News

Komentari 4

U Zaprešiću morala iseliti 81 obitelj, među njima i Mikleci, obitelj 'dobrog duha' grada

U Zaprešiću morala iseliti 81 obitelj, među njima i Mikleci, obitelj 'dobrog duha' grada

Uništen je i stan Zlatka Mikleca, čovjeka koji godinama pomaže drugima, i uoči Božića gradi gradske jaslice. Sad će novi krov nad glavom trebazi njegovoj obitelji, u kojoj su dva sina s posebnim potrebama

Svih 16 stanova u mojoj zgradi je nakon potresa neupotrebljivo, morali smo van, i sad živimo u pansionu Gec, gdje nas je 40-tak. Tu je i cijela moja obitelj, nas četvero, kaže Zlatko Miklec iz Zaprešića, čiji su sinovi Hrvoje (39) i Matija (37) osobe s posebnim potrebama.

Pogledajte video: Potres koji je razorio Banovinu

Oni su se potresa posebno uplašili jer ne mogu u potpunosti razumjeti što se dogodilo, kaže njihov otac. 

- Bilo je strašno, potres je jednoga sina bacio o zid, drugi je pao na leđa, a onda mu je i televizor pao na glavu, suprugu Milenu je isto odbacilo, kao i mene, svi smo popadali od siline udara.  Kad je prošlo tih tridesetak sekundi, i sve stalo, bosi smo, tapkajući  po hodniku prepunom žbuke i cigle, izašli van, prisjeća se Zlatko potresa u zgradi građenoj 1963., one godine kad je veliki potres zadesio Skopje. Tek se od te godine počelo više ulagati u gradnju koja potres može izdržati, no Zlatkova zgrada nije izdržala.

Šteta je velika i sreća je, kaže Miklec, što im je Grad osigurao alternativni smještaj.

Tek su sinoć, dodaje, normalnije spavali. 

- Ja spavam s Hrvojem, supruga s Matijom, i čim se netko od nas dvoje po noći okrene ili pomakne, dečki se prestrašeno bude, i viču da moramo van, jako su isprepadani. Kako su štićenici Centra Orlovac, dobit će psihološku pomoć pa se nadam da će se s vremenom smiriti, kaže tata Zlatko. 

U Zaprešiću je zbog štete iz svojih stanova morala iseliti 81 obitelj, rekao nam je gradonačelnik Željko Turk.

Obiteljima je jučer isplaćena prva pomoć od 5000 kuna, da imaju za prvu ruku u novim okolnostima, dok će im se plaćati i subvencija od 2000 kuna za alternativni smještaj, najam. 

- Stan nam je popucao, na četvrtom smo katu, i ne znam dokad bi obnova mogla trajati, odnosno hoće li obnove uopće biti, u strahu je Zlatko, koji je čitav svoj život posvetio pomažući drugima.

Radi u tvrtki Hrvatski kišobran kao dostavljač i trgovački putnik, i među kolegama je poznat kao izrazito vrijedan radnik, ali i prijatelj svima. Poslodavac Marin Rogić ga je prijavljivao za razne nagrade, a Zlatko i on su odmah na početku pandemije organizirali i dostavu namirnica i ostalih potrepština onima koji zbog pandemije nisu mogli van. 

- Sad drugi pomažu meni  i mojoj obitelji - rodbina i mnogobrojni prijatelji, ništa nam ne nedostaje, hvala svima, skromno će Zlatko. 

I u Zagrebu su dodatno oštećene vrojne zgrade.

- Naš je stan u samome centru Zagreba saniran nakon potresa u ožujku, sve je koštalo jako puno, no što vrijedi kad sanirana nije zgrada, rekla nam je gospođa Mirjana iz samog središta grada. Jednako kao i ostali oštećeni Zagrepčani s kojima smo razgovarali, kaže kako je problem, prvo, papirologija i čekanje da se napravi projekt, zatim neizvjesnost tko će sve to platiti, međusobno se ni stanari ne mogu sve dogovoriti pa da ide brže, a onda na kraju treba naći i izvođače. 

- Uz sve to, naša je zgrada, građena početkom 20. stoljeća, i dalje onakva kakva je bila 22. ožujka. Ništa na njoj nije sanirano ni napravljeno, a novi je potres donio nove pukotine i oštećenja, kaže gospođa Mirjana.

Ona, suprug i malo dijete su nakon potresa u ožujku iselili, zatim stan sanirali i u njega se vratili, na potres skoro zaboravili, kad se dogodio novi. 

- Otad smo kod prijatelja i rodbine, u naš stan ne želimo više ući, jako se bojimo. Tražimo stan za najam, no stanarine su toliko skupe, i skuplje nego prije, da nam se plače od toga. Zar je moguće da najmodavci koriste ovu situaciju?!, zgrožena je Mirjana.

Pričali smo i s drugim oštećenim Zagrepčanima, i svi su ogorčeni sporošću kojom proces obnove ide.

Najveći je problem, kažu, papirologija. 

- Pa samo smo izvještaj statičara čekali nekoliko mjeseci!, napominje Mirjana. U strahu je za dijete, ne bi mogla sad više živjeti u centru grada. 

Pogledajte video: Spavaju u autu u Glini

Najčitaniji članci