Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

U Vrbovskom odvoz otpada skuplji 72, u Poreču 58 posto

Istekao je rok: Gradovi su do 1. studenog trebali objaviti nove cjenike. Većina građana plaćat će više, a Zagreb i Split odluke još nisu objavili

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
27 komentara

Ni raznobojne spremnike za različite vrste otpada u Zagrebu još nisu podijelili svima pa ne mogu ni naplaćivati odvoz otpada prema tome koliko tko otpada “napravi”, a ne više po površini stana ili broju članova obitelji.

Takvo načelo propisano je Uredbom o gospodarenju otpadom koju su u četvrtak morali započeti primjenjivati svi gradovi. Zagreb i Split nisu objavili nove cjenike. Iz Zagreba nismo dobili odgovore na pitanja zašto kasne i kad će to napraviti, a iz Splita su rekli samo kako će kod njih odvoz biti najjeftiniji. U Zaboku tvrde da ne mogu primijeniti nova pravila zato što im Fond za zaštitu okoliša nije osigurao sve raznobojne kante za razvrstavanje.

Foto: 24 sata

Po novom će za spremnik od 120 litara odvoz naplaćivati 62,40 kuna, a tko sam kompostira plaćat će 56,16 kuna. To je fiksni dio cijene, a šest kuna plaća svaki odvoz onaj tko ima kantu od 120 litara. Iznosi su bez PDV-a. Već najavljuju da će cijene podići nagodinu. Vjerojatno će se zatvoriti odlagališta u Zaboku i Bedekovčini pa će otpad voziti na udaljenija odlagališta u Krapinu ili Klanjec.

I u Dugom Selu kažu da je Fond kriv što ljudi nemaju raznobojne kante. Najavljuju poskupljenje, i to do 40 posto za neke kategorije.

Foto: 24 sata

U Labinu su digli cijene u srpnju, pa potom smanjili fiksni dio cijene za 33 posto obiteljima s pet i više članova koje će tako plaćati 31 kunu manje.

Foto: 24 sata

Poreč je 1. rujna gotovo udvostručio cijene. Prosječni računi od 57,44 kune za spremnik od 120 litara skočili su na 90,88. Zato su mnogi uzeli upola manje kante pa im je cijena odvoza “pala” na 45,81 kunu.

Foto: 24 sata

Na Pagu su računi u prosjeku 49 posto veći nego lani. Iz Delnica su ljetos poručili da cijene neće mijenjati do kraja godine. Novi Vinodolski je najavio račune i za 71 posto veće jer otpad ne mogu više voziti na odlagalište u Duplju nego na riječku Mariščinu. Tamo vozi i Vrbovsko te je zato diglo cijene za 72 posto.

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message