Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ubojstvo Đurekovića: Vrhovni sud Mustaču potvrdio presudu

Vrhovni sud odbio je žalbu osuđenog Zdravka Mustača čime je potvrđena presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici po kojoj je on za ubojstvo Stjepana Đurekovića dobio zatvorsku kaznu od 40 godina...

Former director of the Yugoslav secret police on trial
Foto: Andreas Gebert/DPA/PIXSELL
34 komentara

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suds u Velikoj Gorici  Zdravku Mustaču i odbio njegovu žalbu.

Navedenom presudom sudac je izrekao bivšemu čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine. 

Sud je odluku donio na temelju pravomoćne njemačke presude kojom su Mustač i Josip Perković osuđeni zbog Đurekovićevog ubojstva na doživotni zatvor. Mustač i Perković kazne bi trebali umjesto u njemačkom zatvoru, služiti u Hrvatskoj. 

Defendant Perkovic, former member of Yugoslav secret service awaits trial in Munich | Autor: MICHAELA REHLE Foto: MICHAELA REHLE

- Navedenom prvostupanjskom presudom utvrđeno je da je osuđeni Z. M. osuđen na kaznu doživotnog zatvora presudom Višeg pokrajinskog suda u Munchenu zbog kaznenog djela ubojstva, utvrđeno je da navedeno kazneno djelo odgovara po bitnim obilježjima kaznenom djelu teškog ubojstva za koje kazneno djelo je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, te je odlučeno da se na temelju članka 91. stavka 4. ZPSKS-EU, s domaćim pravom usklađuje kazna doživotnog zatvora na način da je osuđenom na temelju članka 111. točaka 1. i 4. KZ/11., izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju 40 (četrdeset) godina - objavio je Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message