Obavijesti

News

Komentari 329

Papa Benedikt XVI. proglasio svog prethodnika blaženikom

Papa Benedikt XVI. proglasio svog prethodnika blaženikom
51

Prihvaćamo želju našega brata kardinala Agostina Vallinija, i mnoge druge braće diljem svijeta. Slugu Božjeg Ivana Pavla II proglašavam blaženim, kazao je Benedikt

VIDEO

Prihvaćamo želju našega brata kardinala Agostina Vallinija, i mnoge druge braće u zemljama diljem svijeta. Slugu Božjeg Ivana Pavla II proglašavam blaženim te od sada možemo slaviti njegov blagdan prema pravilima koja propisuje crkveni zakon, svake godine 22. listopada. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, rekao je papa Benedikt XVI.

U Vatikanu je u 10 sati počela ceremonija za beatifikaciju Ivana Pavla II., koju predvodi papa Benedikt XVI. na poziv rimskog vikara Agostina Vallinija. Slavlje su započeli govorom o  životu Karola Wojtyle, nakon čega ga je Benedikt XVI. proglasio blaženim.  Okupilo se oko milijun vjernika. Nakon blagoslova, izložili su lijes Karola Wojtyle. Papinu krv je u epruveti nosila njegova dugogodišnja pomoćnica, a uz nju je bila redovnica Marie Simon-Pierre.

Lijes će izložiti u bazilici Sv. Petra

Lijes s tijelom Karola Wojtyle izložit će u bazilici Sv. Petra, gdje će ga izložiti pred glavnim oltarom, sve dok ga vjernici budu htjeli obilaziti. Nakon toga lijes neće vratiti u kriptu, već će ga položiti ispod oltara svetog Sebastijana, kraj Michelangelove skulpture Piete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hodočasnici spavali na ulicama Rima

Još u nedjelju najranije ujutro u Rim je stiglo oko 200.000 hodočasnika iz Francuske, Njemačke i istočne Europe. Trg su za vjernike otvorili već u 5.30 sati. Stotine tisuća hodočasnika je noć provelo u vrećama za spavanje na glavnoj ulici koja vodi do Vatikana. 

Na nekoliko mjesta u Rimu postavili su velike ekrane na kojima vjernici prate beatifikaciju. Tisuće vjernika iz Hrvatske je otputovalo u Rim na beatifikaciju. Na Trgu sv. Petra su lijevu stranu rezervirali za vjerodostojnike Crkve, a na desnoj strani trga su svjetski uzvanici, među kojima je i premijerka Jadranka Kosor.

Na bdjenju je bilo 200.000 ljudi

U Circusu Maximusu se u subotu navečer okupilo na molitvi oko 200.000 ljudi. Nakon bdjenja vjernici su ostali pjevati vjerske pjesme na ulicama Rima. Molitvu je predvodio vikar kardinal Agostino Vallini. Među okupljenima u Circusu Maximusu je bila i francuska sestra Marie Simon-Pierre, koju je Ivan Pavao II. izliječio od Parkinsonove bolesti.

Ozdravljenje redovnice proglasili čudom

Papa Ivan Pavao II. je izliječio je redovnicu Marie Simon - Pierre, a njeno je ozdravljenje od Parkinsonove bolesti proglašeno čudom. Časna je kazala kako je ozdravila zu noći s 2. na 3. lipnja 2005. godine, četiri godine nakon što su joj dijagnosticirali bolest. Istaknula je kako joj je bilo teško gledati bolesnog Ivana Pavla II. na televiziji, jer je i on imao Parkinsonovu bolest. Rekla je da je osjećala veliku prazninu nakon što je Papa preminuo.

Kosor poručila Benediktu XVI.: Hrvatska Vas srdačno očekuje

Premijerka Jadranka Kosor se na kraju svečanosti beatifikacije u Vatikanu nakratko susrela s papom Benediktom XVI. Poručila mu je kako ga Hrvatska srdačno očekuje. Kazala je i da je beatifikacija Ivana Pavla II. veliki događaj za cijeli svijet, a posebno za Hrvatsku, jer je Sveti Otac Hrvatsku posjetio tri puta. Benedikt XVI. će Hrvatsku posjetiti 4. i 5. lipnja ove godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 329
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina