Obavijesti

News

Komentari 14

U Saboru danas o Zakonu o pobačaju, sjednicu je otvorio vatikanski državni tajnik

U Saboru danas o Zakonu o pobačaju, sjednicu je otvorio vatikanski državni tajnik
1

U Hrvatskom saboru danas je na dnevnom redu rasprava o prijedlogu Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Ovo je jedan od četiri prijedloga koji su na čekanju od 2018. godine

VIDEO

Ustavni sud još je 2017. godine donio odluku kojom potvrđuje da su pobačaj i prekid trudnoće  pravo svake građanke Republike Hrvatske te je naložio Vladi da donese novi zakon jer je trenutno u upotrebi onaj iz 1978. godine. Vlada to još nije napravila, iako je čelni čovjek isti - Andrej Plenković. 

Potresno pismo Mirele Čavajde: 'Grga moj, šapnuo si mi u snu... Pišem im ovo kako bi razumjeli'
Potresno pismo Mirele Čavajde: 'Grga moj, šapnuo si mi u snu... Pišem im ovo kako bi razumjeli'

Branko Bačić je u programu N1 televizije petogodišnje odgađanje donošenja novog zakona pokušao objasniti. 

-  Mi smo zbog toga svjesni da će u jednom dijelu naših birača i građana to biti prihvaćeno s nezadovoljstvom, da se dio građana neće složiti, ali mi smo toga svjesni i za sada još nismo išli u raspravu. Meritum i postupanje Hrvatske kao države prema prekidu trudnoće ništa se neće promijeniti ni novim zakonom. Da je postojeći neustavan, onda bi naše postupanje po odluci Ustavnog suda bilo neprihvatljivo, u ovom trenutku nije isto do kraja prihvatljivo, ali bitno je da je u meritumu, postupanju, Hrvatska na razini država Europske unije koje nemaju ni najliberalniji ni najrestriktivniji zakon, mi smo u nekakvoj sredini koja mislim da i ocrtava profil demokratske države - rekao je. 

No brojke iz istraživanja iz veljače 2020. godine da je većina građana i građanki za pravo na pobačaj i prekid trudnoće. Njih 81 posto  podržava pravo na izbor, 63 posto smatra da pobačaj treba biti besplatan, a 62 posto da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u zdravstvenu politiku oko pobačaja.

KB Sveti Duh: Inspekcija je bila, pokrenut je i unutarnji nadzor. Pobačaje ne radimo od 2015.
KB Sveti Duh: Inspekcija je bila, pokrenut je i unutarnji nadzor. Pobačaje ne radimo od 2015.

Mireli Čavajdi doktori nisu rekli sve informacije oko dijagnoze odnosno kako tumor na plodu može utjecati na nju, a nisu joj ni rekli njena prava. Saznala ih je tek kad se obratila odvjetnici Vanji Jurić. Nakon što je sa svime izašla u javnost, ponovno se pokrenulo pitanje gdje je novi zakon i kako je moguće da liječnici krše i ovaj zakon koji je na snazi. Krivo su ga citirali i šef KBC - a Zagreb, i ministar zdravstva i liječnici. Javnost je saznala i da je ministar saznao odluke komisija prije pacijentice, da se u KB Sveti Duh pobačaj ne provodi od 2015. godine jer svi liječnici imaju priziv savjesti, ali da se tamo prekid trudnoće u drugom tromjesečju radio još 2020. godine. Saznalo se i da su pravilo da ako svi imaju priziv savjesti, bolnica mora imati ugovor s vanjskim ginekologom koji obavlja te zahvate, počeli poštovati tek 10. ožujka 2022. godine. Ministar je konzultirao ginekologe koji nisu smjeli imati ni uvid u Čavajdine nalaze bez njenog dopuštenja, osnovana je neka čudna komisija koja je odluku donijela mimo nalaza vlastite bolnice, a šef KBC - a Zagreb je u javnost iznio potpuno krivu proceduru provođenja prekida trudnoće spominjući komadanje fetusa i ubadanje fetusa u srce. I literatura i ginekolozi koji ovaj zahvat provode su ga demantirali, jer se zadnjih 30 godina provodi medikamentoznim putem, a 'komadanje' se ne radi već desetljećima. Nakon što je Mirela Čavajda iznijela svu svoju bol u javnost u nadi da će se stvari promijeniti, SDP je po hitnom postupku progurao da se u četvrtak u Saboru obavi prvo i drugo čitanje Konačnog prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, jednom od četiri koja stoje u Saborskoj proceduri već četiri godine. 

Prosvjed za Mirelu Čavajdu: 'Ovaj put ne mislimo stati'
Prosvjed za Mirelu Čavajdu: 'Ovaj put ne mislimo stati'

Dans se u 18 sati održavaju prosvjedi zbog uskrate pružanja medicinske skrbi ženama, jer Mirela Čavajda nije jedina, u devet gradova diljem Hrvatske. Ministar Beroš je pozvao sve da se smire, a to je organizatore prosvjeda još više razljutilo. 

Zagreb: Konferencija za medije uoči prosvjeda protiv kršenja zakona i uskrate medicinske skrbi ženama

Čitanje prijedloga novog zakona i rasprava se očekuju oko 19 sati, taman dok će trajati prosvjedi, a današnju sjednicu Sabora, koja traje od 9:30, otvorio je kardinal Pietro Parolino, državni tajnik Svete stolice. On je držao govor povodom Vatikanovog priznanja Hrvatske koje se dogodilo 13. siječnja 1992. 

Ispred Vlade i Sabora su ga dočekali prosvjednici s transparentima 'Raskid Vatikanskih ugovora'.

- Mi smo se danas ovdje okupili da bismo iskazali svoj stav prema obrani ideje sekularnosti i sekularnog društva. Naše majice i transparenti su ilustracija odredbe Ustava po kojoj su sve vjerske zajednice u Hrvatskoj jednakopravne i odvojene od države. Budući da se u državnim tijelima radi spoj vjerskih i državnih institucija, a kao što vidimo u društvu, to je drastično, došli smo ovdje. Ne razumijem zašto tajnik Svete stolice mora gostovati u Saboru, a drugo ta neobična koincidencija da je to baš danas, dvije točke prije rasprave o regulativi pobačaja, mislim da je to manipulacija - rekla je Vesna Mihoković Puhovski iz udruge 'Glas razuma - inicijativa za sekularnu Hrvatsku'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava