News

Komentari 0

U Sloveniji pad novozaraženih, ali ne planiraju popustiti mjere

U Sloveniji pad novozaraženih, ali ne planiraju popustiti mjere

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 585 novih zaraza, devet oboljelih je umrlo. Blagi trend smirivanja epidemije se nastavlja, a prvi je put nakon 3. studenog broj hospitaliziranih pao na manje od 700

U Sloveniji se nastavlja blagi pad broja novozaraženih, a pada i broj hospitaliziranih, no vlada ne najavljuje popuštanje mjera za božićno-novogodišnje praznike zbog zaraznije omikron varijante.

Idući dani i tjedni zasigurno ne donose relaksaciju nego dodatne sigurnosne mjere, kazao je u ponedjeljak ministar zdravstva Janez Poklukar dodavši da vlada još nije odlučila o aktivnostima koje će biti dopuštene u blagdanskim danima kad bi se mogao povećati rizik većih okupljanja.

- Raspravu o ograničavanju nekih aktivnosti počeli smo prošli tjedan i želim da je završimo do kraja ovog tjedna - kazao je Poklukar.

- Morat ćemo usporediti i izbalansirati mjere, kako unutar Slovenije, tako i između članica EU-a - dodao je ministar.

Upozorio je da je uzorkovanjem u Sloveniji do sada potvrđeno 20-ak slučajeva omikron varijante virusa, te da je zbog tog zaraznijeg soja skoro stotinu ljudi u karanteni.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 585 novih zaraza, devet oboljelih je umrlo. Blagi trend smirivanja epidemije se nastavlja, a prvi je put nakon 3. studenog broj hospitaliziranih pao na manje od 700, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Sa 1514 testova otkriveno je 585 zaraženih, što znači da je 37,8 posto testova bilo pozitivno, a broj zaraza za 92 slučaja manji je nego prije tjedan dana. Prosječan broj dnevnih zaraza u zadnjem tjednu iznosi 1216, 14-dnevna incidencija je 866, a aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 18.244, objavilo je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutno 696 covid pacijenata, od čega 215 na intenzivnim odjelima. U okviru započete akcije bržeg cijepljenja koja će potrajati do četvrtka cijeli dan su otvorena 62 centra za cijepljenje širom zemlje, djeluju i mobilne ekipe na terenu, te organizirani prijevozi do mjesta za cijepljenje slabije pokretnih koji nemaju vlastiti prijevoz.

Neki centri za cijepljenje rade i u noćnim satima, pa je tako u Ljubljani na hitnom odjelu Infekcijske klinike u noći s nedjelje na ponedjeljak cjepivo dobili 60 ljudi, od kojih je dvoje dobilo prvu dozu, objavili su slovenski mediji.

Najčitaniji članci