Obavijesti

News

Komentari 24

U škole je nelegalno upisano 149 đaka, ravnateljima otkaz

U škole je nelegalno upisano 149 đaka, ravnateljima otkaz
1

Na zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu utvrđena je zloporaba položaja, u Gospiću dekan ne surađuje s Upravnim vijećem, a na redu je Šibenik – najavio je ministar

VIDEO

Zbog nezakonitog upisa učenika u prve razrede srednjih škola u ovu školsku godinu 14 ravnatelja je razriješeno ili je u postupku razrješenja s te dužnosti. Svi su oni prema nalazima prosvjetne inspekcije upisivali učenike koji nisu imali dovoljan broj bodova ili uopće nisu prešli bodovni prag, a neki su upisani i izvan upisnih rokova. Time su počinili, kako je istaknula načelnica Sektora inspekcije Mihaela Adamović, prekršaje koji se nisu mogli sankcionirati nekim blažim mjerama.

Devet već razriješeno

Do sada je prema riječima ministra obrazovanja Željka Jovanovića razriješeno devet ravnatelja, od čega sedam odlukom ministra, a dvojicu je razriješio školski odbor. Za njih pet postupak još traje.

– Dolaskom u Vladu zatekao sam nered i kaos koji su doveli do toga da su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, a učenici pekli torte za političare i djelatnike ministarstva. Trgovalo se sitnim, osobnim interesima, u čemu su sudjelovali pojedini ravnatelji škola, djelatnici županijskih i gradskih uprava, državni tajnici i zaposlenici ministarstva. Jednostavno, postojao je umreženi sustav u kojem nije bilo važno poštovati propise i zakone – objasnio je Jovanović.

Na redu je Šibenik

Nadzorom koji je obuhvatio 118 škola u 27 uočene su nepravilnosti, a 149 nezakonito upisanih učenika iz škola u kojima je nadzor obavljen u rujnu i listopadu, prebačeno je u druge u koje su se mogli upisati na temelju svojih ocjena. Oni za koje je ovih dana utvrđeno da su upisani mimo pravila ostat će u školama budući je školska godina već poodmakla. Od smijenjenih ravnatelja, najviše - čak osam je iz zagrebačkih škola. Najteže u cijelom slučaju je, kaže Jovanović, što su ravnatelji svojim postupcima poslali poruku učenicima - nije bitno kakvi ste bili učenici i kakve ocjene imate jer postoji način da se upišete u prvi razred mimo propisa i zakona, plavom kuvertom, vezom ili političkim utjecajem.

Češljanjem srednjih škola postupak nadzora tek je otvoren.

- Nastavit će se nadzorom visokih učilišta gdje se pojedini dekani ponašaju kao vlasnici. Na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu utvrđena je zloporaba položaja i ovlasti, u Gospiću dekan ne surađuje s Upravnim vijećem, a na redu je Šibenik - najavio je ministar. Sve to radi se, kako se ponovo ne bi dogodila Policijska akademija, koja nije u sustavu obrazovanja, i kako ponovno netko za plagiranje diplomskog rada ne bi rekao da je to kompilacija, naglasio je Jovanović. Tvrdi da će svatko odgovarati za počinjene nezakonitosti, pa i netko od njegovih suradnika ako bi se pokazalo da je zlorabio položaj.

Mnoge je šokiralo što se na popisu našla V. Javor

Na popisu je: Petar Vrbanić, Srednja škola braće Radić, Kaštel Štafilić, Jozo Bešlić, Poljoprivredno prehrambena škola Požega; Božo Pavlović, Zdravstveno veterinarska škola A. Štampar,Vinkovci; Gordana Dragušica, Prva gimnazija, Osijek; Igor Marač, Tehnička škola za brodogradnju, Rijeka; Marija Mačešić, Trgovačka i tekstilna škola Rijeka; Anton Babić, Strukovna škola Pula; Damir Jakšić, Prirodoslovna škola Karlovac; Robert Erdeljac, Drvodjeljska i šumarska škola Karlovac, Zdravko Sabolek, Srednja škola Koprivnica; Dušanka Novak, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Marinela Labaš, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb, Nada Stanić, Ugostiteljsko učilište, Zagreb; Veronika Javor, Petnaesta gimnazija, Zagreb

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu