News

Komentari 0

U Sloveniji dvije stranke gotovo su izjednačene pred izbore

U Sloveniji dvije stranke gotovo su izjednačene pred izbore

Stranka koju vodi aktualni premijer Janez Janša i novoosnovana stranka Pokret sloboda Roberta Goloba gotovo su izjednačene u izgledima da dobiju relativnu većinu mandata u novom Državnom zboru

Manje od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji, stranka koju vodi aktualni premijer Janez Janša i novoosnovana stranka Pokret sloboda Roberta Goloba gotovo su izjednačene u izgledima da dobiju relativnu većinu mandata u novom Državnom zboru, pokazuje anketa objavljena u ponedjeljak.

Po anketi agencije Mediana za televizijsku postaju POP-TV, najviše glasova dobila bi Janšina Slovenska demokratska stranka (16,8 posto), uz minimalnu prednost ispred Golobova Pokreta sloboda koja bi dobila 16,7 posto.

U odnosu na prošlomjesečnu anketu iste agencije, podrška Janšinoj stranci porasla je za 0,4 postotna boda, dok je potpora Golobovoj pala za 0,7 postotnih bodova.

Na trećem mjestu po trenutnoj potpori birača je stranka Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon koja bi dobila 9,4 posto, što je za 0,8 postotnih bodova više u odnosu na prošlomjesečno istraživanje.

Stranka Ljevica (L) prema novom bi istraživanju dobila 7,2 posto, a demokršćanska Nova Slovenija (NSI) 5 posto, dok bi za Listu Marjana Šareca (LMŠ) glasovalo 3,8 posto ispitanika.

Prema istoj anketi, 30,8 posto ispitanika podržava rad sadašnje vlade, a 59,2 je smatra neuspješnom.

Skoro 18 posto birača još ne zna za koga bi glasalo na izborima koji se održavaju 24. travnja, a na kojima sudjeluje 20-ak stranačkih listi koje konkuriraju za 90 mjesta u novom sastavu parlamenta.

 

 

Najčitaniji članci