Obavijesti

News

Komentari 36

Antičević Marinović: Izvješće revizije treba dostaviti DORH-u

Antičević Marinović: Izvješće revizije treba dostaviti DORH-u
8

Lesar je zaključio je kako će se izvješće o državnoj reviziji pretvoriti u konstatiranje statistike. Smatra kako je mišljenje državnog ureda za reviziju nalik pretplati

VIDEO

Nakon stanke od 12 dana nastavlja se zasjedanje Hrvatskog sabora. Raspravlja se o Izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2010. godinu, kao i o Izvješću o obavljenim revizijama. 

Obrazlažući izvješće o radu državnog ureda za reviziju za 2010., glavni državni revizor Ivan Klešić u uvodnom je izlaganju istaknuo da je njegov ured obavio planirane 832 revizije.

- Ukupni dug države (bez jamstava), koncem 2010. iznosio je 125, 4 milijarde kuna, od čega je dugoročni dug 104.,6 milijardi kuna, a kratkoročni (trezorski zapisi) 20.7 milijardi kuna. S jamstvima koja se plaćaju na teret državnog proračuna, ukupan dug iznosi 133.6 milijardi kuna (od toga na dugoročni dug otpada 112.8 milijardi kuna, a na kratkoročni 20.7 milijardi kuna. Računajući s jamstvima kao potencijalnim obvezama, sveukupni dug iznosi 182.1 milijarde kuna - istaknuo je Klešić. Dodao je kako će ukupni dug za 2011. biti poznat nakon revizije koncem svibnja.

Dragutin Lesar zaključio je kako će se ovo izvješće pretvoriti u konstatiranje statistike.

- Ova Vlada mora utvrditi tko i gdje nije izvršio nalog i preporuku državne revizije. Riječ je o 28 naloga - rekao je Lesar.

Smatra kako je uvjetno mišljenje državnog ureda za reviziju nalik pretplati.

- Neki su kao na Vjesnik preplaćeni na uvjetna mišljenja revizije - rekao je Laburist.

Klub zastupnika Hrvatskih laburista zatražio je od Vlade da u sjedećih šest mjeseci Hrvatskom saboru dostavi posebno izvješće o utvrđivanju odgovornosti zbog nepostupanja po nalozima Državnog ureda za reviziju.

IDS-ov Kajin rekao je kako će Klub podržati izvješće, ali je upozorio na kaznene prijave, koje je podnijela Državna revizija.

Sedam stranaka "u plusu"

Glavni državni revizor Ivan Klešić obrazložio je izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika.

- Sedam političkih stranaka iskazalo je višak prihoda nad rashodima u iznosu 21.984.265,00 kn, a četiri manjak u iznosu 1.168.263,00 kn - rekao je Klešić. O financijskim izvještajima i poslovanju političkih stranaka za 2010. je izraženo šest bezuvjetnih i pet uvjetnih mišljenja. Uvjetno mišljenje za 2010. godinu dobili su HDZ, HSS, HSLS, HSU i SDSS.

Nikola Vuljanić je govorio u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista te se dotakao HDZ-ovih crnih vreća.

- U tom cijelom stiliziranom plesu savršeno mi je nejasno da Državna revizija nije mogla ustanoviti nijednu crnu vreću, nijednu torbu, ništa, ništa, nego daje uvjetno mišljenje zbog propusta u vođenju knjigovodstva - rekao je Vuljanić.

Damir Kajin (IDS) komentirao je raspodjelu moći u državi.

- Moć je na Pantovčaku, u Vladi, u Državnom odvjetništvu, u policiji, u državnoj upravi, Državnom uredu za reviziju, ali zasigurno ne u ovom Saboru - požalio se Kajin.

"Radilo se po načelu: Bože, otpusti nam dugove naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našima"

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović istaknula je da izvješće državne revizije pokazuje svu nemarnost upravljanja državnom imovinom i sredstvima. Nazvala ga je školskim primjerom kako i što ne treba raditi.

- Gotovo treba imati neograničenu maštu za sve zloupotrebe koja su izvršene kroz sva ministarstva. Može vlast o sebi govoriti ovo i ono, ali po ovakvom se izvješću vidi kako je radila državna administracija. Umjesto transparentnosti, imali smo brojne malverzacije i predlažem da se izvješće dostavi DORH-u na razmatranje - rekla je Antičević Marinović. Dotaknula se i Porezne uprave.

- Iz svih tih podataka koji su navedeni i tko sve duguje, možemo reći da se radilo po načelu: Bože, otpusti nam dugove naše kao što i mi otpuštamo dužnicima našima. A to se ne smije raditi - ustvrdila je Antičević Marinović.

"Ne postoji stvarni putokaz za sankcioniranje nezakonitog postupanja"

Nada Turina Đurić (HNS) pozdravila je napore i trud Državnog ureda za reviziju, ali u ime Kluba je imala i primjedbu.

- Ono što ovaj Sabor treba zaustaviti jest besmisao tisuća i tisuća stranica koje je državna revizija dostavila na naše klupe, bez da postoji ijedan stvarni putokaz za sankcioniranje nezakonitog postupanja.

Državni ured za reviziju lani obavio 832 revizije 

Između ostalog u Izvješću se navodi da je Državni ured za reviziju lani obavio 832 revizije. Od toga je 527 subjekata obuhvaćeno financijskom revizijom, 291 uvidom u proračun i financijske izvještaje lokalnih jedinica i 12 uvidom u financijske izvještaje izvanparlamentarnih političkih stranaka.

Prošle godine je prema ocjeni državnih revizora potrošeno 178 milijardi proračunskih te kuna kojima su raspolagala poduzeća u državnom i lokalnom vlasništvu.

Financijska revizija obavljena je za državni proračun i 23 proračunska korisnika, zatim 285 lokalnih jedinica, 42 druga korisnika proračuna, 5 trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države te 50 u vlasništvu lokalnih jedinica, 10 neprofitnih organizacija, 91 visoko učilište, 11 parlamentarnih političkih stranaka, 4 nezavisna zastupnika i 5 projekata vezana uz fondove EU.

Za 77 financijski revizija izraženo je bezuvjetno mišljenje. Uvjetno mišljenje izraženo je za 447 financijskih revizija, a za tri revizije izraženo je nepovoljno mišljenje. 

Saborski odbori poduprli su izvješće o prošlogodišnjem radu Državnog ureda za reviziju, a Vlada na njega nije imala primjedbu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina