Obavijesti

News

Komentari 98

U zatvoru: Bivšeg legionara su uhitili zbog "jezične barijere"?

U zatvoru: Bivšeg legionara su uhitili  zbog "jezične barijere"?
4

Zbog jezičnog nesporazuma afganistanske vlasti nisu shvatile da je Hrvat Tomislav Novak (33) bio supervizor u tvrtki, a ne glavni menadžer, koji uvijek za sve odgovara

VIDEO

Hrvatsko veleposlanstvo u Ankari (odakle se konzularno pokriva Afganistan) nije u izravnoj vezi s Tomislavom Novakom, ali prema dobivenim informacijama, on se fizički i psihički osjeća dobro, rekli su u ponedjeljak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Prema njihovim informacijama, Tomislav Novak pritvoren je "zbog sumnje na sigurnosne propuste tijekom napada na hotel Serena u sjedištu Kabula". Naglašavaju da poduzimaju sve što mogu te da očekuju službene informacije od afganistanske strane.

No iz američke tvrtke angažirane da bivšeg hrvatskog interventnog policajca izbavi iz pritvora doznali smo da je uhićen zbog jezične barijere.

- Zbog jezičnog nesporazuma nisu shvatili da je bio supervizor u tvrtki, a ne glavni menadžer, koji uvijek za sve odgovara. Dan nakon napada, kad su sve službe odradile posao, došao je za tvrtku napraviti analizu događaja, što mu je kao vođi grupe zadaća. No dočekala ga je njihova obavještajna služba i pokupila. Nadamo se da će izaći iz pritvora već tijekom ovog tjedna. Uprli smo sve snage, to više što u vrijeme napada uopće nije bio u hotelu - tvrdi nam izvor. 

Preko posrednika su doznali i da je Novak (33) dobro, a čine sve kako bi ga u pritvoru zaštitili od katastrofalnih uvjeta i loše sigurnosne situacije. Iako je tvrtka Shield Security, za koju radi, britanska, u Kabulu misle da je američka te je tretiraju kao neprijateljsku. Doznali smo da za tu tvrtku s Novakom radi još jedan Hrvat, no on nije uhićen.

- Nikad nije mogao mirovati, dečko od akcije i za akciju. Radili smo s njim šest godina, koliko je bio u interventnoj. Sjajan policajac, kolega i prijatelj. Šteta što je sustav dopustio da ode prije nešto više od godinu dana. Nekoliko je puta pokušao otići u mirovnu misiju i, iako bi zadovoljio sve uvjete, uvijek bi se našao netko pa upao preko veze. Rekao je da mu za ovu policijsku mizeriju od plaće to ne treba, dao otkaz i otišao - pričaju Tomislavovi bivši kolege.

O njemu svi govore u superlativima. U policiju je došao iz vojne policije, a kao klinac, tek što je postao punoljetan, otišao na godinu i pol u Legiju stranaca. Tamo je u helikopteru čuvao VIP osobe, ali je pri jednom skoku slomio zglob, pa su ga nakon toga htjeli prebaciti na čuvanje jedne od baza Legije, što je za njega bilo premirno, pa je pokupio stvari i vratio se u Hrvatsku.

Prošao je obuku za ročnika, no nije ostao raditi u Oružanim snagama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.