Obavijesti

News

Komentari 16

U Saboru rasprava o zabavnim i posebnim automatima za igru

U Saboru rasprava o  zabavnim i posebnim automatima za igru
1

Temeljna odredba je da se automati podijele na zabavne i posebne automate. Na zabavnim automatima ne može se ostvariti nikakav dobitak, kaže Linićev zamjenik

VIDEO

Saborski zastupnici u petak su raspravljali prijedlog zakona o zabavnim i posebnim automatima za igru. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac obrazložio je prijedlog.

- Temeljna odredba je da se automati podijele na zabavne i posebne automate. Na zabavnim automatima ne može se ostvariti nikakav dobitak. Posebne automate mogu imati trgovačka društva, čiji je temeljni kapital 25.000 kuna i garanciju banke, koja ovisi o broju automata, od 100.000 do 500.000 kuna. Priređivač mora imati najmanje 25 automata - objasnio je Lalovac.

Mladen Novak rekao je kako će Laburisti podržati prijedlog. Ingrid Antičević Marinović (SDP) istaknula je kako Vlada ovim prijedlogom šalje jasnu poruku da je zaista riječ o automatima za zabavu, a ne za zaradu.

- Ovim zakonom želimo da se crna kraljevstva poker aparata okončaju i da se stvari srede - poručila je Antičević Marinović. Branka Juričev Martinčev rekla je kako HDZ neće podržati zakon.

- Ovakav zakon može donijeti više štete nego koristi - rekla je. Istaknula je kako Vlada navodi da očekuju kako će doći do znatnog povećanja prihoda lokalne uprave i samouprave.

- Točno je da možemo uprihodovati neku kunu više u županijski proračun, ali trena znati kako ćemo tu kunu platiti mi kao društvo.

- Ta kuna bila bi iz džepa onih nesretnika, nestabilnih građana, koji u ovoj sveopćoj besparici ostaju bez posla i prihoda - rekla je Juričev Martinčev. Upozorila je kako se prijedlogom ne propisuje maksimalni ulog.

U Saboru izglasan Zakon o HRT-u, prosvjednici na Markovu trgu

Novi Zakon o HRT-u izglasan je u Hrvatskom saboru s 80 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana, a vladajući su odbili svih desetak amandmana HDZ-a. Je li Europska komisija dala zeleno svjetlo ovom zakonu ili nije, tema je oko koje su se lomila koplja posljednjih dana, no unatoč svim raspravama, zakon je izglasan.

Prema novom ustrojstvu HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova – glavnog ravnatelja, ravnatelja HRT-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a. Glavnog ravnatelja birat će Sabor, a ne više Programsko vijeće i Nadzorni odbor (NO), dok će ostale članove ravnateljstva imenovao NO po provedenom natječaju, na prijedlog šefa kuće. Ovo je također uznemirilo oporbu, koja je vladajuće optužila da stvaraju "partijsku televiziju" kojom će upravljati "komesar".

I NO, koji će imati pet članova, imenuje se u Saboru na četiri godine nakon provedenog natječaja, a i Programsko vijeće, koje će umjesto 11 brojiti devet članova, birat će se u Saboru. Točnije, osam bi ih birao Sabor nakon javnog natječaja, dok bi jednog člana izabrali zaposlenici HRT-a.

Nakon dugih sedam godina Markov trg od sada je i službeno otvoren za prosvjednike, odlučilo je 90 saborskih zastupnika, dok ih je 26 bilo protiv i jedan suzdržan. Od 8 do 22 sata tako će 1500 prosvjednika moći uputiti svoje poruke vladajućima, a prostor na kojem će se moći zadržavati ograničen je na južni dio Markova trga, dakle 20 metara od Ustavnog suda te po deset metara od zgrada Vlade RH i Hrvatskog sabora. Do Markova trga može se samo iz smjera kule Lotrščak, dok je osobama s invaliditetom dopušten dolazak iz Radićeve ulice kroz Kamenita vrata.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Stiže nam veliko nevrijeme! Iz civilne zaštite izdali upozorenje: 'Pratite prognozu i zaštitite se'
MOGUĆE POPLAVE

Stiže nam veliko nevrijeme! Iz civilne zaštite izdali upozorenje: 'Pratite prognozu i zaštitite se'

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj očekuje se nestabilno vrijeme, uz narančasto upozorenje - drugog stupnja od moguća 3 - za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno nevrijeme i bujične poplave

Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'
FOTOGALERIJA

Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'

Poplavila je robna kuća, trgovina Krk i nekolicina drugih objekata koje sad ispumpavaju. Poplavilo je i polje "Kimpi". Ovdje Krčani uzgajaju svoje voće i povrće koje je sada većinom pod vodom, rekao nam je čitatelj
Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'
ZMIJOLOVCI U AKCIJI

Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'

Nije ovo nenormalno, one su se tu izlegle, u blizini je jedan potok i tu su se izlegle i tu su bile u skladištu koje je obloženo pločama, kaže nam Karamazan