. Želim im puno uspjeha u radu, poručio je na početku sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Dodao je kako će idući tjedan održati sjednicu Predsjedništva Sabora na kojoj će dogovoriti kako će dalje raditi obzirom na popuštanje mjera naglasivši kako će vjerojatno više zastupnika moći sjediti u sabornici.

A zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Sabor je ovaj tjedan zasjedanje počeo danas, a zastupnici će raspravljati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje. Inicijativu je pokrenuo SDP.

PRATITE UŽIVO: 

Traže smjenu ministra Beroša

A što se tiče razloga za smjenu Beroša, oporba navodi nagomilane probleme, dugove, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije Covida kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

- Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr. - naveo je početkom svibnja SDP-ov Peđa Grbin motive za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasovati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio i da Ministarstvo zdravstva "naprosto ne funkcionira", te da nema reformi.

'Pozivam DORH da istraži Beroša zbog platforme cijepi se i vide je li došlo do ugroze ljudi'
'Pozivam DORH da istraži Beroša zbog platforme cijepi se i vide je li došlo do ugroze ljudi'

Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je Grbin.

- Umjesto kvalitetnog upravljanja zdravstvenog sustava, dobili smo sustav koji grca u dugovima - poručio je Grbin danas za govornicom istaknuvši kako su pacijenti ostali bez lijekova. 

- Ministre, to nije samo vaša odgovornost nego i vaših prethodnika, kao i predsjednika Vlade, koji vam pušta da unatoč svojoj nesposobnosti vodite zdravstveni sustav, i ministra Marića, koji ne vodi brigu koliko mu i gdje curi novac. Ali prije svega je vaša odgovornost jer ste ministar zdravstva - naglasio je. 

Podsjetio je na prekoredna cijepljenja, pa nedostatak cjepiva na početku, dodjele poslova, kako je rekao, svojim pajdašima. 

- Ministre Beroš, vi niste u stanju riješiti niti jedan od velikih sustavnih problema. Ali niti male nije u stanju riješiti. Što uopće jeste u stanju - pita predsjednik SDP-a.

- Što se tiče cijepljenja, nije to samo odgovornost Vlade nego i Europske komisije. Ali ono što se dešava tu, odgovornost je ove Vlade, podaci s platforme cijepise su se gubili, ljudi koji su se cijepili nisu bili evidentirani, nastao je potpuni kaos, istovremeno Hrvatska kaska po broju procijepljenih, a, nažalost, po broju smrtno stradalih nismo na začelju, tu smo u vodstvu. To je posljedica neadekvatne brige i nedonošenja mjera, povezivanja mjera s političkim potrebama HDZ-a i naprosto lošeg upravljanja cijepljenjem. To što ste radili direktno je utjecalo na ćivot i zdravlje ljudi - rekao je. 

Istaknuo je i slučaj bolnice Sestre milosrdnice i Dijane Zadravec, koji u ovaj prijedlog nisu stavili jer se nije rasplela cijela ta priča do sada. 

- Liječnici odlaze, a pacijenti ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu. To je sukus. Ali ono što stoji iza toga je unutar HDZ-ovski obračun za upravljanje bolnicom. Dvije struje u HDZ-u se svađaju oko toga koja će preuzeti bolnicu, a pacijenti trpe. Inspekcija je u bolnicu krenula tek kada su mediji počeli pisati o tome. Pokazuje se da je ministar sve znao, ali nije reagirao - poručio je. 

Vlada je u svom očitovanju odbila sve oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Oporbene primjedbe navedene na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 14. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave covida  svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali  je "ostao na nogama".

Vlada obranu Beroša napisala na 14 stranica: 'Navodi oporbe su neutemeljeni i neosnovani'
Vlada obranu Beroša napisala na 14 stranica: 'Navodi oporbe su neutemeljeni i neosnovani'

Odbacila je i navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Vlada navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

HDZ-ovci su redom Grbinu odgovarali podsjećajući što je sve Vlada učinila u borbi protiv pandemije - da su nabavili medicinsku opremu, respiratore, testove, spasili radna mjesta...

- Sve ste opstruirali - poručio je Ivan Ćelić pa se pohvalio i rezultatima HDZ-a na lokalnim izborima.

- Izbori pokazuju kako je SDP na respiratoru, a znate li kolika je smrtnost na respiratoru? Vrlo visoka - poručio je. 

Grbin mu je uzvratio kako sad ne razgovaraju o rezultatima lokalnih izbora. 

- Onkološki pacijenti su morali po lijekove preko granice, to je tema - naglasio je. 

'Nisu svi pacijenti saborski zastupnici i to još iz HDZ-a'

Josip Đakić, koji je i sam bio obolio od korone i završio na kisiku, istaknuo je kako u 24 dana nije primijetio da nedostaje lijekova, osoblja, nikakav kaosu u zdravstvenom sustavu. 

- Bio sam zbrinut kao i tisuće drugih, koji su preživjeli, i bio sam u najboljim rukama. Čestitam Vladi na čelu s Plenkovićem na uloženom trudu, kao i ministru Berošu i svim ravnateljima i liječnicima, osoblju, koji su brinuli dan i noć nad bolesnicima - rekao je HDZ-ovac. 

Nisu svi pacijenti saborski zastupnici i to još HDZ-a, odgovorio mu je Grbin.

- I nisu svi mogli uživati u istim uvjetima i tretmanu kojeg ste dobili vi. Drugi su morali tražiti lijekove i zaštitu preko granice. Odgovor iz ministarstva zdravstva tada je bio da nije neki problem ako kemoterapija kasni - rekao je.

HDZ-ovci su se javili za povredu Poslovnika ističući kako je sramotno što govori. 

- Ovo je uvreda svim zdravstvenim radnicima jer dobro znate da nikome nije falio respirator proteklih godinu dana. Na ovakav način govoriti da je Đakić bio povlašten, može vas biti sram - poručio mu je. 

I predsjednik Sabora je istaknuo da je Grbin iznio tešku optužbu na račun zdravstvenih djelatnika. 

- Da je netko imao povlašten tretman trebali biste imali dokaze. Tako da vas molim da birate riječi jer ovo su zaista bile teške riječi - rekao je Jandroković, a Đakić dodao kako Grbin omalovažava zastupnike.

- Ja sam se sam prijavio u Fran Mihaljević, bez ičije intervencije. Sa mnom je u sobi ležao umirovljeni vozač iz Vrbovca, nažalost, preminuo je. Isti tretman smo imali i jedan i drugi. Sramite se - poručio je. 

HDZ-ovka donijela platni listić kolegice medicinske sestre s Covid odjela: 'Plaća joj je u prosjeku 8500 kuna, uz Covid dodatak 9000'

Nikolina Baradić, zastupnica HDZ-a, ponijela je platnu listu svoje kolegice, koja, kaže, radi tri smjene na Covid odjelu. 

- Ima najveći mogući koeficijent, 1.28, i njena plaća je u prosjeku 8500 kuna plus Covid dodatak koji je od 400 do 500 kuna. Dakle, 9000 kuna je iznos plaće medicinske sestre, koja radi 24 sata sa zaraženim pacijentima. Ako to usporedimo s razdobljem kada je vaša vlada smanjivala plaće zdravstvenim radnicima, možemo samo zaključiti da nemate argumenata i da se bavite politikantstvom, što su i građani prepoznali na lokalnim izborima - poručila mu je mlada zastupnica.

Grbin je odmah uzvratio. 

- Spomenuli ste da je plaća nekome tko 24 sata radi na Covid odjelu, dakle u otežanim uvjetima rada, sa 8500 kuna povećana za 400 kuna. To je ovako brzom matematikom oko 4,5 posto. Nekome tko ugrožava svoj život i zdravlje, tko radi u otežanim uvjetima, plaća je povećana za 4,5 posto. Je li to po vama adekvatno - pitao je predsjednik SDP-a.

Plenković: 'Narod je i na lokalnim izborima vidio ogromnu razliku između nas i vas'

Kako bi obranili ministra Beroša, u Sabor su stigli i premijer Andrej Plenković i ministri Zdravko Marić i Davor Božinović. 

- Prvo, mi u cijelosti odbijamo vašu inicijativu i to smo precizno elaborirali u pisanom obliku - rekao je premijer podsjetivši na pandemiju kao najveću krizu od Domovinskog rata. 

- U tom procesu imali smo dvije grupe aktera - prva je bila parlamentarna većina i Vlada, koja se borila za građane, za zdravstvenu sigurnost, radna mjesta, za financijsku stabilnost, turističku sezonu...druga grupa, u koje mogu ubrojiti potpisnike ove inicijative, spada u one koji su se prvo nekoliko mjeseci bavili ustavnim i pravnim osnovama rada Stožera, a onda su neki s vama povezani govorili da je Covid karijes ili neka gripa, a onda su govorili da nema dovoljno zaštitne opreme u bolnicama pa kasnije inicijative o radu Stožera - rekao je naglasivši kako se i danas vidi ta ogromna razlika između oporbe i vladajućih. 

- Narod je to na lokalnim izborima vidio i zato smo mi dobili podršku u 75 posto županija, 45 posto gradova i 45 posto općina i ostvarili bolji rezultat nego prije četiri godine unatoč svim ovim krizama. Vaš prorok Hajdaš Dončić i njemu slični, osim 68 mandata lani, govorili ste o 400.000 nezaposlenih. Zazivali ste kao socijaldemokrati socijalnu frakturu, a ona se, gle čuda, nije dogodila. Ne zahvaljujući vama, nego zahvaljujući nama - naglasio je Plenković. 

Govoreći o dugovima, premijer je istaknuo kako je za vrijeme SDP-a zaduženje Hrvatske bilo 74 milijarde kuna. 

- Smij se Dončiću - rekao je SDP-ovom Siniši Hajdaš-Dončiću. 

Što se tiče cijepljenja, poručio je oporbi da po tom pitanju nisu napravili baš ništa.

- Mi smo zahvaljujući našoj Vladi u situaciji da smo ukupno do sada utrošili milijun i 751.000 doza cjepiva, da smo broj procijepljenih doveli do milijun i 272.000 s jednom dozom, da je broj onih koji su dobili dvije doze nakon ove rasprave preko pola milijuna - istaknuo je dodavši kako su nakon krize s AstraZenecom naručili dodatna cjepiva i to u mjeri i više nego dovoljnoj za sve.

- Najdraži mi je odgovor na točku 10 vaše inicijative u kojoj ste ministru zamjerili proslavu 5. srpnje prošle godine. A mi kažemo da za razliku od HDZ-a u Arheološkom muzeju, kod vas je naglo došlo do pada broja prisutnih, ali ne iz epidemioloških razloga - poručio je. 

45 sekundi za Beroša

Ministru Berošu ostalo je tek 45 sekundi za obratiti se zastupnicima.

- Gdje je istina, gdje se ona skrila, da li mi živimo u istoj državi? Konstruktivne kritike su dobrodošle, međutim kritike bazirane na neistinama, konstrukcijama su za najveću osudu. A pogotovo kada se kritizira zdravstveni sustav, koji je iznio ovu borbu na svojim plećima. To smatram pljuskom svim građanima - jedino je što je uspio poručiti Beroš za govornicom. 

Koliko premijer cijeni ministrov rad, najbolje je pokazao upravo po količini vremena koje mu je ostavio za govor, poručila je Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta.

- Je li istina da imaš problem s imovinskom karticom i optužbama, rekla je Dijana Zadravec u telefonskom razgovoru, u kojem se dalo naslutiti da ima vrlo slojevit odnos s vama i s ministrom. Do danas je ostalo nepoznato o kakvoj se to spornoj ministrovoj imovini i optužbama radi. Samo na razini trača proširile su se glasine o nekim spornim sudskim medicinskim vještačenjima i navodnim prijavama studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta - istaknula je. 

Plenković joj poručio kako će imati ministar tijekom rasprave prilike odgovoriti na tračeve i kuloarska naklapanja, objede, komentarčiće i sve ono što nju zabavlja. 

- Jer ništa suvislo osim pabirčenja i tračeva iz ovih 60-ak sekundi vašeg izlaganja, građani nisu mogli čuti - odgovorio je.

Nino Raspudić, također iz Kluba Mosta, istaknuo je kako je u vrijeme dolaska cjepiva procurila vijest da se Iskra Primorac, zdrava 35-godišnjakinja i predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb sa svojim suprugom cijepila i upitao premijera i ministra zašto nisu zatražili njezin opoziv.

- O tome je već dao očitovanje ministar i ravnatelj KBC-a Ćorušić - rekao je Plenković.

Nezavisna Karolina Vidović Krišto istaknula je pak kako je sestra predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Davorka Herman, članica Upravnog vijeća Agencije za lijekove, a premijerov rođak Ivica Lukšić ravnatelj KB Dubrava. 

- Oba slučaja su udžbenički primjeri nepotizma - poručila je i upitala premijera tko mu je dao pravo da krši Ustav i ugovor o EU, koji propisuju jednakost pred zakonom i vladavinu prava. 

- Recite vi točno meni, kako bi rekao Boris Dvornik u Čoviku i po, kako smo to Lukšić i ja rod? Po kojoj lozi? Jeste gledali Čovik i po? Vi mi djelujete čak da ste netko od ljudi koji bi mogao znati tu epizodu - rekao je, a SDP-ov Arsen Bauk dobacio je da su rod po liniji što je Lukšić s Brača.

- Onda smo Bauk i ti i ja rod - rekao je Plenković i nasmijao zastupnike.

Naglasio je kako se među oporbom raširio sport tračanja.

Ako ne zna u kakvoj su rodbinskoj vezi, poručila mu je Vidović Krišto, onda treba pročitati odgovor Vlade na to pitanje medijima. 

Što se tiče Davorke Herman, Plenković pita "pa što?"

- Je li mi i ona rod - pitao ju je, a predsjednik Sabora joj dao opomenu zbog povrede Poslovnika.

SDP-ova Andreja Marić pitala ga je je li istina ono što je svojedobno ministar rekao kad je mislio da nema kamera, da na njegovu stolu stoji plan reforme zdravstvenog sustava.

- U Sabor je od 2016. do danas došlo 84 akta iz sfere zdravstva koje ste vi usvojili. Što se tiče reformi, papir koji bi se nazvao cjelovitom zdravstvenom reformom, ne postoji. To je i ministar rekao. Ono o čemu razgovaramo je kako unaprijediti zdravstveni sustav - rekao je naglasivši kako će imati vremena za ozbiljne zahvate sada kad pandemija jenjava.

Dalija Orešković, zastupnica Centra, čestitala mu je na kolosalnom uspjehu na lokalnim izborima i zamolila da te kolosalne sposobnosti upregne i za rješavanje dugova u zdravstvu i sanaciju zdravstvenog sustava. 

- Također vas molim da upregnete i vaše istančane radare za korupciju kako se povučeni novac i novac poreznih obveznika ne bi slijevao u nepotrebne, a preplaćene internetske platforme - rekla je i upitala jesu li istiniti navodi Dijane Zadravec objavljeni u medijima koji govore da je politički vrh, uključujući i Plenkovića i Jandrokovića, kadrovirao u Vinogradskoj bolnici. 

- I vi ste kao niz zastupnika pod dojmom tračeva. Ali je meni drže što priznajete i čestitate HDZ-u na velikoj i uvjerljivoj pobjedi. Mi ćemo to znati cijeniti - rekao je, ali nije odgovorio ni na ovo konkretno pitanje o navodima Dijane Zadravec, na što je upozorio i Raspudić.

Pa je i on dobio od Jandrokovića opomenu zbog povrede Poslovnika.

Katarina Peović iz Radničke fronte pitala je što je po njemu razlog da je Hrvatska na 15. mjestu u svijetu po broju umrlih od početka pandemije, ako je sve super kako opisuje. 

- Zašto su od nas bolji Kosovo, Albanija, Španjolska, koja je imala ogromnih problema. Zašto smo u pandemiji išli potpuno suprotno mišljenjima stručnjaka, kao što je Ivan Đikić, a koji je dovoljno rano upozoravao na drugi val - pitala je. 

Strategija borbe protiv pandemije, naglasio je Plenković, u potpunosti je uspjela.

- Vlada i ja osobno žalimo za nešto više od 8000 naših sugrađana koji su izgubili bitku. Vlada je istodobno zahvalna svim zdravstvenim djelatnicima i njihov je doprinos nemjerljiv. Problem kojeg su stručnjaci govorili, ima puno i drugih stručnjaka, je pitanje komorbiditeta, zdravstvenog stanja nacije, starosti i, nažalost, velik broj sugrađana koji je preminuo, preminuo je s Covidom, a ne od Covida - rekao je premijer, a Peović istaknula kako opet nije odgovorio na pitanje. 

I ona je dobila opomenu. SDP-ov Bauk također se osvrnuo na sjednicu Odbora na kojoj su Beroš i Marić mislili da ih se ne snima istaknuvši kako ispada da je Beroš nešto htio raditi, a da mu premijer nije dao.

- Hoće li ministar dobiti zeleno svjetlo za svoj program i, ministre, hoćete li podnijeti ostavku sami ako ne dobijete zeleno svjetlo od premijera - upitao je Bauk. 

Plenković je istaknuo kako postoje tri temeljna područja kojima će se Vlada baviti u reformi zdravstva - financijsko, koje će se, kaže, vidjeti na rebalansu proračuna, organizacijsko i koje se tiče ljudskih resursa.

- Beroš će ostati, a reforma se provesti - rekao je.

Nekoliko puta tijekom replika se nabacivao rezultatima lokalnih izbora i nabijao ih na nos oporbi. 

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš, istaknula je kako sada cjepiva imamo, ali da je platforma za naručivanje i dalje problem. Na to se Plenković pohvalio kako sustav za izdavanje potvrda, pokrenut u Hrvatskoj već od danas, izvrsno funkcionira. Na svom primjeru je, mašući papirom, ukazao kako je u nekoliko sekundi dobio potvrdu o cijepljenju jednom dozom AstraZenece.

Plenković: 'Velika je laž da su ljudi ostali bez lijekova'

I dok drugi govore o pandemiji i zdravstvenim problemima, Hrvoje Zekanović, lider Suverenista, napao je Vladu što nije još donijela Zakon o zaštiti života od začeća. 

- Kada to postane tema, ministar Beroš će ju reaktivirati i na tome raditi - rekao je.

Zamoljen od HDZ-ovca za komentar na Grbinovu izjavu da je Đakić dobio dobru zdravstvenu zaštitu jer je saborski zastupnik, Plenković je poručio kako je to neprimjereno.

- To je ispod razine. No, ono što je još gore je što su Grbin i cijela oporba ponavljali tezu da su ljudi ostali bez lijekova, a to je laž. To je velika laž, ljudi nisu nikad ostajali bez lijekova, zdravstveni sustav nije nikad došao na rub izdržljivosti, nije falilo kreveta, respiratora i niti u jednom trenutku bilo koja zdravstvena usluga nije došla u pitanje - poručio je. 

No, da podsjetimo, teško oboljeli pacijenti jesu ostali bez lijekova, o čemu su svjedočili kako za 24sata, tako i za druge medije, a neki morali ići i van po njih.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao mu je da ne zna "zakaj je nervozan."

- Pobijedili ste na izborima, kako kažete, premoćno. Mislim, ova bahatost je meni OK, to je politička arena pa se možemo malo 'fajtati', ali hajmo se vratiti na core business, a to je ministar Beroš i sustav zdravstva - poručio je dodavši kako se ne slaže s premijerovom ocjenom da je sve ovo pamflet.

- To su činjenice. Činjenica je da je zdravstveni sustav mjesečno 230 milijuna kuna u minusu, da vaši suradnici razgovaraju i da se to pušta u medije, da se namještaju natječaji. A što bi oporba trebala, šutjeti na to? Pljeskati vam, vikati "bravo Andrej, najbolji ste" - pitao je i osvrnuo se na premijerovu izjavu o dugu države za vrijeme SDP-ove vlade, istaknuvši kako je opći dug počeo padati 2015.

Podbadanja oko lokalnih izbora

Plenković se nasmijao. 

- Meni se čini da ste vi malo nervožasti. Vi ste glavni prorok, analitičar brojeva u SDP-u, koji je govorio o 68 mandata lani RESTART koalicije - rekao je i ponovio kako im je doček rezultata na parlamentarnim izborima ličio na karmine. 

- To je HDZ u Splitu naučio od nas kako se dočekuju rezultati - dobacio je Bauk iz klupe. 

- Slušaj, vi niste ni u prvom krugu otišli daleko - poručio je kroz smijeh Plenković dodavši kako u drugom slave antisemita, misleći na Bojana Ivoševića, dogradonačelnika Ivice Puljka. 

- Samo ti slavi antisemita, moj Bauk, uprti ga i ti na pleća kao Puljak - rekao je Plenković. 

SDP-ova Mirela Ahmetović, odgovarajući na konstantno ponavljanje premijera što je sve Vlada učinila u ovoj krizi, istaknula je kako Vlada nije učinila ništa za što nije plaćena.

- Rasporedila je novac građana, ne svoj novac - poručila je priznavši kako premijer nema lagan posao kad mora braniti čovjeka koji ga je optužio za namještanja natječaja u telefonskom razgovoru.

- Da se vratimo malo na tzv. tračeve. Znate li tko su Milka Car Prijić i Petar Marasović? Recite im u mikrofon da su tračali kad nisu imali lijekove - poručila je.

Na prozivke da se slikao ljetos sa Ninom Badrić i kršio vlastite mjere, ministar Beroš je naglasio kako on nikakve mjere u tom trenutku nije kršio.

- Navod da je dotična dama trebala biti u samoizolaciji je potpuno neistinit. Nije joj bila određena samoizolacija. Biti na otvorenom u društvu pet osoba s kojima sam četiri dana bio na Hvaru nije bilo kršenje mjera. Tada smo imali 168 hospitaliziranih, 11 na respiratoru, postotak pozitivnih bio je 4,7 posto. Ne vidim koje sam mjere tada kršio - poručio je.

Ne smije se opet dogoditi da se makne jedan ministar, a da koruptivni sloj ispod ministra nastavi raditi dalje isto, upozorio je zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić.

- Prije točno šest mjeseci Domovinski pokret za saborskom govornicom detaljno je obrazložio kako vesela družina raznih IT kompanija i konzultanata predvođena Vinkom Kojundžićem i njegovom tvrtkom Cuspis u Ministarstvu zdravstva devastira javne novce i odobrena sredstva iz EU fondova. Opisali smo slučaj kako su pripremu i nadzor dugo očekivanog projekta digitalizacije hrvatskog zdravstvenog sustava dobili bivši Sanaderov ministar Ljubičić u svojstvu key-experta za nadzor projekta te najpoznatija cvjećarka naše IT industrije kao expert za izradu specifikacije projekta - podsjetio je Spajić. 

Nedvojbeno smo, istaknuo je, za smjenu ministra Beroša jer je svojim djelima i propustima nanio teško sagledive štete  zdravstvenom sustavu.

- Jasno je da će premijer braniti ministra Beroša svim sredstvima još neko vrijeme iako bi ga najradije bacio u korupcijski koš gdje su ranije, za sada bez pravosudnih epiloga, završili razni kuščevići, žalci, marići, i mnogi drugi - dodao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 115