Obavijesti

News

Komentari 108

Sva trgovačka društva Vlade poslove će plaćati unaprijed

Sva trgovačka društva Vlade poslove će plaćati unaprijed
2

Plaćat ćemo 10 posto ugovorene cijene bez PDV-a. Ova poruka je dobra. Iako će to biti trošak, on je manji u odnosu na pozitivne efekte koje će donijeti, smatra Čačić

VIDEO

Vlada je na sjednici odlučila da će ubuduće avansno plaćati sve ugovore koje kao naručitelji sklapaju trgovačka društva u kojima Hrvatska ima većinski udio ili paket dionica. Kako je ustvrdio ministar gospodarstva Radimir Čačić, Vlada je proteklih godina u velikoj mjeri generirala nelikvidnost u hrvatskom gospodarskom sustavu. 

- Ovime idemo u drugom smjeru, obveze ćemo izvršavati u rokovima. Ne samo da ćemo preuzeti i platiti obveze, već ćemo u svim poslovnim aranžmanima u koje ulazimo, plaćati 10 posto ugovorene cijene bez PDV-a. Ova poruka je dobra, i iako će to biti trošak Vladi, nemjerljivo je manji u odnosu na pozitivne efekte koje će donijeti - rekao je Čačić. 

Do rekordne turističke zarade povećanjem smještajnih kapaciteta

Zbog predstojeće turističke sezone Vlada je na sjednici usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljstvu. Osim što se produžuje i rok za kategorizaciju kampova do 30. travnja 2015., ministar turizma Veljko Ostojić najavio je i povećanje smještajnih kapaciteta. 

- Predlažemo da se maksimalni smještajni kapacitet u sobi, apartmanu i kući za odmor poveća s osam na 10 soba, odnosno sa 16 na 20 kreveta, a u kampu sa sedam na 10 smještajnih jedinica, odnosno s 25 na 30 gostiju istovremeno - rekao je Ostojić. 

Programom osposobljavanja Vlada želi zaposliti 2000 branitelja

Vlada je usvojila i program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja za razdoblje od 2012. do 2013. Ministar Predrag Fred Matić očekuje da će predloženim mjerama zaposliti oko 2000 branitelja. 

- Cilj ovog programa je stvaranje uvjeta za što uspješnije potpuno uključivanje u društvo ljudi ove ciljne skupine. Programom će se podići njihova obrazovna razina i osposobiti ih za zanimanja za kojima postoji potreba na lokalnim tržištima rada. Zahtjevi se primaju isključivo na temelju Javnog poziva u kojem se objavljuju kriteriji i potrebna dokumentacija. Ministarstvo će u postupku zaprimanja zahtjeva za korištenje navedenih mjera zatražiti podatke o iznosima do sada primljenih državnih potpora male vrijednosti - rekao je Matić te objasnio da se državnom potporom male vrijednosti smatra svaka potpora pojedinom poduzetniku, čiji ukupni iznos ne prelazi 200.000 eura. 

Ministarstvo sa jednokratnim poticajem od 25.000 kuna podupirat će i poduzetnike koji namjeravaju zaposliti i ljude bez radnog isustva, a koji imaju status djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih branitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...