Obavijesti

News

Komentari 25

U velikoj sibirskoj eksploziji je 1908. uništeno 60 mil. stabala

U velikoj sibirskoj eksploziji je 1908. uništeno 60 mil. stabala
2

Većina meteora izgori u Zemljinoj atmosferi, ali neki se ipak uspiju probiti do nas, a nekad za sobom ostave i štetu. Do sada je bilo 130 slučajeva s nekom vrstom štete

VIDEO

Većina meteora izgori u Zemljinoj atmosferi, ali neki se ipak uspiju probiti do nas, a nekad za sobom ostave i štetu. Do sada je potvrđeno više od 130 slučajeva u kojima su meteori bili odgovorni za nečiju smrt, ozljede ili materijalnu štetu. To nije toliko čudno kada se zna da obično putuju jako velikim brzinama. 

Tijekom 17. stoljeća jednog redovnika je navodno ubio meteorit, a 1490. godine na kinesku Shasni provinciju navodno je pala kiša meteorita veličine jajeta pri čemu je život izgubilo 10.000 ljudi. Priča nikad nije službeno potvrđena. Na Holbrook u Arizoni je 1912. godine palo oko 14 tisuća meteorita.

U Alabami je 1954. godine meteorit probio krov kuće, odbio se od stolca i sletio na ženu koja se odmarala na kauču. Srećom, žena je samo lakše ozlijeđena. 

Ponekad i veća tijela pogode Zemlju, a posljedice su daleko šire. Jedan takav događaj zabilježen je 1908. godine u Sibiru. 

Uništeno je 60 milijuna stabala

Tunguska ili Velika sibirska eksplozija zatresla je 1908. godine Sibir blizu rijeke Tunguske. Pretpostavke su da je iznad pogođenog područja pao i izgorio asteroid, a tog 30. lipnja u 7.14 sati uništena su i spaljena stabla u krugu 30 kilometara, a popucali su i prozori u 65 kilometara udaljenom mjestu Vanavara. Procjenjuje se da je jačina eksplozije bila tisuću puta snažnija od atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija. 

Uništeno je 60 milijuna stabala, a čak su i putnici na 600 kilometara udaljenoj Transsibirskoj pruzi svjedočili potresima i svjetlima na nebu.  Od snažnog pritiska eksplozije poginuo je jedan lovac, a postoji mogućnost da je smrtno stradalo još ljudi. 

Ekspedicije koje su tek od 1927 godine krenule istraživati područje nisu našle nikakve kratere, već samo uništeno i spaljeno drveće. 

Snop jakog svjetla kretao se po nebu

Na dan nerazjašnjene eksplozije dio svjedoka vidio je snop jakog svjetla, gotovo kao Sunce, koji se kretao po nebu. Desetak minuta kasnije uslijedio je bljesak, a onda i zvuk sličan topničkoj paljbi. 

Udarni valovi odgurnuli su ljude na pod i porazbijali stakla na prozorima, a eksploziju su registrirale i seizmološke stanice. Tlo je na nekim područjima podrhtavalo kao da ga je pogodio potres jačine 5 Richtera, a idućih nekoliko dana noćno nebo u Aziji i Europi bilo je osvijetljeno toliko da su stanovnici Londona pod njim mogli čitati novine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...