Obavijesti

News

Komentari 0

U Tehnološko inovacijski centar ulažit će se 11 milijuna kuna

U Tehnološko inovacijski centar ulažit će se 11 milijuna kuna
1

U Tehnološko-inovacijskom centru potpisan je ugovor za opremanje laboratorija za prototipiranje kao dio projekta osnivanja Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju - Metalske jezgre Čakovec

VIDEO

Buduća Metalska jezgra, prvi znanstveno-istraživački centar u Međimurju, projekt je vrijedan 31 milijun i 290 tisuća kuna, a u 100-postotnom iznosu financiran iz europskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sektoru ulaganja u istraživanje, razvoj i inovaciju.

Ugovor za opremu laboratorija za prototipiranje vrijedan 11 milijuna kuna za Metalsku jezgru potpisali su međimurski župan Matija Posavec i direktor tvrtke Topomatika d.o.o. iz Zagreba Tomislav Hercigonja.

Nabavka opreme, naglasio je Posavec, znači korak bliže stavljanju u funkciju prvog znanstveno-istraživački centar u Međimurju, što bi po planu trebali biti do kraja listopada ove godine.

„Očekuje nas zapošljavanje tri doktora znanosti jer je to pretpostavka za podnošenje zahtjeva za akreditaciju kako bi Metalska jezgra ušla u bazu znanstveno-istraživačkih organizacija. Prva, ali ne i zadnja, jer nam se već gradi i drugi znanstveno-istraživački centar održivog razvoja koji će isto za nepunih godinu dana biti u svojoj punoj funkciji“, dodao je Posavec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potpisani ugovor odnosi se na opremanje jednog od dva laboratorija Metalske jezgre, laboratorija za prototipiranje.

„Imat ćemo mjerni sustav za 3D mjerenje, 3D printer FDM tehnologije, a dobit ćemo i printer za direktnu proizvodnju iz metala. Budućim istraživačima i svim zainteresiranim ovdje će biti ponuđena mogućnost širokog spektra različitih proizvoda, prototipova, mogućnosti suradnje u osmišljavanju nečeg novoga s tehnologijom koja im dosad nije bila pristupačna“, najavio je ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer.

Direktor Topomatike rekao je da su ovakvi centri jedan od najinteresantnijih oblika suradnje s gospodarstvom.

„Opremanje ovog centra omogućit će privrednicima da se bace u ozbiljan proces razvoja proizvoda i znatno će im taj proces skratiti, s nekoliko mjeseci na nekoliko tjedana ili dana“, naglasio je Hercigonja.

Nakon potpisivanja ugovora Posavec i Hercigonja su s ravnateljem Metalske jezgre i voditeljicom projekta Mašom Tomašić obišli budući centar, koji je u fazi građevinskih radova u sklopu uređenju objekta.

Korisnik projekta „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec“ je Međimurska županija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje su operativna tijela, a partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina i Međimursko veleučilište.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1