Obavijesti

News

Komentari 100

Ubojstvo u autobusu: Htio ga prestrašiti, a uboda se ne sjeća

Ubojstvo u autobusu: Htio ga prestrašiti, a uboda se ne sjeća
4

Džemal Paloš Kobra optužen da je nakon svađe oko autobusne karte nožem ubio Antu Škembera dragovoljno se podvrgnuo psihijatrijskom liječenju. Obranu će iznijeti u listopadu

VIDEO

Ne osjećam se krivim na način kako je to opisano u optužnici, rekao je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici Džemal Paloš (61) optužen da je nakon svađe u autobusu lani na Uskrs  nožem ubio Antu Škembera (29). Rekao je i kako se osjeća krivim po drugoj točci optužnice - nedozvoljenog držanja oružja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U njegovu domu u Velikom Polju policija je, naime, pronašla cijeli arsenal oružja: pet ručnih bombi, više tromblonskih mina, dvije improvizirane eksplozivne naprave, automatsku pušku sa spremnicima, deset protupješačkih mina, streljivo... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obrana će tijekom postupka dokazati kako nema dokaza da je Paloš djelo počinio s izravnom namjerom budući da na postojanje tog subjektivnog obilježja elementa kaznenog djela ne ukazuje niti jedan dokaz proveden tijekom istrage - rekla je u uvodnim riječima Paloševa odvjetnica Dubravka Krklec.

Tužitelj, naprotiv, tvrdi kako će tijekom suđenja dokazati da je Paloš ubio Škembera baš kako je to navedeno u optužnici.  

Podsjećamo, na Uskrs, 16. travnja prošle godine, na autobusnoj stanici u Oreškovićevoj ulici u Zagrebu Džemal Paloš Kobra je zbog svađe oko karte nožem ubio Antu Škembera. 

Kobnog dana Džemal je, zajedno s još 15-ak putnika, bio u autobusu linije 268, koji je vozio iz Zagreba za Veliku Goricu. Na autobusnoj stanici Oreškovićeva u autobus je ušao Ante Škember.  

- Sretan Uskrs - rekao je mladić u prolazu vozaču. 

- Sretan Uskrs i Vama, molim Vas Vašu kartu - odgovorio je vozač mladiću koji je već bio kod drugih vrata. Škember se čudio kako i na Uskrs mora imati kartu, a potom se vratio do aparata i u njega gurnuo poništenu kartu. Nakon što ga je vozač upozorio da mu karta nije ispravna, započela je svađa u koju se uključio i Paloš. 

Škember je iskrvario u trbušnu šupljinu

- Nemoj maltretirati vozača, čovjek samo radi svoj posao i nas ostale koji smo kupili karte. Ili kupi kartu ili izađi - rekao mu je Paloš. Škemberu se to nije svidjelo pa mu je poručio: “Stari, tebe nitko ništa nije pitao”. Paloš je ustao te su počeli naguravanje i tučnjava. Škembera je izgurao iz autobusa, izvukao iz džepa nož skakavac marke Nato military dužine oštrice 7 centimetara i ubo ga u trbuh

Ni vozač ni itko od putnika nije vidio trenutak uboda, no zabilježila ga je kamera jednog od naših čitatelja.  Nakon smrtnog uboda Paloš se vraća u autobus kao da ništa nije bilo. Škember je napravio još nekoliko koraka i pao u grmlje kraj stanice, gdje su ga pronašli prolaznici. Bio je živ i pokušao im je nešto reći, ali nije uspio. Prevezli su ga u KBC  Zagreb gdje je, unatoč naporima liječnika, preminuo tri sata kasnije.

Nožić Džemala Paloša probio mu je trbušnu aortu te je iskrvario u trbušnu šupljinu.

'Nisam ga htio ubiti nego samo prestrašiti...'

U svojoj obrani Paloš je tvrdio da mladića nije namjeravao ubiti, nego samo prestrašiti. Uboda se ne sjeća. Objasnio je  i da nož uvijek nosi sa sobom za obranu od povratnika iz Beograda koji znaju njegov ratni put te izbjeglica oko Ranžirnog kolodvora.

Nakon nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru Paloša su pustili na slobodu.

- Paloš se dragovoljno podvrgnuo psihijatrijom liječenju iako za to nije bilo zakonske osnove - ustvrdila je odvjetnica Krklec. Obrana je sudskom vijeću priložila i njegovu povijest  bolesti kao i posljednji liječnički nalaz od 30. kolovoza 2018. godine.

Vještak: Bio je smanjeno ubrojiv ali ne u bitnome

- Uvidom u sve te nalaze nisam našao nikakvih elemenata zbog kojih bi promijenio mišljenje koje sam u pisanom obliku dostavio sudu - rekao je vještak psihijatar Aleksandar Haid.

Vještak je ustvrdio kako je Paloš, kojem je dijagnosticiran PTSP, trenutačno u kompenziranom dobrom stanju i da ga terapija održava u tom stanju. Što se pak tiče Paloševe ubrojivosti u trenutku počinjenja djela, vještak je ustvrdio da je bio znatno smanjeno ubrojiv, ali ne u bitnome. 

- Okrivljeni je pod utjecajem sedativa. Uzeo je veću dozu terapije od one koju inače uzima. To je učinio bez konzultacije s braniteljima pa molimo sud da obranu iznese sljedeći put - zatražila je obrana. 

- A zato ste vi tako usporeni. Mislila sam da je to zbog toga što slabo čujete jer ste rekli  da na jedno uho ne čujete 80 posto - rekla je sutkinja Nataša Brleković koja je sljedeće ročište zakazala u listopadu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...