Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
31 komentara

U zadnjih se deset godina broj krava u Zagorju prepolovio

Prije deset godina u Zagorju je bilo 14.792 krave, a danas ih je svega 6658. Od prošle godine manje je čak 1289 krava. Broj krava se dakle i više nego prepolovio

agresearch.co.nz
Foto: agresearch.co.nz

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, jučer je u jedinstvenom registru goveda na području Krapinsko - zagorske županije bilo 12.498 goveda. Od tog broja samo je 6658 krava. Prevladava simentalska pasmina sa 5624 grla. Ostalo su krave holstein pasmine (mliječne), križanci tih pasmina, te u manjem broju krave mesnih pasmina (charolais i angus). A još prije deset godina u Zagorju je bilo čak 14.792 krava. Dakle broj krava se u Zagorju više nego prepolovio.

Veća mliječnost

Kako nam je rekla Mirjana Očko, predstojnica Županijskog ureda Hrvatske poljoprivredne agencije, u zadnjih nekoliko godina broj krava u Zagorju opada za više od tisuću grla godišnje. Još 15. veljače prošle godine bilo ih je 7947, dakle danas imamo čak 1289 krava manje. Doduše iz godine u godinu mliječnost krava sve više raste, pa je prosječna proizvodnja za krave svih pasmina u Zagorju (koje su u kontroli mliječnosti) za 2011. iznosila 4859 litara mlijeka u standardnoj laktaciji od 305 dana. Čak je i prošlogodišnja šampionka simentalske pasmine izabrana na jesenskom sajmu u Gudovcu, uzgojena baš u Zagorju.

Rasprodaja krava

 - Prije 30-ak godina dok sam još stjecao veterinarsku praksu, samo na širem području Desinića bilo je 2500 krava koje smo na terenu umjetno osjemenjivali, s tim da su tada veterinari svoj posao morali dijeliti i s bikovima. U zadnjih pet godina, samo na mom području, svake godine je čak 200-tinjak krava manje - rekao nam je ugledni desinićki veterinar Branko Horvat. Na pitanje što je uzrok tolikom smanjenju broja mliječnih krava u Zagorju, Horvat nam je odgovorio.

- Mislim da smo u nekim stvarima pretjerali i da smo išli čak i ispred propisa koji su propisani u Europskoj uniji. Malim zagorskim proizvođačima su tako rigorozne mjere otkupljivača njihova mlijeka o ukupnom broju mikroorganizama i broju somatskih stanica jednostavno dozlogrdile i vidjevši kako im je držanje krava skuplje nego što mogu zaraditi počeli su rasprodavati svoja grla. Istovremeno, ni veći farmeri danas, zbog male otkupne cijene mlijeka i velikih troškova, nemaju više gotovo nikakvog interesa da povećavaju broj svojih grla. Mislim da ništa bitno u tom pogledu neće napraviti ni ulazak Hrvatske u Europsku uniju - rekao nam je Branko Horvat.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message