Obavijesti

News

Komentari 43

Ubojstvo Franje Ferdinanda: 'Zmiju treba udariti u glavu!'

Ubojstvo Franje Ferdinanda: 'Zmiju treba udariti u glavu!'
1

Na današnji dan prije 105 godina Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, upucao je austrijskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda. Mjesec dana kasnije počeo je Prvi svjetski rat

VIDEO

Dragutin Dimitrijević Apis, šef srpske vojne obavještajne službe, a ujedno i tajne velikosrpske organizacije Crna ruka, bio je glavni organizator sarajevskog atentata u kojem je ubijen Franjo Ferdinand.

O životu moćnog i opasnog Apisa kao i njegovom planiranju atentata na austrijskog nadvojvodu piše David Mackenzie u svoj djelu Apis: Čovjek koji je izazvao Prvi svjetski rat.

Potpukovnik Dimitrijević krajem 1913. postavljen je za šefa Obavještajnog odjela srbijanskog Glavnog stožera. Pola godine kasnije u Franju Ferdinanda puca Gavrilo Princip.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Apis: Nadvojvodu silom treba ukloniti

- Tog proljeća Dimitrijević se bavio pripremama za to da nadvojvoda Franjo Ferdinand u Sarajevu bude 'pozdravljen' kako i priliči. Dimitrijević i Pašić bili su suglasni da je Srbiji potreban mir, ali su imali različita mišljenja o tome kako ga je najbolje postići. Nikola Pašić, političar, bio je za opreznu i pomirljivu politiku. Dimitrijević, nacionalni revolucionar, videći u nadvojvodi glavnu prepreku miru, zaključio je da ga treba silom ukloniti. 


Smatrao je vojvodu sposobnim i dinamičnim vođom, koji se spremao da prvi udari i slomi Srbiju, kako bi tako dokrajčio njeno vodstvo u južnoslavenskom nacionalnom pokretu.  

U Dimitrijevićevim očima Franjo Ferdinand bio je nezamjenjivi predvodnik 'ratoborne struje' u Austriji, jedini od svih austrijskih vođa koji je bio kadar obnoviti Dvojnu Monarhiju koja se raspadala. Ako ujedini južnoslavenske stanovnike svoje monarhije pod jedinstvenom i koordiniranom upravom, nadvojvoda možda zaustavi osipanje austrijske moći i okruži Srbiju austrijskim teritorijima.


Mladi i snažni Franjo Ferdinand umjesto 84- godišnjeg Franje Josipa na austrijskom prijestolju u nedogled će odgoditi ujedinjenje Srba.

Dimitrijević je u skorom nadvojvodinom posjetu Sarajevu i istodobnim austrijskim vojnim manevrima u istočnoj Bosni vidio početak invazije na Srbiju i daljnjeg austrijskog napredovanja na jug, sve do Soluna.

Dimitrijević je vjerovao da će mir zauvijek biti osiguran bude li nadvojvoda uklonjen - objašnjava Mackenzie u svom djelu te navodi da je nakon pobjede u Balkanskim ratovima srpsko samopouzdanje bilo u usponu.

Ivo Čagalj/PIXSELL

'Posjet nadvojvode smišljen je da ponizi i uvrijedi Srbiju'

- Srbi više neće zatvarati oči pred austrijskim provokacijama. Službeni posjet habsburškog prijestolonasljednika glavnom gradu Bosne i Hercegovine na obljetnicu Kosovske bitke (1389.) zajedno sa manevrima na Drini, kao da je namjerno bio smišljen da uvrijedi i ponizi Srbiju. Mladi Srbi, čiji su nacionalni osjećaji pretjerano nabujali nakon nedavnih uspjeha, neustrašivo su gledali u budućnost. Sad više ništa nije izgledalo nemoguće pa ni pobjeda nad Austro-Ugarskom za koju su mnogi Srbi mislili da je na samrti, poput Turske. Nedvojbeno su takve ideje, koje su u to vrijeme kolale Beogradom, utjecale na Dimitrijevića - smatra Mackenzie.

Ivo Čagalj/PIXSELL

Dimitrijević je uvjerio mladobosanace i omogućio im da izvedu svoje historijsko djelo tako što im je omogućio prelazak iz Srbije u Bosnu. Ti su se mladići spontano i dobrovoljno pripremali da budu žrtvovani i pripadali su bosanskim revolucionarnim skupinama, ali Apis je usmjerio njihovu spremnost prema pravom cilju.

Bosanski đaci namjeravali su poubijati visoke predstavnike austrijske vlasti u Bosni, a njihova mržnja najviše je bila usmjerena na Oskara Potioreka, guvernera BiH. Dimitrijević ih je uvjerio da 'zmiju treba udariti u glavu' tako što će ubiti Franju Ferdinanda, a ne bosanske guvernere i generale koji mogu biti zamijenjeni drugima. 

Pozvao nadvojvodu u posjetu i vozio se s njim: Hici ga zaobišli
Pozvao nadvojvodu u posjetu i vozio se s njim: Hici ga zaobišli

Uklanjanje nadvojvode, uvjeravao je Dimitrijević, bit će sudbonosno za obnovu i reorganizaciju Monarhije i glavna prepreka ujedinjenu Srba bit će uklonjena.

Nisu vjerovali da će atentat izazvati rat

Dimitrijevićevo pismo Visokom sudu za časnike u Solun 1917. koje se dugo držalo u tajnosti snažno je potvrdilo njegovu vodeću ulogu u sarajevskoj uroti. U njemu između ostalog stoji:

'Rade Malobabić je proveo u djelo moje instrukcije , organizirao atentat i proveo ga u djelo. Njegovi glavni sudionici bili su u mojoj službi i dobivali male honorare koje sam im slao preko Malobabića.'

Inače, Malobabić je bio najbolji Dimitrijevićev agent za uspostavu veza sa južnim Slavenima i pripremanje nacionalne revolucije.

No, ni Dimitrijević, kao ni većina Srba, uvjeren je David Mackenzie, nije vjerovao da će sarajevsko umorstvo izazvati rat. Sve do austrijskog ultimatuma Srbiji su prevladavali razboritost i opreznost. Čak je i ultranacionalistički list Pijemont izbjegavao hvaliti sarajevske atentatore, smatrajući da je Principov čin posljedica ugnjetavanja u Bosni i Hercegovini

'Njegov je čin shvatljivo i prirodno pao baš na Dan svetog Vida(Vidovdan, obljetnicu Kosovske bitke), ali nitko u Srbiji ne veliča ono što je učinio'. 

Priča vrijedna romana: Njihova ljubav šokirala je cijelu Europu
Priča vrijedna romana: Njihova ljubav šokirala je cijelu Europu

Militaristički nadvojvoda, tvrdio je Pijemont, ignorirao je južnoslavenske težnje u Monarhiji. Hoće li njegova smrt dokrajčiti nepromišljenu politiku austrijskih militarista? Ili će Austrija popustiti demokratskim zahtjevima našeg demokratskog doba, ili će nestati' najavio je list.

- Budući da je Beč inzistirao da Srbi bezuvjetno moraju prihvatiti ultimatum u kojem su tražili da austrijski istražitelji provedu istragu na području Srbije, Srbi nisu prihvatili. Prihvatili  su većinu zahtjeva ali su tražili da istragu u umorstvu provodu oni i da će kazniti krivce. Austrija na to nije pristala. Dimitrijević je shvativši da se sprema rat odmah krenuo da osigura mobilizaciju bez zastoja - piše u svojoj knjizi Mackenzie.

Nakon atentata na prijestolonasljednika i njegovu suprugu Austro-Ugarska objavljuje rat Srbiji čime službeno počinje Prvi svjetski rat u kojem je poginulo više od 20 milijuna ljudi.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti