Obavijesti

News

Komentari 93

U školi u Zadru uveli zadužnice za marende: 'Zbog neplaćanja imamo dug od 20.000 kuna'

U školi u Zadru uveli zadužnice za marende: 'Zbog neplaćanja imamo dug od 20.000 kuna'

Od utorka već trebaju donijeti bjanko zadužnicu na 5000 kuna, ovjerenu kod javnog bilježnika, što košta 135 kuna. Ako se školska prehrana plati avansno po polugodištu ili čak godini, onda ne treba donijeti zadužnicu

VIDEO

Petnaest godina sam ravnateljica i sad sam rekla da je gotovo. Naime, svake godine zbog neplaćanja marende i ručka pojedinih roditelja ulazimo u dugove, nije to mala svota, od 20.000 do 30.000 kuna se radi, kaže Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića u Zadru.

Pa je tako uvela novost u Gradu. Naime, prva je to škola koja će zadužiti roditelje, i to bjanko zadužnicom od 5000 kuna, sve kako bi pojedince naveli da dugove shvate ozbiljno.

- Škola je neprofitna ustanova i kao takvoj popriličan je problem kad se stvore dugovi. Školska kuhinja je neprofitna i takva će i ostati, no ne budemo li plaćali dobavljačima u navedenom roku, oni će jednostavno obustaviti isporuku - objašnjava ravnateljica Matešić.

Školarci ne bi smjeli preskakati doručak! 'Dokazano pozitivno utječe na učenje i pamćenje'
Školarci ne bi smjeli preskakati doručak! 'Dokazano pozitivno utječe na učenje i pamćenje'

Roditelji koji su doveli prvašiće pred školu slažu se s ravnateljičinim potezom.

- Ako nije išlo drukčije, valjda je tako trebalo biti. A prehrana u školi trebala bi biti besplatna svima, sve smo mi to platili preko poreza i prireza. Ali ako je to rješenje, neka se proba, meni to nije problem - govore nam majke.

Od utorka već trebaju donijeti bjanko zadužnicu na 5000 kuna, ovjerenu kod javnog bilježnika, što košta 135 kuna. Ako se školska prehrana plati avansno po polugodištu ili čak godini, onda ne treba donijeti zadužnicu.

- Jednom potvrđena bjanko zadužnica vrijedi cijelo vrijeme školovanja, ako se ne aktivira. Također, ista zadužnica vrijedi roditelju trajno, za različite svrhe. Mogla je biti zadužnica i veća, ali smo se odlučili za isti iznos bjanko zadužnice i za marendu i za ručak. Roditelji koji imaju više djece u našoj školi potvrđuju jednu zadužnicu - govori Jasmina Matešić.

Smerdel: Prodavati djeci hranu u školi je protivno Ustavu!
Smerdel: Prodavati djeci hranu u školi je protivno Ustavu!

Od gotovo 600 učenika u OŠ Krune Krstića koji pohađaju nastavu, čak 360 roditelja zaboravilo je ili jednostavno nije platilo račun za marendu ili ručak. Sličnu muku muče i u OŠ Petra Preradovića.

- Nisam se toga dosjetio, ali podržavam odluku ravnateljice Matešić. Mi ćemo još jednom ovog tjedna kontaktirati roditelje pa pokušati riješiti dugove, u mojoj školi nastao je dug od 18.000 kuna - kazuje ravnatelj Ante Barać.

No nisu Zadrani izmislili ovaj sustav. U Poreču su ga uveli još prije tri godine, upravo zbog neplaćanja dugova.

- Učenici, kad se upišu u prvi razred, predaju zadužnicu na 5000 kuna, i taj model funkcionira od 2019. Niti jednu bjanko zadužnicu dosad nismo aktivirali - govori ravnateljica Marija Mufić Santin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk