News

Komentari 15

U tri dana 2000 zaraženih učenika više, 22 škole od idućeg tjedna idu u potpuni online

U tri dana 2000 zaraženih učenika više, 22 škole od idućeg tjedna idu u potpuni online

Prema novim podacima Ministarstva, zaraženo je 6468 zaraženih učenika, 2690 ih je u samoizolaciji. Zaraženih djelatnika je 1391, u samoizolaciji ih je 189. Neke škole, saznajemo, planiraju i maturalce

Dok je u ponedjeljak bilo 4116 zaraženih učenika i 990 djelatnika u školama, u četvrtak je 6468 zaraženih učenika, te 1391 zaraženi djelatnik. U osnovnim školama su zaražena 2482 učenika, 1996 ih je u samoizolaciji. U srednjim školama je 2626 zaraženih učenika, a 694 ih je u samoizolaciji.

Zahtjev za C modelom u idućem tjednu došao je iz 22 osnovne i srednje škole u osam županija. Najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih osam, te Zadarskoj županiji, sedam, i Vukovarsko-srijemskoj, četiri škole, javilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Potpuni prelazak na oline nastavu tražila je po jedna škola u Sisačko-moslavačkoj županiji, Gradu Zagrebu, Međimurskoj, Vukovarsko-srijemskoj, te Istarskoj županiji. 

Porast brojki odgovara općem porastu zaraženih, no zasad nema najava o totalnom proglašenju online nastave. Iz prosvjetnih sindikata ipak dolaze ljutiti komentari jer za škole nisu osigurane zamjene za spremačice, ali i nastavnike, te nije kvalitetno riješena epidemiološka zaštita. 

- Situacija je katastrofa, imamo val kakav dosad nismo imali, a neke škole planiraju čak i maturalce idući tjedan. Svi mi prosvjetari u europskim zemljama dijelimo tu neizvjesnost, a ovdje kod nas zbog politike nismo dvije godine riješili pitanja poput zapošljavanja dodatnog osoblja, spremačica, te zamjena za oboljele nastavnike - kaže Ana Tuškan iz Sindikata hrvatske učitelja.

Ona upozorava kako ni stožeri, ni vlasti ne uključuju u donošenje odluka ravnatelje ili neovisne znanstvenike koji bi mogli reći što je potrebno za sigurno izvođenje zaštite, eventualna testiranja učenika isl.

- Baš u Francuskoj u učionicama moraju imati obavezne detektore za CO2, jer se pokazalo da je od svih mjera ventiliranje i provjetravanje najvažnija zaštita od širenja virusa. Mi u mnogim školama imamo zastarjelu ventilaciju, prozore koji se ne mogu otvoriti, nema dovoljno spremačica. A ti uređaji koštaju 50-ak eura - ističe Tuškan, te zaključuje kako, iako se znalo da povećanje zaraze slijedi nakon opuštenih blagdana, nije učinjeno baš ništa da se osigura rad u školama. 

Najčitaniji članci