Obavijesti

News

Komentari 9

Učenici riječke škole sada uče i kineski jezik uz engleski...

Učenici riječke škole sada uče i kineski jezik uz engleski...
1

NOVI IZBORNI PREDMET Zasad se nastava održava jednom tjedno po dva školska sata i svi učenici su jako zadovoljni mladom učiteljicom Ji Jieting

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jako je zanimljivo i učiteljica je super, ima odličan pristup s djecom. Znakovi su možda malo komplicirani, ali fora je kako nas učiteljica uči izgovaranju slova i samoglasnika, povezujući sve s mimikom ruku i glazbom.

Oduševljeno su nam ispričale Iva Ružić i Nikola Vlah, učenice osmog razreda riječke OŠ “Nikola Tesla”, prve u Primorsko-goranskoj županiji, koja nudi satove kineskog jezika.

Oni su s ostalim osnovcima, polaznicima nove izborne aktivnosti, na zabavan način prošli tjedan imali priliku savladati osnovne riječi i uvod u kineski jezik te iako su se, kažu, u početku malo premišljali, nakon prvog održanog sata definitivno su odlučili ostati do kraja.

Pomoć Konfucijeva instituta

Na ideju za uvođenje ovoga programa došla je ravnateljica Tatjana Bandera Marković nakon što se u Rijeci nedavno pokrenuo besplatan sličan tečaj kineskog jezika za odrasle.

- Kontaktirala sam Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu s kojim je kineska vlada sklopila program i oni su mi odgovorili u roku od dva dana. Odmah su pristali da nam ponude priliku besplatnog učenja kineskog jezika u školi, što smatram vrlo korisnim, jer je Kina zanimljiva globalna zemlja i svi sve više žele suradnju s njom. Smatram da je ovakav pristup beplatne edukacije jezika mudro razmišljanje kineske i naše vlade jer sljubljuje sraz kultura koje definitivno treba prevladati. Učenje ovog jezika djeci će biti od velike koristi jer će neki od njih sigurno završiti u nekoj sferi buduće suradnje s tom zemljom - kaže ravnateljica Bandera Marković.

Dvije skupine učenika

Dodaje kako je iznimno zadovoljna velikim interesom djece za predavanja koja će se, jer ove godine nisu mogli udovoljiti svima, sigurno nastaviti i sljedeće te idućih školskih godina. Zasad se nastava održava jednom tjedno po dva školska sata. Učenici su podijeljeni u dvije grupe od dvadesetak đaka, u jednoj su mlađi, a u drugoj i stariji. Učitelji, inače volonteri, izvorni su govornici kineskog jezika, koji su studij kineskog jezika za strance završili u Kini. Iako barataju osnovama hrvatskog jezika, djeci predaju na engleskom, s čime ona, uz učenje talijanskog i njemačkog jezika, nemaju problema. Prvi satovi počeli su prošli tjedan, kad su oduševljena djeca ovladala samoglasnicima i prvim osnovnim riječima, poput pozdrava, brojeva, izgovaranja riječi članova porodice (mama, tata, brat, sestra) i riječi hvala, koju su uz širok osmijeh zadovoljno uputili učiteljici Ji Jieting nakon prvog održanog sata.

- Za mene je ovo zanimljiv izazov i vrlo sam sretna što mi se pružila ovakva prilika. Osim što učim djecu kineski, u druženju s njima ujedno usavršavam i svoje poznavanje hrvatskog jezika. Za razliku od tečaja za odrasle, koji je kraći, intenzivniji i fokusira se isključivo na učenje jezika, program za djecu je opširniji te podrazumijeva i savladavanje kaliografije te kineske kulture. 

Kineska kultura i način života

Tu su i zanimljive zabavne radionice na kojima, uz izrezivanje slika, crteža, pisanja i pjesmu, uče i o našoj hrani, festivalima, životinjama, običajima te slično - kaže učiteljica Ji Jieting.

Hrvatska, u koju se doselila prošlog kolovoza, jako joj se sviđa.

- Imate predivnu zemlju i more sa srdačnim, susretljivim i prijateljski raspoloženim ljudima te opuštenim tempom života, koji se razlikuje od ubrzanog, anksioznog ritma naših velikih gradova. Često se znam našaliti kako je Rijeka jednoulični grad, tj. grad gdje se život odvija na jednoj ‘cesti’, u ovom slučaju Korzu. Za mene, koja sam u svojoj zemlji morala na posao putovati i po nekoliko sati, to je vrlo opuštajuće - ističe jednu od prednosti hrvatskih gradova zadovoljna učiteljica Ji, koja trenutačno živi u Rijeci. Tu će, dodaje, ostati do kolovoza, ali se nada da će se program nastaviti i da će se vratiti i iduće školske godine.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...