Obavijesti

News

Komentari 1

U vojarni Croatia obilježili 25. obljetnicu ATP Vojne policije

U vojarni Croatia obilježili 25. obljetnicu ATP Vojne policije
8

Osim 25. obljetnice osnivanja Antiterorističke vojne policije, obilježeno je i 15. godina od slanja prvog voda Vojne policije u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Istaknuti pojedinci su promaknuti

VIDEO

U vojarni Croatia u četvrtak u Zagrebu obilježena je 25. obljetnica osnivanja Antiterorističke vojne policije OSRH i 15. obljetnica upućivanja prvog voda Vojne policije u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu na kojoj je istaknuto kako je ta postrojba sudjelovala u gotovo svim operacijama u Domovinskom ratu, a i danas sudjeluje u mirovnim misijama diljem svijeta.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar - Kitarović istaknula je kako je Antiteroristička postrojba Vojne policije od osnutka 1. ožujka 1993.  sudjelovala u borbama na svim bojišnicama, uključujući oslobodilačke akcije Maslenica, Medački džep, Bljesak, Ljeto '95., Oluja, Maestral i Južni potez. Velik broj njezinih pripadnika položio je život za domovinu, a mnogi su bili ranjeni na čemu im je svima Hrvatska iznimno zahvalna, poručila je Predsjednica.

- U izazovima globaliziranog svijeta postalo je jasno kako se interesi RH ne mogu braniti samo na našim granicama što je dovelo do međunarodnog angažmana Oružanih snaga, a Vojna policija u tome je imala predvodničku ulogu. Prije 15 godina prvi je vod Vojne policije upućen u NATO-ovu operaciju ISAF u Afganistanu, podupirući savezničke napore u stabilizaciji te države - podsjetila je Predsjednica. 

Naglasila je kako je istodobno angažman Vojne policije u Afganistanu, a zatim i brojnih drugih postrojbi Oružanih snaga u rotacijama koje traju već petnaest godina, bio dokaz zrelosti naših Oružanih snaga i najjači adut u našim aspiracijama za članstvom u NATO-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svim pripadnicima Oružanih snaga koji su u posljednjih petnaest godina ponosno nosili hrvatsku zastavu u Afganistanu i na drugim kriznim žarištima pripada priznanje i zahvala za njihovu besprijekornu službu - poručila je Grabar - Kitarović. Dodala je kako su svi oni na svoj način veleposlanici Republike Hrvatske jer su, uz doprinos sigurnosti, dali nemjerljiv doprinos našem međunarodnom ugledu.

- Naše djelovanje u Afganistanu još nije dovršeno. Hrvatska je zajedno sa svojim saveznicima i partnerima preuzela odgovornost za budućnost Afganistana, za izgradnju njegovih sigurnosnih snaga i stabilizaciju cjelokupne države. U toj našoj obvezi prema Afganistanu ostajemo ustrajni te ćemo nastaviti naš angažman koliko bude potrebno, rame uz rame s našim saveznicima, partnerima i afganistanskim prijateljima - poručila je Predsjednica. Izrazila je uvjerenost kako će svi pripadnici Oružanih snaga, pa tako i Vojne policije, u izvršenju te zadaće i nadalje pokazivati izvrsnost.

- Do sada Hrvatsku nijednom niste iznevjerili i, uvjerena sam, nećete ni u budućnosti, bilo u Afganistanu ili na nekom drugom kriznom žarištu, gdje god je potrebno štititi živote, čuvati mir, braniti univerzalne ljudske vrijednosti te braniti interese Republike Hrvatske - kazala je Grabar-Kitarović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov naglasio je kako je Vojna policija bila nezaobilazna i u obrani Domovine i razvoju Oružanih snaga te dala velik doprinos ulasku RH u NATO savez.

- Vojna policija spremna je ispuniti sve zadaće koje se pred nju postavljaju u očuvanju mira i sigurnosti. Sudjelovanje u Misiji ISAF-a u Afganistanu bila je važna za stjecanje ugleda i od prvog kontingenta Vojne policije koji je u njoj sudjelovao pokazao je stručnost i profesionalnost, a  njezini pripadnici i danas kao rod borbene potpore u mobilnosti vojske sudjeluju u zaštiti štićenih osoba i objekata - rekao je Šundov.

Predsjednica Republike razgledala je postav tehničko taktičkog  zbora postrojbe, a u znak sjećanja uručena joj je beretka i majica postrojbe.

Istaknutim pojedincima postrojbe dodijeljena su promaknuća i poticajne mjere.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.