Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
87 komentara

Ubili ga komunisti jer nije htio poreći masovni zločin Sovjeta

Na današnji dan 1945. komunističke vlasti osudile su na smrt čuvenog patologa i znanstvenika Ljudevita Juraka. Njegov grijeh je bio što je masovni pokolj u Ukrajini pripisao “prijateljskoj Sovjetskoj Rusiji”

Foto: screenshot/Youtube

Prof. dr. Ljudevit Jurak začetnik je patološke anatomije u Hrvatskoj, čovjek koji je radio obdukciju Stjepana Radića nakon atentata u Beogradu 1928. godine. Veliki stručnjak, cijenjeni znanstvenik, čovjek koji je skončao 1945. godine nakon dolaska komunista na vlast u Hrvatskoj. Komunističko istražno povjerenstvo proglasilo ga je krivim jer nije pristao na njihove uvjete nego je ostao pri svom mišljenju. Glasoviti sudski medicinar radio je po svojoj svijesti i nije htio ići protiv sebe. Osuđen je na smrt na današnji dan 1945. i strijeljan.

Istraga masovnih grobnica

Naime, Ljudevit Jurak koji se rodio 1881. u selu Zalug pored Huma na Sutli 1943. je kao renomirani stručnjak svjetskog glasa, pozvan da kao član Međunarodnoga povjerenstva istraži masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice udaljenog 120 km od Kijeva.

Foto: screenshot/Youtube

Bilo je vrijeme poslije otkrivanja masovnih grobnica u Katynskoj šumi, gdje su Staljinov NKVD 1940. poubijao poljske časnike, U Vinicu je Jurak znanstveno utvrdio uzrok i vrijeme smrti oko 2.000 ukrajinskih seljaka i radnika koje su ubili Sovjeti po Staljinovim nalogu u sklopu etničkog čišćenja Ukrajine. Ukrajina je u to vrijeme bila u sastavu SSSR-a. Ubijeni su hicem u potiljak 1938. godine.

'Ubili su radnike i seljake'

O tome je Jurak napisao članak pod nazivom Skupni grobovi u Vinici, objavljen u Hrvatskom narodu 25. srpnja 1943. godine.
U članku između ostalog piše: 
- Na svim lješinama ustanovljene su strielne ozljede i to pretežno hitac u zatiljak, izpaljen ručnim strielnim oružjem kalibra 5,6 mm. Taneta su bila bez iznimke olovna bez čahure (long rifle). Kod većine mogli su se ustanoviti znakovi hitca iz bliza a većinom se radilo o zapelom hitcu. (...) Pretražene lješine pripadale su prema odjeći gotovo izključivo jednostavnom radničtvu ili seljačtvu i bile su većinom u višoj dobi života - naveo je u članku Jurak.
 - Već se za vrieme očevida nalazilo na mjestima skupnih grobova množtvo naroda, najviše seljačkih žena, gdje prevrću i pretražuju i prepoznaju pojedine odjevne predmete, izvješene na konopcima u voćnjaku i gradskom perivoju, a izvađene iz skupnih grobova - napisao je Jurak

Streljali ga i sve mu uzeli

Juraku su komunističke vlasti ponudile da povuče svoj potpis s izvješća Međunarodnog povjerenstva i da kaže da ga je dao pod prisilom. U to slučaju bio bi slobodan. On na to nije pristao. Zato je Vojni sud Komande grada Zagreba okrivio da je “svjesno i zlonamjerno vršio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije. Osudili su ga na smrt strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti te mu je imovina konfiscirana.

Foto: Wikipedia

Rehabilitiran je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 15. rujna 1991. godine.

Kolega mu je uspio pobjeći

Njegov kolega slavni hrvatski patolog profesor dr. Eduard Miloslavić izbjegao je Jurakovu sudbinu jer je krajem 1944. godine pobjegao u Ameriku. On je također bio pozvan da kao član Međunarodnog povjerenstva istraživa masovni zločin, ali u Katynskoj šumi u Poljskoj. O tome je pisao u Hrvatskom narodu 4. svibnja 1943. godine a njemačkoj novinarki A. Hausberger dao je intervju u kojem za pokolj optužio Sovjete. Miloslavić je poznat i kao osnivač sarajevskog medicinskog fakulteta. Nakon bijega u Ameriku predavao je na američkom sveučilištu kao profesor sudske medicine. 
U Jugoslaviji je osuđen na smrtnu kaznu u odsutnosti. Umro je u Madridu 1953.godine.
 

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message