News

Komentari 1

U travnju je prekinut mjesečni rast kredita stanovništvu

U travnju je prekinut mjesečni rast kredita stanovništvu

Kunski krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 72,9 milijardi kuna, uz usporavanje godišnje stope rasta na 8,2 posto. Time je prekinut dvoznamenkasti godišnji rast tih kredita

Ukupni krediti stanovništvu na kraju travnja su prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) iznosili 133,9 milijardi kuna, te su prekinuli rast na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. godine, dok je na godišnjoj razini rast nastavljen.

U odnosu na ožujak ukupni krediti stanovništvu pali su za 1,1 posto, dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,8 posto.

Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu prisutne su od rujna 2017., s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine.

"S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, očekujemo da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u idućim mjesecima oslabiti", kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u travnju se zadržao na 54,4 posto kao i u ožujku. Kunski krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 72,9 milijardi kuna, uz usporavanje godišnje stope rasta na 8,2 posto. Time je prekinut dvoznamenkasti godišnji rast tih kredita koji je trajao od studenog 2015. godine.

Ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti s valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem travnja iznosili su 61 milijardu kuna te su u odnosu na travanj prošle godine bili viši za jedan posto. Kod tih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na travanj 2019. godine tečaj eura prema kuni porastao za 1,9 posto, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva, najznačajniji udio (43,7 posto) odnosi se na stambene kredite koji su krajem travnja iznosili 58,5 milijardi kuna, uz godišnju stopu rasta od 7,2 posto. Godišnje stope rasta tih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. godine. 

U travnju su usporene godišnje stope rasta kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita. Godišnji rast od 6,4 posto u travnju manji je od 9,1-postotnog u ožujku.

Najčitaniji članci