Obavijesti

News

Komentari 11

U tri sata koncerta prasnu samo gong, triangl ili činele

U tri sata koncerta prasnu samo gong,  triangl ili činele
1

Trojica udaraljkaša Simfonijskog orkestra HRT Igor Kerić, Krunoslav Benko i Boris Žuvela sviraju, među ostalima, i na žlicama, vilicama, noževima, konzervama...

VIDEO

Jedna urbana legenda koju glazbenici rado prepričavaju ide otprilike ovako: nakon rata, sredinom prošlog stoljeća, financijski direktor jedne kazališne kuće došao je prvi put na koncert orkestra. Gledao je, gledao i iduće jutro hitno sazvao radnički savjet. Odmah je uzeo riječ i ljutito rekao: “Drugovi, ne može to tako! Gledam sinoć ova dvojica vaših kolega u tri sata koncerta samo su jednom udarila u triangl, jedanput u gong i tri puta u činele. Molim da izglasamo da im se odmah smanji plaća”.

Nakon televizijskog showa ‘Maestro’ trojica udaraljkaša Simfonijskog orkestra HRT-a u neupućenih su gledatelja mogli ostaviti sličan dojam - da je njihov posao kudikamo manje zahtjevan od, primjerice, gudača ili puhačke sekcije. No nakon razgovora s Igorom Kerićem, Krunoslavom Benkom i Borisom Žuvelom takve se predrasude brzo razbiju. Sva trojica vrhunski su multiinstrumentalisti koji su uložili mnogo truda i rada da bi danas bili članovi Simfonijskog orkestra. Najstariji od njih i ujedno vođa dionice udaraljki je Igor Kerić. Stalno je zaposlen u Simfonijskom orkestru HRT-a već 31 godinu. U vrijeme kad se on zainteresirao za udaraljke još nije postojao kolegij na Akademiji, pa je diplomirao glazbenu pedagogiju.

- Počeo sam raditi na HRT-u 1983. godine, ali sam i prije toga bio sedam godina honorarni glazbenik. Nažalost, nisam mogao studirati udaraljke jer je najbliži studij bio u Grazu, a u to vrijeme nije bilo tako jednostavno otići u inozemstvo na četiri godine. Stoga sam završio srednju školu za udaraljke kao teoretičar, pa zatim i gimnaziju. U to vrijeme svirao sam u raznim i brojnim bendovima, no ni sam im se više ne sjećam imena - smije se Kerić. Bili su to, kako kaže, manji udaraljkaški ansambli ili kvinteti u kojima je svirao mnoge glazbene stilove. Na pitanje što sve pripada pod udaraljke, Kerić smatra da je to danas vrlo teško definirati.

- Na internetu vidite da udaraljke mogu biti sve po čemu možete udarati, a da proizvodi zanimljivi zvuk. Svira se žlicama, vilicama, noževima, na konzervama i bačvama za naftu, pa čak i body music.

>>>Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa