Obavijesti

News

Komentari 50

Odlučeno je: Jelenić je izabran za glavnog državnog odvjetnika

Odlučeno je: Jelenić je izabran za glavnog državnog odvjetnika
7

Na tom mjestu zamijenit će Dinka Cvitana. Za njegovo imenovanje bio je 81 zastupnik, sedam protiv i 42 suzdržana. Novi glavni državni odvjetnik prisegnut će u 15:30 na novu dužnost

VIDEO

HDZ se nije vodio nikakvim stranačkim interesima pri odabiru Dražena Jelenića za novog glavnog državnog odvjetnika, htjeli smo čovjeka iz sustava da podigne rad DORH-a na višu razinu te da se rad dinamizira, kazao je Branko Bačić (HDZ) koji je pritom čestitao Jeleniću na izboru, ali i zahvalio njegovom prethodniku Dinku Cvitanu na radu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Odbacio je primjedbe oporbe na netransparentnost postupka te je ustvrdio da je Vlada sukladno zakonu i u roku predložila kandidata. Podsjetio je da je slična procedura bila i prilikom izbora prijašnjih glavnih državnih odvjetnika. Bačić ističe kako je Jelenić kvalitetan i dobar izbor, a napomenuo je kako je to vidljivo i iz glasanja SDP-ovaca jer su potporu novom glavnom državnom odvjetniku dali i njihovi članovi odbora za pravosuđe.  

- Čini se da je bilo politikantskih razloga u nepodržavanju glavnog državnog odvjetnika - rekao je Bačić. 

Predsjednik Kluba HDZ-a nije želio komentirati mogući dolazak srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina u Hrvatsku na državnu komemoraciju u Jasenovcu, jer ističe "teško može komentirati informaciju koja nije provjerena".

Na pitanje je li Vulin, poznat po žestokoj retorici, čovjek koji bi trebao doći u Jasenovac, odgovara:

- Već sam jednom rekao da su Vulin i Dačić svojim izjavama često doprinijeli pogoršavanju odnosa između dvije države. Vulin i Dačić su problem Vlade Srbije, predsjednika Vučića. Ako uistinu žele smirivanje odnosa, koji su narušeni nakon posjeta hrvatskog izaslanstva Srbiji, morat će Vulin, Dačić ali i drugi dužnosnici Srbije promijeniti svoju retoriku - rekao je Bačić

'Najkomornija promocija magistra u povijesti' 

Željko Jovanović (SDP) govorio je o problemu koji muči veliki broj mladih stručnjaka, koji su pred odlaskom iz Hrvatske jer država za njih ne pokazuje razumijevanje.

Riječ je o magistrima medicinsko-laboratorijske dijagnostike koje, ističe, Ministarstvo zdravstva ignorira, diskriminira i ne želi im omogućiti pravo na rad.

Jovanović je naveo kako je na osječkom Medicinskom fakultetu u četvrtak bila "vjerojatno najkomornija promocija u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja jer je 50 magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike dobilo svoje diplome znajući da ih Ministarstvo zdravstva ne priznaje i da ih ne želi zaposliti".

- Ministarstvo zdravstva ne želi da se ljudi dodatno obrazuju da bi pružali hrvatskim građanima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Može li biti grozomornija poruka koja dolazi i od Andreja Plenkovića i od ministra Kujundžića - upitao je SDP-ovac. 

Pozvao je premijera i ministra da ispune svoju obvezu i sukladno najavama osiguraju  unapređenje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj kroz izmjene Zakona o zdravstvenoj djelatnosti te time omoguće magistrima medicinske-laboratorijske dijagnostike da se temeljem svojih diploma zaposle, a ne da one budu jednosmjerne karte za Europu. 

'Tko i po čijoj uputi hakira mobitele zastupnika?' 

Branimir Bunjac (Živi zid) tijekom stanke, u kojoj zastupnici imaju pravo progovoriti o aktualnim temama, osvrnuo se na obračun unutar HDZ-a sa zastupnicima, koji se ne slažu sa šefom stranke te "uspostavi države straha, prijetnji, difamacija, krajnjih zlouporaba državnih institucija i obavještajnih službi, državi koja se nalazi na rubu uspostave diktature".

Naveo je kako se moglo posljednjih dana moglo čuti da je predsjednik Vlade na sastanku Predsjedništva svoje stranke, prijetio vlastitim članovima izbacivanjem s lista pa i stranke zbog neslaganja oko Istanbulske konvencije. Priča se, kaže i da je u četiri oka prijetio predsjednicima županijskim ogranaka ako ne podrže ratifikaciju. 

- Svjedočimo nikad viđenom obračunu sa saborskim zastupnicima koji se ne slažu sa šefom svoje stranke. Naime najmanje trojci zastupnika HDZ-a ukradene su kompromitirajuće fotografije iz mobitela i sada ih se difamira po portalima kao lažne vjernike. Nemam dvojbi da su zastupnici HDZ-a uglavnom formalni vjernici, ali zanima me tko i po čijoj uputi hakira mobitele zastupnika. Ovakvim načinom eliminacije iz javnoga života nije se služila čak niti UDBA i pokazuje se da su se tajne službe otele kontroli i postale sredstvo mafijaških pritisaka u službi par pojedinaca - ustvrdio je zastupnik Živog zida u Saboru. 

Podsjetio je Bunjac i na izjavu političkog tajnika HDZ-a Davora Ivu Stiera, da vrh HDZ-a ucjenjuje svećenike raznim prljavštinama. 

- Između ostaloga premijer Plenković, prošle je godine ovdje u Saboru javno prijetio i meni i Živome zidu da će nas uništiti, a s obzirom na to da tada nitko nije reagirao, ne treba nas čuditi da su pod udarom i drugi ljudi, upravo oni koji su ga svojim glasovima doveli na vlast. Pozivam javnost da reagira, da zaustavi nezakonito prisluškivanje i hakiranje građana, njihovo praćenje, da najstrože osudi one koji odašilju prijetnje i ruše demokratski sustav uvođenjem totalitarnih metoda koje se ne bi vjerojatno postidio ni sam generalisimus Staljin - poručio je Bunjac. 

Ustvrdio je i kako Hrvatska "vapi za prijevremenim izborima" te da je to jedini način da se "crni dim nastao u ovom Visokom domu pošteno provjetri".

Bunjac se osvrnuo i na priznanje glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat ističe 24. travnja, da mu se prijetilo smrću s dvije strane.

- Kako to da policija i SOA nisu uspjeli pronaći naručitelje ubojstva? Što mogu očekivati građani ako ni najviši državni dužnosnici ne mogu biti zaštićeni? Čuli smo također jučer da zastupnik parlamentarne većine otvoreno prijeti županijskom državnom odvjetniku i pokušava ga preko glavnog državnog odvjetništva direktno smijeniti jer nije postupao tako kako si je dotični zastupnik zamislio, odnosno usudio se istraživati njega osobno - naveo je Bunjac.  

Jelenić izabran za novog glavnog državnog odvjetnika 

Dražen Jelenić izabran je za novog glavnog državnog odvjetnika, koji će na tom mjestu zamijeniti Dinka Cvitana. Za njegovo imenovanje bio je 81 zastupnik, sedam protiv i 42 suzdržana. Jelenić će u 15:30 i prisegnuti na novu dužnost. 

I dok je većina oporbe bila suzdržana glas za imenovanje Jelenića dali su dvije SDP-ovaca Peđa Grbin i Orsat Miljenić te bivši im stranački kolega Mirando Mrsić.

Za je glasao i Goran Aleksić (Snaga). 

Protiv imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika glasali su: Miro Bulj (Most), nezavisni Vlaho Orepić, zastupnici Živog zida Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić, Branimir Bunjac te zastupnici Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Zekanović više nije član ni jednog saborskog odbora

Većinom glasova Sabor je prihvatio prijedlog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove po kojima Hrastov Hrvoje Zekanović, nakon što je napustio vladajuću koaliciju zbog Istanbulske konvencije, više nije član nijednog saborskog odbora.

U rošadama je Zekanović ostao bez članstva u tri odbora. Tako ga je u Odboru za europske poslove zamijenila HDZ-ova Dragica Roščić, u Odboru za obitelj, mlade i sport HDZ-ova Ljubica Maksimčuk te u Odboru za zaštitu okoliša i prirode HDZ-ov Pero Ćosić.

U Odboru za vanjske poslove zastupnika Živog zida Ivana Pernara koji je tražio razrješenje na osobni zahtjev zamijenio je stranački kolega Branimir Bunjac.

Vlaho Orepić koji je istupio iz Kluba zastupnika Mosta ostao je bez mjesta u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a zamijenila ga je Mostova Ines Strenja Linić.

U Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku poziciju su zamijenile dvije zastupnice SDP-a pa je tako dosadašnju članicu Anu Komparić Devčić zamijenila Marija Alfirev. Iz Odbora regionalni razvoj i fondove Europske unije na osobni zahtjev razriješena je Mostova Sonja Čikotić.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk izrazio je želju da se završe imenovanja vanjskih članova odbora, točnije, u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojemu Sabor još jednom nije imenovao vanjske članove.

"Nedavno sam u gradu vidio jednog od predloženih kandidata, čije prezime ima četiri slova, i pitao me kada će biti to imenovanje, a ja nisam znao što ću mu reći", kazao je Bauk. "Molim vas da mi pomognete da znam što da kažem gospodinu Šeksu kada ga sljedeći put vidim u gradu", rekao je, apeliravši da se što prije imenuju vanjski članovi Odbora za Ustav kako ih je predložio Odbor za izbor i imenovanja.

Osim Vladimira Šeksa, za vanjske članove Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Odbor za imenovanja predložio je Sanju Barić, Ivana Koprića, Matu Palića, Anitu Blagojević i Franu Staničić da bi potom bez obrazloženja taj prijedlog bio povučen.

'Dosta je više uništavanja sela' 

Prije glasovanja, na kojem treba biti izabran novi glavni državni odvjetnik, Sabor raspravlja prijedlogu Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK). Vladajući predlažu obvezno članstvo za poljoprivrednike koji dobivaju potpore. 

Zakon je pred zastupnicima branio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak. 

- Ministar koji se predstavljao kao veliki borac za hrvatsko selo, za napredak hrvatske poljoprivrede, nema hrabrosti doći ovdje i reći da je dodatni namet našim poljoprivrednicima nešto dobro. Izbjegava konstantno doći pred Sabor. Dosta je više nameta hrvatskim poljoprivrednicima i poduzetnicima. Dosta je više uništavanja hrvatskog sela - zagrmio je Nikola Grmoja (Most).

Reagirao je predsjedavajući Milijan Brkić. 

- Ovo je dobro ovako za ujutro, buđenje malo, povisiti ton iako imamo razglas da dobro čujemo - dometnuo je. 

I Miro Bulj (Most) obrušio se na zakon koji uvodi nove namete za poljoprivrednike. Naveo je kako bi komora trebala štititi poljoprivrednike no ističe kako je ona "tvornica uhljeba". 

- Svaki OPG će morati plaćati komori koja je uhljebnička i koja je u biti samo produžena ruka Vlade. Ovo je harač nezapamćenih razmjera - poručio je Bulj.

Državni tajnik Majdak naveo je kako obvezno članstvo stoji 6 kuna mjesečno, odnosno 72 kune godišnje. 

Branko Hrg (HDS) prozvao je Mostovce za populizam i stao u obranu partnera:

- Zar stvarno mislite da će 72 kune godišnje ugroziti gospodarstvo koje za tri hektara prima potporu od 6000 kuna - upitao je HDS-ovac. 

Davor Vlaović (HSS) smatra da bi poljoprivredna komora trebala biti jednako snažna kao u Bavarskoj, kako bi poljoprivrednici bili motivirani biti njezini članovi. Njegov stranački kolega Željko Lenart kazao je pak kako je komora važnija od tisuću udruga, koje uvijek pripadaju nekoj političkoj grupaciji i služe svemu, samo ne poljoprivrednim proizvođačima. 

Alen Prelec (SDP) upitao je pak tko će biti profesionalac u komori i primati plaću te koliko će to stajati: 

- Malo sam skeptičan vezano uz to. Iz prakse znamo u što se pretvorila Hrvatska gospodarska komora, u privatni bankomat gospodina Vidoševića, kojeg hrvatska država još uvijek tuži i kako će to ispasti mi ne znamo - podsjetio je.

Prelec smatra da poljoprivrednici neće propasti zbog članstva od 72 kune godišnje, ali ne vidi svrhu svega toga. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..