Obavijesti

News

Komentari 1

U samom središtu Bukurešta otkrili su tajni CIA-in zatvor

U samom središtu Bukurešta otkrili su tajni CIA-in zatvor
1

U improviziranom zatvoru je "odsjedao" i Khalid Sheikh Mohammed, organizator napada na newyorški WTC, prije nego je 2006. godine prebačen u Guantanamo

VIDEO

U sjevernom Bukureštu, u užurbanoj rezidencijalnoj četvrti samo nekoliko minuta udaljenoj od centra glavnog rumunjskog grada, skriva se tajna koju je rumunjska vlada dugo zataškavala.

Godinama je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) koristila vladinu zgradu kodnog imena "Sjajno svjetlo" kao improvizirani zatvor za svoje najvrednije zatočenike. U podrumu zgrade "odsjedao" je i Al Qa'idin operativac Khalid Sheikh Mohammed, organizator napada na newyorški WTC, prije nego je 2006. prebačen u Guantanamo.

Postojanje CIA-inog zatvora u Rumunjskoj i nije nova vijest, prenosi Guardian, ali njegova lokacija, sve do sada, nikad nije bila poznata. Zatvor je dio mreže takozvanih "crnih lokacija" koje je CIA vodila i kontrolirala, a neka od njih nalaze se na Tajlandu, u Litvi i Poljskoj. Svi zatvori ukinuti su u svibnju 2006., a CIA-in program zatočeništva prekinut je 2009. godine, piše AP.

Za razliku od CIA-inih ustanova u Litvi koja su prilično neprimjetno smještene u seosko okruženje ili onih skrivenih unutar vojnih institucija u Poljskoj, zatvor u Rumunjskoj nije bio na zabačenoj lokaciji. Bio je na toliko javnom mjestu da nitko ne bi ni posumnjao, samo nekoliko ulica od centra Bukurešta u rezidencijalnoj ulici ukrašenoj drvoredima nedaleko prometne željezničke stanice.

Inače, zgrada u kojoj je CIA držala zatvorenike koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije. Bivši obavještajci potvrdili su kako se upravo na toj lokaciji nalazio zatvor.

Visoki dužnosnik ORNISS-a Adrian Camarasan potvrdio je u jednom intervjuu kako je podrum njihove zgrade najsigurnije mjesto u Rumunjskoj, ali zanijekao bilo kakvu povezanost s CIA-om.

Prema neslužbenim podatcima CIA-in se zatvor otvorio u jesen 2003. nakon što je CIA odlučila napustiti lokaciju u Poljskoj. Tajno zatvaranje zatočenika u podrum zgrade u rezidencijalnoj četvrti Bukurešta bilo je relativno jednostavno. Dovezli bi ih u kombijima, a u zgradu su ulazili na stražnji ulaz koji je vodio do zatvora.

Zatvor se sastojao od šest montažnih ćelija, a u svakoj od njih nalazio se sat i strelica koja je pokazivala prema Meki. Ćelije su bile instalirane na opruge kako bi zatočenici gubili ravnotežu i bili dezorijentirani.

CIA je odbila komentirati postojanje improviziranog zatvora u Bukureštu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti