Obavijesti

News

Komentari 202

U srijedu i četvrtak neće biti nastave u po dvije županije

U srijedu i četvrtak neće biti nastave u po dvije županije

U srijedu se štrajk nastavlja u dvije županije: Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska. U četvrtak Brodsko-posavska i Požeško-slavonska...

VIDEO

Nakon što je premijer Andrej Plenković navodno na posljednjem koalicijskom sastanku HNS-u poručio da neće sjesti za stol s ljudima koji imaju veću plaću od njega te se zbog toga u ponedjeljak otvorilo pitanje kolike zaista sindikalni čelnici imaju plaće, Sanja Šprem iz Sindikata učitelja u utorak je poručila kako će premijeru poslati svoju platnu listu. A pozvala je i sve zaposlene u sustavu obrazovanja da učine isto te tako otklone sumnje u to koliko oni zarađuju. 

- Ako je jedna jedina prepreka da ne želi sjesti za stol s ljudima koji imaju veće plaće od njega i što nema socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, otklonit ću mu vrlo rado tu sumnju. Dragi moji, šaljite i vi svoje platne liste premijeru da uvidi da ste potplaćeni i da informacije o velikim plaćama nisu točne. Plaće učitelja nisu onolike koliko se prenijelo u pojedinim medijima, ona je puno, puno manja. Čistačice neka pokažu da žive na rubu egzistencije, tajnici da su već godinama potplaćeni - poručila je Šprem istaknuvši kako ovo nije poziv na performans, za što ih je ministar rada Josip Aladrović prozvao jer su dan ranije nakon 10 minuta napustili sastanak na kojem se pregovaralo o osnovici plaće, nego kako bi svi u Hrvatskoj saznali istinu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nama je dosta laži i obmana - naglasila je žustro. 

A četrnaestog dana štrajka odaziv zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ne jenjava, dapače, raste, istaknuli su sindikalni čelnici dva obrazovna sindikata. 

Pa je tako danas u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji u štrajku 97,4 posto zaposlenih u osnovnim te 86,11 posto u srednjim školama. 

Najavili su kako u srijedu neće biti škole u Virovitičko-podravskoj te Splitsko-dalmatinskoj te u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Uz to, naglasili su, napravili su već i kompletan raspored štrajka za cijeli idući mjesec. 

- Pojačavamo pritisak. Sve prijetnje našeg dragog ministra, koji je još mlad i nadobudan, samo jačaju štrajk. Koga on misli zaplašiti da neće platiti dane provedene u štrajku? Pa zaposlenici su u školama i pripremaju se za drugi radni dan - istaknula je Šprem.

Ukoliko Vlada kazni štrajkaše s neplaćanjem dana provedenih u štrajku, istaknuli su sindikalni čelnici, bila bi to najgora poruka Vlade i time bi izvršili političko samoubojstvo. 

- Ukoliko do toga dođe, pravosuđe će imati jako puno posla - poručili su. 

Na pitanje hoće li im sindikat platiti, ukoliko Vlada zaista odluči naplatiti štrajk, poručili su kako o tome još ne bi dok ne vide što će Vlada učiniti. 

- Štrajk je ustavno pravo i ne postoji pravna osnova za kažnjavanje zaposlenika koji štrajkaju. Tada bi Vlada poručila da se Ustav i prava iz njega ne smiju primjenjivati - istaknula je Šprem

Osvrnula se i na te prozivke ministra da su privatizirali sastanak na kojem su bili svi sindikati javnih službi i izveli performans napustivši ga bez razgovora. 

- Pitanje za rješavanjem problema (dogovaranje sastanka o koeficijentima, op. a) je odgovornost čelnika i to nije nikakav performans. Sindikalni čelnici nisu odgovorni što je socijalni dijalog u Hrvatskoj mrtav! Za to je odgovorna Vlada. Postaviti pitanje i uzeti pet minuta za ono što se događa već 14 dana u našim školama nije privatizacija ni performans - naglasila je. 

Da bi Vlada shvatila definiciju performansa, dodala je, uskoro će vidjeti što zaista jest performans. 

- Željeli su performans pa će ga i imati vrlo, vrlo skoro - najavila je ne otkrivši detalje što planiraju. 

Istaknula je i kako su obavijestili međunarodne obrazovne institucije o nepostojanju socijalnog dijaloga u državi te degradiranju i negiranju zaposlenika u sustavu obrazovanja. 

- Premijer voli europska mišljenja pa ćemo vidjeti što će kad mu to mišljenje dođe u Hrvatsku - poručila je. 

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama izrazio je čuđenje što već ranije nisu počeli udarci na njih nego tek devetog dana štrajka. 

Još čekaju upute: Učenici nisu dužni nadoknađivati subotom
Još čekaju upute: Učenici nisu dužni nadoknađivati subotom

- Mi smo znali da će do toga doći jer se to uvijek događa. Uvijek kad najavimo štrajk, krene s pitanjem plaća nas sindikalnih čelnika. Ali baš uvijek. Samo što to inače krene prvog, drugog dana, a sad tek devetog. Onda ide plasiranje čudesne analitike kojima se želi dokazati da su učitelji zapravo neradnici, žele kruha preko pogače i da imaju najveće plaće. Pa o našoj skupštini u luksuznom hotelu u Zadru, a tamo smo već tri puta bili u 10 godina. Ali sad se o tome piše. I onda se više ne priča o problemu nego tko je bacio smrdljivu ribu, smrdi li od glave ili repa, koliko smrdi... - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..