Obavijesti

News

Komentari 80

HNS-ovka rekla Bajiću: Ili ste nesposobni ili izmanipulirani

HNS-ovka rekla Bajiću: Ili ste nesposobni ili izmanipulirani
17

Osim Lesara i njegovih Laburista koji su Anonymousima pružili potporu noseći maske u sabornici, glavna tema je nova plava boja kose zastupnice Ruže Tomašić

VIDEO

Sabor je u srijedu ujutro dnevni red sjednice dopunio s Vladinim prijedlogom državnog proračuna za 2012. godinu. U dnevni je red, unatoč protivljenju oporbe, po hitnom postupku uvršten i paket poreznih zakona, među kojima i onaj o povećanju PDV-a na 25 posto. Predsjednik Sabora Boris Šprem je zastupnike izvijestio da će prvo raspravljati o paketu poreznih zakona.

Šprem je istaknuo kako je s predsjednicima saborskih klubova dogovoreno da odbori o paketu poreznih zakona i proračunu krenu raspravljati u srijedu popodne. Jadranka Kosor se u ime Kluba HDZ-a usprotivila hitnosti postupka za porezne zakone. Osim toga, zatražila je i redovnu proceduru. Kazala je kako javnost treba bolje informirati o posljedicama tih zakona.

Nakon 20-dnevne stanke Sabor danas nastavlja 3. sjednicu raspravom o Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2010. godini koji podnosi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. 

Bajić: Ostalo je samo 79 predmeta neriješeno

Nakon usvajanja dnevnog reda, Sabor je nastavio sjednicu izvješćem državnog odvjetnika Mladena Bajića za 2010. godinu. Bajić je ocijenio da stanje po pitanju broja ubojstava nije toliko kritično kako se to može zaključiti iz medija. Tako je u toj godini bilo 25 teških ubojstava  i 32 ubojstva, kao i 11 pokušaja teškog ubojstva i 27 pokušaja ubojstva.

- To je jedan od najnižih postotaka u odnosu na EU - ocijenio je Bajić. U svom izvješću Bajić je rekao da su od 50.673 predmeta, ostalo samo 79 neriješeno i da se svaka prijava počinje rješavati u roku od tri mjeseca. Te je godine njegov ured zaprimio i 925 prijava za korupciju te 153 prijava za organizirani kriminal. Iako je broj prijava manji, sve je više težih slučajeva korupcije i najčešće se radi o tome da pojedini državni dužnosnici zloupotrebljavaju položaj.

Objasnio je kako DORH već godinama koristi različite institute kako bi odbacili mnoge kaznene prijave zbog posjedovanja opojnih droga.

- Bilo bi korisnije kad bi se one umjesto pred kaznenim sudovima procesuirale pred prekršajnim sudovima čime bi se postigla veća svrha kažnjavanja - zaključuje Bajić.

Bajić je također rekao da su u 2010. godini dobili 289 milijuna kuna, a potrošili 257 milijuna kuna. Najveći dio novca potrošio se na plaće, te troškove vezani uz kazneni progon.

- Imali smo 30 slučajeva zločina iz mržnje, 16 smo optužili i donijeli devet presuda, dio je pravomoćan, a dio nepravomoćan - zaključio je Bajić, te rekao da će kroz par mjeseci predstaviti izvještaj za prošlu godinu.

U završnom obraćanju Bajić se dotakao i curenja informacija. Ustvrdio je da niti jedna informacija nije izašla iz DORH-a te ponovio tko sve ima uvid u spis.

- Kopiju dokumenata imaju svi sudionici postupka te od bilo koga od njih mogu procuriti informacije. Treba objektivno razmotriti u kojem pravcu ići, ali ne samo DORH nego i druge institucije - rekao je.

Lesar: Konačno se u Hrvatskoj procesuiraju i oni veliki

Članovi Odbora složili su se s ocjenom Vlade o visokom stupnju ažurnosti, kako državnih odvjetnika tako i njihovih zamjenika, rekao je Furio Radin. Ipak, dodao je kako su tražili objašnjenje zbog značajna pada prijava zbog nasilja u obitelji, zbog sumnje da nasilje nije opalo već se ne podnose prijave. U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista govorio je Dragutin Lesar, koji žali što se tek sad razgovara o izvješću iz 2010. godine.

- Konačno imamo i velike procese. Konačno se u Hrvatskoj procesuiraju i oni veliki. Iz ovog izvještaja ja još nisam uvjeren jesu li Mladen Bajić i njegovi suradnici zahvatili sve ili barem većinu. To ćemo vidjeti iz izvješća 2011. za koje se toplo nadam da nećemo čitati 2014. godine - rekao je Lesar. Na kraju je zastupnike podsjetio na Vjesnik. 

Nada Turina-Đurić (HNS) također je istaknula kako se nada da će sljedeće izvješće čitati ranije. Rekla je da ako državna odvjetništva rješavaju predmete 20 mjeseci, ili su nesposobni ili izmanipulirani.

Dragutin Lesar i njegovi stranački kolege u Sabor su jutros stigli s maskama hakerske grupe Anonymous.

- S interneta smo ih "skinuli" i sami izrezivali. Smatram da je ACTA loša jer se ne radi o zaštiti autorskih prava već o nadzoru kolanja informacija internetom - rekao je Lesar te dodao kako je s kolegama već bio na prosvjedima te da će ići i dalje.

Ruža Tomašić pobojala kosu u plavo

Osim Lesara i njegovih Laburista koji su Anonymousima pružili potporu noseći maske u sabornici, glavna tema saborskih hodnika je nova plava boja kose Ruže Tomašić. Povjerila nam je kako je plavuša postala iz praktičnih razloga.

- Plava sam tjedan dana, a nekako si mislim da se na plavim pramenovima manje vide sjede- kroz smijeh je rekla Ruža. Ukoliko zakon o ACTA-i dođe pred zastupnike, Ruža će glasati protiv, a apelirala je na Vladu da dobro razmisli oko prijedloga tog zakona.

- Glasat ću protiv, a mislim da bi trebalo provesti velika rasprava da se ljudima objasni što im to donosi. Da se ne bi dogodilo da odemo na neku stranicu na koju ne bi smjeli, pa snosimo kazne - objasnila je Ruža.

I Nevenka Bečić protivi se ACTA-i.

- Glasat ću protiv. Imam masku grupe Anonymousa, netko mi ju je dao, ali držim je u torbi - rekla je.

"Temelj Bajićevom radu dala je bivša Vlada"

Josip Salapić (HDZ) nahvalio je Mladena Bajića, ali i podsjetio kako je temelj njegovu radu dala bivša Vlada.

- Našim potezima smo dali čvrst oslonac za borbu protiv kriminala. Vlada HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor udarila je snažan temelj za demokratizaciju i dala doprinos ka završetku pregovora i zaključivanju poglavlja 23. - rekao je Salapić govoreći u ime Kluba zastupnika HDZ-a te nastavio kako je izvješće temeljito i stručno. Bajiću je poručio kako je HDZ uvijek podržavao njegov rad pa čak i kad je istraga došla na vrata HDZ-a. Iako je u svom govoru pričao o bivšoj vladi na kraju je poručio kako se neće vraćati u prošlost.

- Nećemo se vraćati u prošlost kad vas ova sadašnja koalicija nije podržavala. Mi smo vas uvijek podržavali - rekao je Salapić.

Josip Leko (SDP) upozorio je kako nema ni pravnog instituta ni druge demokratske institucije koja može nadzirati rad državnog odvjetništva. Problem je, kaže, i curenje informacija. Ipak, podržat će Izvještaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije