Obavijesti

News

Komentari 13

U Saboru sve po starom: Rade tek drugi dan, a u sabornici zastupnika za nabrojati na prste

U Saboru sve po starom: Rade tek drugi dan,  a u sabornici zastupnika za nabrojati na prste

Jučerašnji, prvi dan jesenskog zasjedanja, obilježilo je pljuštanje opomena, izbacivanje Peović, verbalno šamaranje oporbe i vladajućih, no očito ih današnje točke nisu zainteresirale za doći na posao

VIDEO

Dvomjesečna ljetna stanka, koju im jamči Ustav od 15. srpnja do 15. rujna, je završila, jesensko zasjedanje Sabora je počelo, ali većina zastupnika kao da je i dalje na odmoru.

Nakon jučerašnjeg burnog dana, kojeg je obilježilo verbalno šamaranje između oporbe i vladajućih, "pljuštanje" opomena, oduzimanja riječi pa čak i izbacivanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović iz sabornice, kojoj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković onemogućio rad na dva dana, današnje točke dnevnog reda očito ih nisu zainteresirale da dođu na svoja radna mjesta. 

Tako je za vrijeme rasprave o izmjenama Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te Zakona o pravosudnoj akademiji u sabornici bilo tek 10-ak zastupnika. Doduše, u isto vrijeme se održavalo nekoliko Odbora, točnije njih četiri, no to nikako nije opravdanje da je od 151 zastupnika, u klupama njih tek onoliko koliko ih se može na prste nabrojati. 

Obzirom da su tek počeli, glasanja danas nema, a u Saboru sve po starom. Kao što su po starom i njihove velike plaće koje dobivaju unatoč neradu. 

Jučer je sjednica trebala početi uobičajenim aktualnim prijepodnevom, podsjetimo, no obzirom da premijer Andrej Plenković ima koronu, uz suglasnost svih Klubova su ga pomaknuli za dva tjedna, 28. rujna.

Zastupnici ponovno u klupama: Krenuli žestoko, Jandroković izbacio Peović, pljušte opomene
Zastupnici ponovno u klupama: Krenuli žestoko, Jandroković izbacio Peović, pljušte opomene

Oporba je jučer zamjerila vladajućima i kritizirala ih što nisu na dnevni red stavili raspravu o pljački INA-e teške milijardu kuna, a za danas su dogovorili tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo na kojoj će HERA i HROTE podnijeti izvješće na okolnosti INA d.d. plinskog poslovanja. A ove jeseni očekuje ih puno posla obzirom na energetsku krizu, ali i uvođenje eura. 

Prije odlaska na ljetnu stanku napravili su, podsjetimo, prvi korak u promijeni Ustava, u dijelu koji se tiče referenduma, pa je za očekivati da se taj proces nastavi. Bude li suglasja među zastupnicima, jesenas bi se krenulo s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanjem, a onda u konačnici usvojile promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik.

Tijekom ljeta je došlo i do rošade i novog omjera snaga vladajućih i oporbe. Hrvoje Zekanović (HDS) i službeno se pridružio vladajućima, a Natalija Martinčević (Reformisti) oporbi nakon što je šef Radimir Čačić izašao iz koalicije. U klupe bi trebala sjesti i nova zastupnica u redove Kluba zeleno-lijevog bloka, Jelena Miloš, umjesto Vilima Matule sukladno njihovu dogovoru na parlamentarnim izborima da će se zamijeniti na polovini mandata. 

No, ni to jučer nije prošlo bez rasprave jer su vladajući problematizirali što Miloš (Zagreb je naš) nije u istoj stranci kao i Matula (Možemo), no to nema nikakve veze jer su bili na istoj zajedničkoj kandidacijskoj listi u II. izbornoj jedinici. Miloš je članica i Možemo, otkrili su Zeleno-lijevi, pa su vladajući, pak, otvorili pitanje moralnosti bivanja u dvije stranke. Sve je po zakonu, tvrdila je oporba, koja je HDZ prozvala da vodi tu besmislenu raspravu samo da bi skrenula pozornost sa svojih afera i korupcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'

VELIKA GORICA: Snimka je nastala ne pretjerano daleko od zračne luke na koju slijeće Baby Lasagna, pa su se neki odmah našalili "Evo ga, baby tornado za doček Baby Lasagne"... Kako navode specijalizirani portali, ova pojava traje kratko, najčešće do jedne minute...