News

Komentari 12

U Zagrebu 'pao' kripto-lopov: Sumnjiče ga za krađu milijuna, a on tvrdi da je politički aktivist

U Zagrebu 'pao' kripto-lopov: Sumnjiče ga za krađu milijuna, a  on tvrdi  da je politički aktivist

Bjelorus Dmitrij Vasiljev (35) uhićen je po tjeralici koju je za njim izdao Kazahstan zbog prevare teške 20.000 dolara. Istražuju ga i u Bjelorusiji, Rusiji i Kini zbog sumnje da je uz pomoć kriptoburze ukrao 450 mil. eura

Slava Ukrajini, uzviknuo je državljanin Ruske federacije Dmitrij Vasiljev (35)  rođen u Minsku u Bjelorusiji u sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici kunući se da nije jedan od najvećih svjetskih prevaranata u trgovini s kriptovalutama nego politički aktivist koji se protivi Putinovu režimu.

Vasiljeva u Bjelorusiji, Rusiji i Kini sumnjiče da je uz pomoć ruske kriptoburze Wex ukrao 450 milijuna eura. Uhićen je u Zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman po crvenoj Interpolovoj tjeralici koju je za njim izdao Kazahstan. Ta azijska država traži ga zbog prevare iz 2018. teške 20.000 dolara. Za taj iznos je, sumnjaju, prevario ženu trgujući kriptovalutama. 

Na ekstradicijskom ročištu Vasiljev, koji tvrdi da zarađuje 500.000 eura mjesečno, nudio je prvo 20.000 eura, pa potom i 100.000 eura kako bi mu se izrekle mjere opreza i kako bi odluku suda o izručenju dočekao na slobodi. No sud mu je odredio pritvor. O tom hoće li ga izručiti Kazahtstanu odlučit će tročlano sudsko vijeće. 

Vasiljev je u Zagreb doletio iz Barcelone gdje mu živi majka,  a on, tvrdi, živi na relaciji Varšava- Španjolska. U pritvoru je lani četiri mjeseca bio i u Poljskoj.  Vasiljev, čovjek koji je bio na čelu Wexa, nekada najveće ruske burze kriptovaluta,  bio je pritvoren  11. kolovoza 2021. na 40 dana, ali je u pritvoru ostao gotovo četiri mjeseca.

Vasiljev je za ruski poslovni portal RBC rekao da mu je dopušteno da ode 7. prosinca i da se od tada vratio u Rusiju gdje živi. Njegov poljski odvjetnik dalje je objasnio da je sud odbio njegovo izručenje Kazahstanu, ali tek treba donijeti konačnu odluku o njegovom slučaju.

Bivši izvršni direktor Wexa uhićen je nakon nestanka 450 milijuna dolara s računa povezanih s razmjenom. Prema poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza, uprava burze odgovorna je za gubitak novca koji je pripadao građanima zemalja članica EU, uključujući Poljsku, te drugih zemalja.

Wex je pokrenut u rujnu 2017. i smatra se nasljednikom zloglasne BTC-e burze koja je prestala s aktivnostima ranije te godine, nakon što je u Grčko pritvoren jednan od njegovih navodnih operatera Alexander Vinnik, koji je uhićen po američkoj tjeralici. Američki tužitelji optužuju ruskog IT stručnjaka za pranje devet milijardi dolara putem BTC-e. BTC je bila burza koju su sumnjičili za globalno pranje ukradenih i prevarom ishođenih kriptovaluta.

Dmitrij Vasiljev  u ljeto 2019. je, na zahtjev Interpola u vezi s kaznenim procesom koji se protiv njega vodi u Kazahstanu, bio pritvoren i u Italiji.  Talijanske vlasti pustile su  ga na slobodu unatoč tekućim kaznenim postupcima protiv njega u nizu drugih zemalja poput Rusije, Bjelorusije i Kine.