News

Komentari 0

U tri mjeseca prodano više od milijun kućnih testova na covid: 'Jučer je bio rekordan dan'

U tri mjeseca prodano više od milijun kućnih testova na covid: 'Jučer je bio rekordan dan'

Prosječna cijena tog testa je tridesetak kuna, a kako kaže prvi čovjek Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, njihova sigurnost je jako visoka

Oko milijun komada covid testova za samokontrolu prodano je u hrvatskim ljekarnama u posljednja tri mjeseca i nekoliko dana studenoga, a prodaja i dalje raste.

Tu je procjenu Hini u srijedu potvrdio član Uprave Medike Jakov Radošević i kazao da se svi testovi koji dođu u ljekarne prodaju iste sekunde, pa je tako konkretno od brojnih veledrogerija u zemlji samo Medika u posljednja dva mjeseca prodala oko 450 tisuća covid testova za samokontrolu.

"Da, mislim da je u Hrvatskoj u zadnja dva ili tri mjeseca sigurno prodano milijun komada covid testova za samokontrolu. Tu govorimo o mjesecu kolovozu, rujnu, listopadu i nekoliko dana studenoga", izjavio je Radošević.

A da je informacija o sve većoj prodaji covid testova za samokontrolu točna potvrdio je i prvi čovjek Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Ante Mihanović, koji je Hini otkrio da su konkretno u utorak imali rekordan dan u kojem su u njihovim ljekarnama prodali više od 1100 kućnih testova za covid-19.

"Da bi što bolje razumjeli kako to ide kazat ću vam da smo u našim ljekarnama krajem svibnja, odmah nakon što su stigli ti testovi u ljekarnu, prodali 73 komada, u lipnju je prodano 336 komada, srpnju 3196, kolovozu 6719, rujnu 6754, listopadu 9877, a do jučer 7392. S tim da nam je jučer bio rekordan dan s više od 1100 prodanih testova", objasnio je Mihanović.

Napomenuo je kako je prosječna cijena covid testa za samokontrolu tridesetak kuna, da su otkad su testovi stigli prodali njih oko 35 tisuća te da je njihova sigurnost jako visoka.

Istaknuo je i da su se opskrbili dovoljnim brojem testova jer su, kao što se sada i pokazalo, pretpostavljali da će u pojedinim ljekarnama doći do njihove nestašice.

"Točno je da smo povukli veće količine testova, tako da ih u našim ljekarnama ima dovoljno. To smo napravili radi naših pacijenata da imaju dostupne testove", rekao je Mihanović.

Najčitaniji članci