Obavijesti

News

Komentari 2

U Siriji prestale borbe na dvije bojišnice, u Alepu 30 mrtvih

U Siriji prestale borbe na dvije bojišnice, u Alepu 30 mrtvih
1

Kako je objavila sirijska vojska, prekid borba treba potrajati 24 sata u istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu na istoku Damaska i 72 sata u pokrajini Latakiji, uporištu režima na zapadu

VIDEO

Borbe su prestale u subotu na dvjema bojišnicama u Siriji pošto je na snagu stupio rusko-američki dogovor koji se ipak ne odnosi na grad Alep, gdje je u bombardiranju dan ranije poginulo trideset ljudi.

Kako je objavila sirijska vojska, prekid borba treba potrajati 24 sata u istočnoj Guti, pobunjeničkom uporištu na istoku Damaska i 72 sata u pokrajini Latakiji, uporištu režima na zapadu zemlje.

Borci su položili oružje na sjeveru pokrajine Latakije i u istočnoj Guti, izvijestio je u noći na subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora u Siriji.

"Mirno je u Latakiji i u istočnoj Guti. Zasad se ne puca", rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik te nevladine organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Nakon poziva UN-ova izaslanika za Siriju Staffana de Misture u četvrtak za nastavak primirja, Rusi i Amerikanci su u petak objavili dogovor o prekidu neprijateljstva na dvjema bojišnicama, ali ne i u Alepu, drugom po veličini sirijskome gradu.

Ruska novinska agencija Ria Novosti izvijestila je o "početku procesa smirivanja" na tim područjima "od ponoći (u petak)".

Michael Ratney, posebni američki izaslanik za Siriju, potvrdio je "novo zalaganje za prekid borba (...) u subotu u 00.01 sati (petak 23.01 sati po srednjoeuropskom vremenu)". No "razgovaramo s Rusijom kako bismo se što prije dogovorili" o Alepu, dodao je američki diplomat.

U Alepu, gdje se usprkos primirju proglašenom 27. veljače i dalje vode silovite borbe, više od 230 civila je poginulo u bombardiranju u zadnjih tjedan dana. Grad je od 2012. podijeljen na pobunjeničke i vladine sektore.

U petak je trinaest osoba poginulo u četvrtima Alepa koje drži režim i 17 u pobunjeničkim, izvijestio je SOHR. Desetci ljudi su ranjeni.

U Washingtonu je State Department izvijestio od novom telefonskom razgovoru državnog tajnika Johna Kerryja i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova kojega je tema bila "učvršćenje primirja na sirijskim područjima".

Zadnji krug neizravnih pregovora održao se u Ženevi od 13. do 27. travnja bez ikakva pomaka, budući da je sirijski Visoki p

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi