Obavijesti

News

Komentari 6

Ostojić: Moji prethodnici su donosili protuustavne odluke

Ostojić: Moji prethodnici su donosili protuustavne odluke
7

Do sada smo jedan jedini zakon donijeli po redovitom postupku, a 76 po hitnom, rekao je Željko Reiner u Saboru. Kazao je i kako će HDZ-ovci podržati prijedlog

VIDEO

Zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Prijedlog je obrazložio ministar Rajko Ostojić. Rekao je kako se ukida stavak, koji propisuje da mrežu javne zdravstvene službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i za javno zdravstvo te nadležnih komora, donosi ministar.

- Postavlja se novi temelj za donošenje mreže javne zdravstvene službe na način da se uvažavaju ustavne odredbe o značenju jedinica područne odnosno regionalne samouprave - rekao je Ostojić te dodao kako je ispravio greške svojih prethodnika.

- Ne samo da se nije radilo po struci, ne samo da se nije radilo po znanstvenim spoznajama, nego se u prethodnom razdoblju radilo protuustavno - poručio je ministar zdravlja.

Željko Reiner rekao je kako će HDZ-ovci podržati prijedlog, jer se radi o odluci Ustavnog suda.

- Međutim, ono što je sporno je da mi ponovo donosimo nešto po hitnom postupku. Ustavni sud naznačio je da se to mora donijeti do 15. srpnja. U tri mjeseca postoji dovoljno vremena da se i po redovitom postupku provede takva izmjena - ukazao je Reiner, koji je i izračunao koliko zakona u ovom sazivu doneseno po redovitom, a koliko po hitnom postupku.

- Do sada smo jedan jedini zakon donijeli po redovitom postupku, a 76 po hitnom. Je li omjer 76:1 uistinu zrcalo naše demokracije? - zapitao se HDZ-ovac.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je kako pitanje izmjena nije pitanje suglasnosti zastupnika.

- Pa vjerojatno nikome ne bi palo na pamet ne podržati rješenje Ustavnog suda - rekla je te se zapitala kako se itko usudio izostaviti osnivača, regionalnu ili lokalnu samoupravu, da kaže mišljenje o tome je li mreža dobro raspoređena.

- Pa je li moguće da netko misli da se iz kancelarija na Ksaveru bolje vidi gdje je što potrebno u zdravstvenoj zaštiti? - zapitala se Turina Đurić.

Ipak, istaknula je kako HNS-ovci smatraju da mišljenje regionalne odnosno lokalne samouprave nije dovoljno te je predložila da mrežu donose predstavnička tijela lokalne odnosno regionalne samouprave, uz prethodno mišljenje zavoda i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i javno zdravstvo i nadležnih komora te uz suglasnost ministra.

"Cilj nam je decentralizacija zdravstvenog sustava"

Tatjana Šimac-Bonačić (SDP) zaključila je kako se ovaj zakon može donijeti samo po hitnoj proceduri te dodala kako je Reiner diskusiju sveo na analizu postupaka umjesto na suštinsku bit Zakona.

- Nije bitno u koliko će se čitanja donositi ova odluka. Ovo je ispravak greške. Cilj nam je decentralizacija zdravstvenog sustava. Ovo je prelazni period, koji zapravo moramo strukturirati - rekla je SDP-ovka. U cilju je, dodala je, pronaći najbolje rješenje za građane i pacijente. Ukazala je i na izmjenu vezanu za način osiguranja medicinski prihvatljivog vremena za ostvarivanje mjere zdravstvene zaštite.

- U Hrvatskoj 540.000 pacijenata na nekakvu pretragu ili operaciju. Žalosno je da ne postoji jedinstvena procedura naručivanja, jedinstveni način prosječnog čekanja, računanje prosječnog čekanja - rekla je.

Damir Kajin (IDS) podržao je izmjene. Zaključio je kako je Hrvatska, uz Grčku najcentraliziranija država u Europi te dodao kako je lokalna samouprava bezobrazno osiromašena i opustošena. Javio se Zoran Vinković (HDSSB).

- Ispravio bih taj navod i rekao da je potpuno opljačkana - rekao je Vinković. Izmjene će podržati i HDSSB-ovci.

- One su manje-više nomotehničke prirode i mi ćemo ih podržati - rekao je Dražen Đurović. Ivan Drmić (HDSSB) rekao je kako se Slavonci čude kad ih prime u zagrebačku bolnicu, jer takvo što nisu imali prilike vidjeti u Slavoniji. Podsjetio je kako je ministar bio u Osijeku, ali nije spominjao nikakve konkretne poteze da bi se popravilo stanje u KBC Osijek.

- Vidjeli ste u medijima da su se na osječkoj ginekologiji pojavile dvije zmije pa zdravstveni radnici tamo zbijaju šale na račun ministra. Kažu da je bio ondje,ali ništa nije donio, da ima zmiju u džepu pa da je moguće i da su ove dvije zmije pobjegle iz ministrova džepa - rekao je Drmić.

Stjepan Milinković (HDZ) replicirao mu je govoreći kako e u prošlom mandatu nije slagao s njim, a sada se na neki način slaže.

- Kako to da intenzivno povlačite kolege iz naših redova, a nismo valjali u proteklom vremenu? To mi nije jasno - rekao je Milinković. Potom je riječ uzeo predsjedavajući Josip Leko.

- Kad bih htio komentirati, rekao bih, bolje zmija u ruku nego se dirati u HDZ - prokomentirao je Leko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao