Obavijesti

News

Komentari 33

U skupštini suzavac, Thaci ipak izabran za predsjednika

U skupštini suzavac, Thaci ipak izabran za  predsjednika
3

Hashim Thaci izabran je u petak za predsjednika Kosova nakon tri kruga glasovanja u kosovskom parlamentu čiji je cjelodnevni rad prekidan zbog suzavca

VIDEO

Šef kosovske diplomacije Hashim Thaci izabran je u petak za predsjednika Kosova nakon tri kruga glasovanja u kosovskom parlamentu čiji je cjelodnevni rad prekidan zbog suzavca koji su bacali predstavnici oporbe, dok se na ulicama policija sukobljavala s prosvjednicima koji su zahtijevali ostavku kosovske vlade protiveći se suradnji sa Srbijom.

Kosovska oporba bacanjem suzavca opstruirala je poslijepodne izbor novog predsjednika države u parlamentu koji je dva puta prekidao zasjedanje, javljaju u petak agencije.

Kako prenose srbijanske agencije Beta i Tanjug, sjednica je prvi put prekinuta oko 14 sati, a drugi put oko 15 sati kada su suzavac u dvorani aktivirali zastupnici ujedinjene oporbe.

Prvom prekidu prethodila je žestoka dvosatna rasprava o Hashimu Thaciju, zamjeniku premijera i jednom od dvojice predsjedničkih kandiata. Oporba ga optužuje da je omogućio osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu i da surađuje sa srbijanskim vlastima.

Thaci ima sporazum sa Srpskom listom i njegov izbor je rezultat dogovora sa (srbijanskim premijerom) Aleksandrom Vučićem, rekao je predsjednik oporbenog pokreta Samoodređenja Visar Imeri, prenosi Beta.

Na Thacija se obrušila i predsjednica zastupničkog kluba Saveza za budućnost Kosova (ABK) Donika Kadaj Bujupi. "Vi ste pogazili ustav, potpisali sporazum o razgraničenju, dali zemljište i vodu Kosova, doveli ste Srbiju na Kosovo", rekla je.

Predsjedništvo parlamenta je zbog prvog bacanja suzavca isključilo šestoro zastupnika Samoodređenja i ABK-a, a dok im je predsjednik parlamenta Kadri Veselji to prenosio, jedan zastupnik Samoodređenja ponovno je bacio suzavac. Sjednica je oko 16 sati iznova prekinuta, a policija je uhitila jednog zastupnika ABK-a, navodi Beta.

Istovremeno, pred zgradom parlamenta traje prosvjed na kojem oporbeni pristaše traže smjenu vlade, raspisivanje novih izbora i izvikuju parole protiv Thacia, piše Tanjug.

Prema beogradskim medijima uhićena je jedna od zastupnica Samoodređenja, a ispred zgrade parlamenta poslijepodne su se sukobili demonstranti i policija. Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policije.

Ujedinjena oporba već šest mjeseci blokira rad parlamenta protiveći se osnivanju Zajednice srpskih općina, sporazumu o razgraničenju s Crnom Gorom i izboru Thacia za predsjednika.

Pozivajući se na medije na albanskom jeziku, Beta prenosi da se Thaci u petak u restoranu izvan Prištine susreo s direktorom ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Markom Đurićem. Đurić je navodno predao Thaciu zahtjeve u zamjenu za glasove srpskih zastupnika za njegov izbor, što u vladinu uredu nisu htjeli komentirati, navodi agencija.

Američki veleposlanik Gred Delawie, koji prisustvuje zajedanju parlamenta, rekao je da je zabrinut ponašanjem oporbe i razočaran što onemogućuje demokratske procese u skupštini, piše Tanjug.

SAD vjeruje u demokraciju na Kosovu i podupire kosovske institucije, rekao je Delawie.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka
LED VELIČINE LJEŠNJAKA

VIDEO Strašna oluja na istoku Hrvatske: Tuča kod Županje, na A3 stajali ispod nadvožnjaka

Jaka tuča, veličine lješnjaka, pogodila je područje Županje: 'Sve je trajalo pet minuta, udarala je jako u prozore i krov kuće'

Usred tuče stali pod nadvožnjak na A3:  'Smrtno ugrožavaju sebe i druge. Kazne moraju biti više'
OPASNA ZAŠTITA OD TUČE

Usred tuče stali pod nadvožnjak na A3: 'Smrtno ugrožavaju sebe i druge. Kazne moraju biti više'

Kazna za zaustavljanje na autocesti je 60 eura: 'Vozači bi radije platili kaznu i riskirali vlastite živote i živote ostalih nego da saniraju štetu na limu'
VIDEO Kaotične scene iz Iloka: Ceste su postale bujice, vjetar rušio stabla, potopljen i Muzej
PADALI CRJEPOVI

VIDEO Kaotične scene iz Iloka: Ceste su postale bujice, vjetar rušio stabla, potopljen i Muzej

Istok Slavonije poslijepodne je pogodilo jako nevrijeme: 'Sve je trajalo 20-ak minuta, ali je šteta velika. Na ulicama je puno vode, pali su crjepovi'