News

Komentari 206

Nema više mjesta u mrtvačnici: 'Svaki dan nestane jedno selo'

Nema više mjesta u mrtvačnici: 'Svaki dan nestane jedno selo'

Umiru im i mladi ljudi, a povjerenje u vlast i cjepivo nemaju. Procijepljeno im je tek 40 posto stanovništva, što je daleko od europskog prosjeka. U najvećoj rumunjskoj bolnici više nemaju mjesta za tijela

Rumunjska je zemlja koja je najteže pogođena četvrtim valom pandemije, a to potvrđuju i brojke. Naime, umire na stotinu ljudi, a u mrtvačnici najveće rumunjske bolnice više nema mjesta za preminule od koronavirusa. Tijela od onih koji umiru od koronavirusa, omotaju u plastične vreće te ih ostave u hodnicima bolnice u Bukureštu, piše AP.

Pogledajte video: Austrija uvela rigorozne mjere za necijepljene

Imaju nisku stopu procijepljenosti, a na 19 milijuna stanovnika imaju najveću stopu smrtnost u Europi.

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija odlučila im pomoći u borbi s pandemijom te im poslala tim stručnjaka koji bi trebao suzbiti pandemiju.

- Svakog dana nestane jedno selo - rekao je dr. Catalin Cirstoiu, šef Sveučilišne hitne bolnice u Bukureštu. Upitao je što će tek biti za dva tjedna, hoće li se izgubiti jedan grad? 

- Gdje mislimo stati? - upitao je liječnik.

Tko je odgovoran za visoku stopu smrtnosti?

Stručnjaci smatraju da velik broj smrtnih slučajeva bilježe zbog niske stope procijepljenosti. Naime, u potpunosti cijepljeno je tek 40 posto stanovništva. To su niske brojke u odnosu na europski prosjek, koji je 75 posto.

Posljedica je to nepovjerenja, nedostatak obrazovanja, ali i pokreta protiv cijepljenja koji imaju jak ugled. Doktor Cirstoiu se požalio kako su iscrpljeni fizički, ali i psihički.

- Sve je to na kraju dana uzrokovano jednom stvari: nesposobnošću stanovništva da shvati da se mora cijepiti - kazao je. Dodaje i kako do četvrtog vala ne bi došlo da je cijepljeno 70 posto stanovništva.

Čekaonicu za hitan prijem pretvorili su u prostor za oboljele od koronavirusa. Stoga je velik broj pacijenata primoran prvo ležati u nosilima po hodnicima bolnice dok se ne oslobodi krevet.

Od početka pandemije preminulo preko 50 tisuća ljudi

Najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od početka pandemije, Rumunjska je zabilježila 2. studenoga, tad je prijavljen 591 smrtni slučaj kao posljedica koronavirusa. Više od 90 posto ih nije bilo cijepljeno.

Od početka pandemije broj smrtnih slučajeva je 51 tisuća, a trenutno na intenzivnoj njezi je 1870 pacijenata.

Strože mjere

Cijela situacija s koronavirusom koja je eskalirala u posljednja dva tjedna, prisilila je vlast da uvede strože mjere. Tako su u Rumunjskoj COVID potvrde postale obvezne za svakodnevne aktivnosti, poput teretane, kina, trgovačkog centra. Uveli su i policijski sat što je dovelo do blagog pada novozaraženih i preminulih od koronavirusa.

U utorak je 487 pacijenata preminulo od koronavirusa. Struka smatra kako su brojke i dalje visoke te ne očekuju značajan pad kroz skorije vrijeme.

Umiru i mladi

U bolnici je uobičajena okolnosti da dnevno premine najviše 10 pacijenata, a prošlog tjedna su imali 35 smrtnih slučajeva. Bilo je i mladih od 20 do 25 godina, istaknula je dr. Maria Sajin, voditeljica mrtvačnice Sveučilišne klinike.

- Obitelji ne razumije kako su se toliko razboljeli, a veliki je problem i što ne razumije da se treba cijepiti jer nema lijeka - istaknula je te dodala da su ovo teška vremena za sve, a jedino cijepljenje može spasiti živote.

Najčitaniji članci