Obavijesti

News

Komentari 0

U vrijeme kad se svi trude biti medijske zvijezde, Mislav Bago je uvijek htio biti samo novinar

U vrijeme kad se svi trude biti medijske zvijezde, Mislav Bago je uvijek htio biti samo novinar

Preminuli Mislav Bago, zajedno s nedavno preminulima Vladimirom Matijanićem i Antunom Maslom, utjelovio je sve novinarske kvalitete koje su u današnje vrijeme tako dragocjene upravo zato što su postale rijetke.

U vrijeme kad su mnogi htjeli biti zvijezde, Mislav Bago htio je samo biti novinar.

Pa je postao novinarska zvijezda.

Nije se trudio biti televizijski celebrity u medijskom okolišu koje hiperaktivno štanca površne i slavne, već je htio biti novinarski profesionalac u vrijeme i u društvu koje je vapilo za punokrvnim novinarima.

Preko dvadeset godina Mislav Bago preživljavao je u profesiji koja melje i gazi, na medijskoj sceni koja troši i odbacuje, u vrijeme kad su novinarske kvalitete postale toliko dragocjene upravo zato što su postale toliko rijetke.

Mislav Bago bio je slavni novinar, ali nije bio zvijezda. Bio je samo novinar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hrabar i uporan

Čitavu svoju karijeru, od početka na HTV-u pa do Nove TV, držao se standarda i promovirao vrijednosti za koje se sve više vjeruje da odumiru ili da ih se postupno guši i ubija. Prolazio je novinarsko kaljenje, probijao se i izgrađivao, pokazivao da se može raditi mimo i protiv cenzure, da se može udarati tamo gdje je najtvrđe i oduprati onima koji su najjači. Da se može biti pošten, hrabar, provokativan i analitičan.

I najvažnije, uporan.

Mislav Bago utjelovio je sve novinarske kvalitete od kojih se ne stvaraju zvijezde, već formiraju pravi novinari.

Novinarski uzor

Pa i kad je izvještavao, i kad je satima čamio u Saboru i pred Banskim dvorima, i kad je u intervjuima rešetao političare i kad je u studiju analizirao događaje, Bago je pokazivao svima kakav novinar treba biti. 

Beskompromisan, ali neostrašćen, probojan, ali pošten, zagrižen, ali nepristran... Bago je mogao biti - kao što je i bio - uzor novinarima u svim medijima, na svim platformama, u svim generacijama.

Baš kao što je bio trn u oku političarima svih boja u zadnjih nekoliko desetljeća.

Odlaskom Mislava Bage, kao i preranom smrću Vladimira Matijanića, još jednog punokrvnog novinara, ali i nedavnim odlaskom Antuna Masle, legendarnog reportera i urednika, medijska scena ostala je bez svojih najvećih uzdanica.

No zato je novinarska profesija dobila priliku na njihovim primjerima promovirati i afirmirati sve vrijednosti koje su ih krasile: skromnost, upornost, požrtvovnost, hrabrost, profesionalnost, beskompromisnost...

Pa ako već odlaze veliki novinari, neka makar iza njih ostane veliko novinarstvo. Ili novinarstvo s velikim N.